AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Με εγκύκλιο ΟΠΕΚΕΠΕ τα νέα ποσά των συνδεδεμένων ενισχύσεων έτους 2023

[ad_1]

Τις λεπτομέρειες εφαρμογής των συνδεδεμένων ενισχύσεων, της ειδικής καλλιεργητικής ενίσχυσης για το βαμβάκι και των μέτρων Μικρών Νησιών Αιγαίου Πελάγους, για το τρέχον έτος 2023, καθορίζει η εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ, που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια. Να σημειωθεί ότι στην εν λόγω εγκύκλιο αναφέρονται οι εκτάσεις αναφοράς και οι ενδεικτικές τιμές για κάθε συνδεδεμένη, ωστόσο πρέπει να προηγθούν οι σχετικές διασταυρώσεις και οι απαραίτητοι έλεγχοι των δηλωµένων εκτάσεων, ώστε να υπολογιστούν οι προσδιορισθείσες επιλέξιµες εκτάσεις για να βγει το ποσό της ενίσχυσης ανά στρέµµα που δικαιούνται οι παραγωγοί.

Αναλυτικά τα κύρια σημεία της εγκυκλίου:

 

Ρύζι: 30 ευρώ/στρμ.

Δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης ρυζιού είναι οι ενεργοί γεωργοί που καλλιεργούν ρύζι (κωδικός ομάδας καλλιέργειας 7) σε επιλέξιμες εκτάσεις, υπό τον όρο ότι παραδίδουν προϊόν σε εμπόρους δημητριακών, μύλους και συνεταιρισμούς αγροτών το αργότερο έως 28.02.2024

Να παραδίδουν κατ’ ελάχιστο 4 τόνους προϊόντος ανά εκτάριο (400 κιλά ανά στρέμμα) και να προσκομίζουν δελτίο αποστολής και τιμολόγιο αγοράς του προϊόντος.

Σκληρό σιτάρι: 10 ευρώ/στρμ. Ως ελάχιστη ποσότητα πιστοποιημένου σπόρου προς σπορά για το σκληρό σιτάρι καθορίζονται τα 180 κιλά ανά εκτάριο (18 κιλά ανά στρέμμα).

Βιομηχανική ντομάτα: 51,2 ευρώ/στρμ. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν εγκαταστήσει σύστημα στάγδην άρδευσης.

Πορτοκάλι χυμοποίησης: 40,7 ευρώ/στρμ. Δικαιούχοι όσοι έχουν παραδώσει από 01.01.2023 έως 31.12.2023 τουλάχιστον 7 τόνους πορτοκάλια ανά εκτάριο καλλιεργούμενης έκτασης – η αναλογία αυτή υπολογίζεται διαιρώντας το σύνολο των παραδόσεων προς το σύνολο των εκτάσεων πορτοκαλεώνων που δηλώνονται στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης των γεωργών (με κωδικούς ομάδας καλλιέργειας 19 και 37)

Όσπρια: 28,5 ευρώ/στρμ. Οι δικαιούχοι πρέπει:

  1. Να προσκομίζουν τιμολόγιο πώλησης ή αγοράς του προϊόντος. 2. Να παραδίδουν ρεβίθια κατ’ ελάχιστο 70 κιλά ανά στρέμμα καλλιεργούμενης έκτασης. 3. Να παραδίδουν φακές κατ’ ελάχιστο 40 κιλά ανά στρέμμα καλλιεργούμενης έκτασης. 4. Να παραδίδουν φασόλια μέτρια και χονδρά κατ’ ελάχιστο 100 κιλά ανά στρέμμα καλλιεργούμενης έκτασης. 5. Να παραδίδουν φασόλια γίγαντες και ελέφαντες κατ’ ελάχιστο 150 κιλά ανά στρέμμα καλλιεργούμενης έκτασης. 26 6. Η συγκομιδή να πραγματοποιείται μόνο στην ωριμότητα ή κοντά στην ωριμότητα

Πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή: 19,2 ευρώ/στρμ. 

Σπόροι σποράς: 47 ευρώ/στρμ. Οι δικιούχοι πρέπει να χρησιμοποιούν ποικιλίες οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών ή/και στους/στις Κοινούς Καταλόγους Ποικιλιών.

