AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Στοπ στους ψευδείς πράσινους ισχυρισμούς και πρόστιμα θέλει να βάλει η Ευρωβουλή με νέο κανονισμό

[ad_1]

Η οδηγία για τους πράσινους ισχυρισμούς, που παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάρτιο του περασμένου έτους, επιδιώκει να βάλει ένα τέλος στο greenwashing απαιτώντας από τις εταιρείες να βεβαιωθούν ότι οι περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί επαληθεύονται και υποστηρίζονται από επιστημονικά στοιχεία.

Ο νέος κανονισμός κατάφερε να ξεπεράσει ένα βασικό εμπόδιο την Τετάρτη, όταν ψηφίστηκε σε κοινή σύνοδο των επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το περιβάλλον και την εσωτερική αγορά, με 85 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 14 αποχές.

Συνολικά, υπάρχουν 230 ετικέτες βιωσιμότητας και 100 σήματα πράσινης ενέργειας στην ΕΕ, με πολύ διαφορετικά επίπεδα διαφάνειας, λέει η Επιτροπή. Μια μελέτη της ΕΕ διαπίστωσε ότι το 40% των πράσινων ισχυρισμών που διατυπώθηκαν από εταιρείες ήταν «εντελώς αβάσιμοι», ενώ το 53% βρέθηκε ότι ήταν «ασαφείς, παραπλανητικοί ή αβάσιμοι».

«Οι καταναλωτές και οι επιχειρηματίες αξίζουν διαφάνεια, νομική σαφήνεια και ίσους όρους ανταγωνισμού», δήλωσε ο Andrus Ansip, βουλευτής από την Εσθονία που είναι ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου σχετικά με την πρόταση για την επιτροπή εσωτερικής αγοράς.

Σύμφωνα με το κείμενο που εγκρίθηκε από τις δύο επιτροπές του Κοινοβουλίου, οι αξιώσεις θα πρέπει να αξιολογηθούν από διαπιστευμένους επαληθευτές εντός 30 ημερών. Για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, οι ευρωβουλευτές ανέθεσαν στην Επιτροπή να καταρτίσει έναν κατάλογο λιγότερο περίπλοκων ισχυρισμών που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την ταχύτερη επαλήθευση.

«Οι έμποροι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για αυτό, αλλά όχι περισσότερα από όσα κερδίζουν από αυτό», εξήγησε ο Ansip, λέγοντας ότι αυτό θα κάνει την οδηγία λιγότερο επιβαρυντική για τις επιχειρήσεις.

Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις θα εξαιρεθούν από τους κανόνες, ενώ οι μικρές επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από καθυστέρηση ενός έτους.

Οι εταιρείες που παραβιάζουν τους κανόνες ενδέχεται να αποκλειστούν από τις προμήθειες, να χάσουν τα έσοδά τους και να αντιμετωπίσουν πρόστιμο τουλάχιστον 4% του ετήσιου τζίρου τους, όπως ανέφερε το Κοινοβούλιο σε δήλωση.

Οι κυρώσεις θα επιβάλλονται από τις εθνικές αρχές, οι οποίες πρέπει να ελέγχουν τακτικά τις πράσινες αξιώσεις, να αποκαλύπτουν δημόσια τα ευρήματά τους και να επιβάλλουν πρόστιμα σε εταιρείες που παραπλανούν τους καταναλωτές.

Αυστηρότεροι κανόνες για τις αντισταθμίσεις άνθρακα

Σε μια βασική πτυχή του κειμένου, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν επίσης κανόνες που επιτρέπουν στις εταιρείες να υποβάλλουν αξιώσεις με βάση τις αντισταθμίσεις άνθρακα, σύμφωνα με τις οποίες οι επιχειρήσεις αντισταθμίζουν τις εκπομπές με μέτρα όπως η δενδροφύτευση, τα οποία απορροφούν CO2.

Σύμφωνα με το κείμενο που ψηφίστηκε την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, οι εταιρείες μπορούν να αναφέρουν συστήματα αντιστάθμισης μόνο εάν έχουν ήδη μειώσει σημαντικά τις εκπομπές τους και χρησιμοποιούν αυτά τα συστήματα μόνο για υπολειμματικές εκπομπές.

Οι αντισταθμίσεις άνθρακα είναι δημοφιλείς μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών, οι οποίες τις πωλούν στους καταναλωτές ως τρόπο αντιστάθμισης των εκπομπών που παράγονται από την καύση καυσίμων αεροσκαφών.