Μαλακό σιτάρι: 10 ευρώ/στρμ. Το τιμολόγιο αγοράς πιστοποιημένου σπόρου θα πρέπει να έχει εκδοθεί έως 31.01.2023 ή έως 15.02.2023 στην περίπτωση που υπάρχει δελτίο αποστολής έως 31.01.2023. Ως ελάχιστη ποσότητα πιστοποιημένου σπόρου προς σπορά για το μαλακό σιτάρι καθορίζονται τα 180 κιλά ανά εκτάριο.

Κριθάρι: 10 ευρώ/στρμ.

Καλαμπόκι: 55 ευρώ/στρμ. Οι δικαιούχοι πρέπει να χρησιμοποιούν τουλάχιστον 25 κιλά σπόρου αραβοσίτου ανά εκτάριο ή 70.000 σπόρους ανά εκτάριο, δηλαδή η απαιτούμενη ελάχιστη ποσότητα σπόρου προς σπορά ποικιλιών (υβριδίων) αραβοσίτου να είναι 2,5 κιλά/στρέμμα ή 7.000 σπόροι/στρέμμα, για τον οποίο πρέπει να προσκομίζουν αντίστοιχο τιμολόγιο αγοράς.

Κορινθιακή σταφίδα: 34,8 ευρώ/στρμ. Οι δικαιούχοι πρέπει να παραδίδουν κατ’ ελάχιστο 1,5 τόνους προϊόντος ξηρής σταφίδας ανά εκτάριο (150 κιλά ανά στρέμμα) σε εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις, από 1η Αυγούστου και το αργότερο έως την 30η Νοεμβρίου 2023. 

Μήλα: 47,2 ευρώ/στρμ. Επιλέξιμα: α) «Μήλα Ζαγοράς Πηλίου ΠΟΠ». β) «Μήλα Ντελίσιους Πιλαφά Τριπόλεως ΠΟΠ». γ) «Μήλο Καστοριάς ΠΓΕ». δ) «Φιρίκι Πηλίου ΠΟΠ».

Πρωτεϊνούχα σανοδοτικά ψυχανθή: 8,3 ευρώ/στρμ.

Αιγοπρόβατα: 12 ευρώ/προβατίνα ή αίγα. Η ενίσχυση χορηγείται ανά επιλέξιµο ενήλικο ζώο, που είναι καταγεγραµµένο στην κτηνιατρική βάση δεδοµένων και για το οποίο παραδίδεται γάλα τουλάχιστον 100 λίτρα/έτος, µε βάση τα στοιχεία του ΕΛΓΟ ∆ΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΟΓΑΚ).

Βοοειδή: 

Α: Η ενίσχυση καταβάλλεται σε θηλυκά βοοειδή ηλικίας 18 µηνών έως 12 ετών που έχουν γεννήσει στο έτος ενίσχυσης. Τιµή Ενίσχυσης: 40 ευρώ/θηλυκό ζώο που έχει γεννήσει στο έτος 

Β: Η ενίσχυση καταβάλλεται για θηλυκά και αρσενικά ζώα ηλικίας σφαγής 11-12 µηνών, καταγεγραµµένα στο κτηνιατρικό µητρώο, που διατηρούνται στην εκµετάλλευση από την οποία οδηγήθηκαν για σφαγή, τουλάχιστον για 5 µήνες. Τιµή Ενίσχυσης: 200 ευρώ/κεφαλή.

Γ: Η ενίσχυση καταβάλλεται για βοοειδή (αρσενικά και θηλυκά), που οδηγούνται για σφαγή σε ηλικία άνω των 14-24 µηνών. Αφορά ζώα εγγεγραµµένα στο κτηνιατρικό µητρώο και τα οποία διατηρούνται στην εκµετάλλευση που τα οδηγεί σε σφαγή τουλάχιστον για 5 µήνες. Τιµή Ενίσχυσης: 250 ευρώ/κεφαλή.

Κοινοποιήστε το:


[ad_2]

Source link

Related posts

Παραγωγή ανθρώπινης ινσουλίνης στο γάλα διαγονιδιακών βοοειδών

Exirel Bait, η νέα αποτελεσµατική λύση για τον δάκο της ελιάς από την FMC Ελλάς

Στην Ινδία ο Μητσοτάκης για ενίσχυση εμπορικής συνεργασίας

Αφήστε ένα σχόλιο