Αυτές οι πιστώσεις CO2 μπορούν να διαπραγματεύονται στην εθελοντική αγορά άνθρακα, αλλά είναι αμφιλεγόμενες επειδή πολλές από αυτές βασίζονται σε μεθοδολογίες λογιστικής εκπομπών άνθρακα που δεν είναι τυποποιημένες και αδύνατο να επαληθευτούν.

Η διαρκής απομάκρυνση του άνθρακα είναι επίσης λόγος ανησυχίας, καθώς τα δέντρα που φυτεύονται στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων μπορεί να πεθάνουν από παράσιτα ή πυρκαγιές.

Σύμφωνα με τη συμφωνία που ψηφίστηκε στο Κοινοβούλιο, τυχόν πιστώσεις άνθρακα που δημιουργούνται από συστήματα αντιστάθμισης θα πρέπει να πιστοποιούνται σύμφωνα με το Πλαίσιο Πιστοποίησης Απομάκρυνσης Άνθρακα της ΕΕ, το οποίο επί του παρόντος βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση από τους νομοθέτες της ΕΕ.

Είναι κρίσιμο, σύμφωνα με το κείμενο του Κοινοβουλίου οι ιδιωτικές εταιρείες να μπορούν να εξισορροπήσουν τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων τους μόνο με πιστώσεις μόνιμης απομάκρυνσης, όπως ορίζονται από το CRCF.

Οι μόνιμες αφαιρέσεις άνθρακα παράγονται από βιομηχανικές τεχνολογίες όπως η βιοενέργεια με δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (BioCCS) και η άμεση σύλληψη αέρα (DAC).

Η Carbon gap, μια περιβαλλοντική ΜΚΟ, χαιρέτισε τους αυστηρότερους κανόνες που ψήφισε το Κοινοβούλιο, λέγοντας ότι εμποδίζουν τις εταιρείες να χρησιμοποιούν τις αντισταθμίσεις ως εργαλείο για να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους ως συνήθως.

«Οι ισχυρισμοί μπορούν να υποστηρίξουν τη δράση για το κλίμα και τη μετάβαση προς μια εθελοντική αγορά άνθρακα υψηλότερης ακεραιότητας, αρκεί να μην εμποδίζουν τις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών και να βασίζονται σε πιστώσεις άνθρακα υψηλής ποιότητας», δήλωσε ο Matteo Guidi, συνεργάτης της πολιτικής στην Carbon Gap.

Η Rodica Avornic, αναπληρώτρια διευθύντρια πολιτικής στο Carbon Gap, πρόσθεσε ότι «οι εταιρείες δεν θα μπορούν να συνεχίσουν να αντισταθμίζουν τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων με φθηνές και χαμηλής αντοχής πιστώσεις και ως εκ τούτου θα πρέπει να τις περικόψουν και να αντισταθμίσουν το υπόλοιπο τμήμα με μόνιμες αφαιρέσεις».

Επόμενα βήματα

Το επόμενο βήμα είναι η ψηφοφορία στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου, η οποία θα μπορούσε να διεξαχθεί τον Μάρτιο.

Το νομοσχέδιο χρειάζεται επίσης έγκριση από το Συμβούλιο των κρατών μελών της ΕΕ, το οποίο δεν έχει ακόμη υιοθετήσει τη θέση του. Η τελική συμφωνία για την οδηγία αναμένεται να επιτευχθεί μετά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο.

Η οδηγία για τις πράσινες απαιτήσεις συμπληρώνει ένα άλλο κείμενο, σχετικά με την ενδυνάμωση των καταναλωτών στην πράσινη μετάβαση, το οποίο ψηφίστηκε πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από συμφωνία με το Συμβούλιο νωρίτερα τον Σεπτέμβριο.

Αυτή η οδηγία απαγορεύει ισχυρισμούς όπως «κλιματικά ουδέτεροι» ή «θετικοί για το κλίμα», που βασίζονται σε αντισταθμίσεις άνθρακα, με ισχύ από το 2026.

Εν τω μεταξύ, το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο αναμένεται να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις για το Πλαίσιο Πιστοποίησης για τις Αφαιρέσεις Άνθρακα της ΕΕ κατά τη διάρκεια των τριμερών συνομιλιών στις 19 Φεβρουαρίου.

[ad_2]

Source link

Related posts

Δίπλα στους πλημμυροπαθείς αγρότες ο Δήμος Τρικκαίων, διαγράφει και παρατείνει μισθώματα

Χαλκούχα κατά της κορυφοξήρας και ανθράκωσης στα εσπεριδοειδή

Νωρίτερα οι πληρωμές συνάξεων Φεβρουαρίου από τον e-ΕΦΚΑ

Αφήστε ένα σχόλιο