AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Υγεια

Πώς θα βρω τον κατάλληλο Ψυχολόγο;

[ad_1]

Γράφει η Ελπίδα Παναγιωτουνάκου, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Η ζωή μάς φέρνει αντιμέτωπους με δυσκολίες και προκλήσεις από τις οποίες κάποιες καταφέρνουμε να αντιμετωπίσουμε μόνοι, ενώ για άλλες χρειαζόμαστε τη βοήθεια ενός ειδικού. Η επιλογή του κατάλληλου ψυχολόγου, σημαντική για την επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων στη θεραπευτική διαδικασία, δεν είναι πάντα μια εύκολη υπόθεση.

Ακολουθούν ορισμένα βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις, ώστε να επιλέξεις τον κατάλληλο ψυχολόγο για εσένα:

Καθόρισε τις ανάγκες σου

Εντόπισε τα προβλήματα ή τις ανησυχίες που θέλεις να αντιμετωπίσεις και σκέψου εάν υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές ειδίκευσης που θα ήθελες να έχει ο ψυχολόγος σου (π.χ. άγχος, κατάθλιψη, σχέσεις, οικογενειακά θέματα).

Κάνε την έρευνά σου

Αναζήτησε ψυχολόγους στην περιοχή σου μετά από σύσταση κάποιου ατόμου που εμπιστεύεσαι (π.χ. φίλος που κάνει ήδη ψυχοθεραπεία, οικογενειακός γιατρός κ.λπ). Μπορείς, επίσης, να χρησιμοποιήσεις διαδικτυακές πηγές, κριτικές ασθενών και το επαγγελματικό προφίλ του κάθε ψυχολόγου.

Κάνε μια πρώτη επικοινωνία

Επικοινώνησε με ψυχολόγους που σε ενδιαφέρουν για να μάθεις περισσότερα για την προσέγγισή τους, τις μεθόδους εργασίας τους, και την εμπειρία τους σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις.

Αξιολόγησε την πρώτη συνεδρία

Εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, δώσε την ευκαιρία μιας πρώτης συνεδρίας με δύο-τρεις από τις επικρατέστερες επιλογές σου και αξιολόγησέ τη. Δοκίμασε να καταλάβεις αν νιώθεις άνετα με τον ψυχολόγο και αν σου εμπνέει εμπιστοσύνη.

Διαπίστωσε εάν συμφωνείς με το θεραπευτικό σας συμβόλαιο

Εξακρίβωσε εάν συμφωνείς με τον τρόπο που δουλεύει, τις χρεώσεις, τις προθεσμίες, και οτιδήποτε άλλο θεωρείς σημαντικό.

Η αξιολόγηση της εκπαίδευσης και του επαγγελματικού υπόβαθρου ενός ψυχολόγου είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας προκειμένου να επιλέξεις τον κατάλληλα εκπαιδευμένο επαγγελματία που θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες σου. Ορισμένα κριτήρια που μπορείς να λάβεις υπ’ όψιν στην αξιολόγηση της εκπαίδευσης του ψυχολόγου είναι τα εξής:

* Έλεγξε τις ακαδημαϊκές του σπουδές. Ο ψυχολόγος κατέχει πτυχίο από ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα;

* Βεβαιώσου ότι ο ψυχολόγος έχει άδεια άσκησης επαγγέλματος και είναι πιστοποιημένος από το κράτος.

* Αναζήτησε πληροφορίες σχετικά με την εξειδίκευση του ψυχολόγου και την εμπειρία του σε συγκεκριμένους τομείς, όπως κατάθλιψη, άγχος, σχέσεις, κλπ.

* Διερεύνησε εάν ακολουθεί τη δια βίου μάθηση. Ένας καταρτισμένος ψυχολόγος συμμετέχει σε συνέδρια, εργαστήρια ή άλλες δραστηριότητες επαγγελματικής ανάπτυξης, ώστε να μένει ενημερωμένος.

* Παρατήρησε εάν ο ψυχολόγος τηρεί τον επαγγελματικό κώδικα δεοντολογίας.

Η διαδικασία αναζήτησης του κατάλληλου ψυχολόγου μπορεί να απαιτήσει χρόνο, αλλά είναι σημαντικό να επιλέξεις έναν κατάλληλα καταρτισμένο και πιστοποιημένο ψυχολόγο, ο οποίος να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προτιμήσεις σου.

Λάβε εξίσου υπ’ όψιν σου το κατά πόσο συνδέεσαι και νιώθεις άνετα μαζί του, καθώς η σχέση με τον ψυχολόγο είναι ιδιαίτερα σημαντική για την επιτυχή έκβαση της θεραπείας.


[ad_2]

Source link

Related posts

Γιατί τα πορτοκάλια είναι τα καλύτερα φρούτα

«Αρχαίοι ιοί ζόμπι» και υπερθέρμανση: Τρομοκρατία άλλου επιπέδου!!

Το 90% των γυναικών που θέλουν να αποκτήσουν παιδί έχουν σοβαρές ελλείψεις σε θρεπτικά στοιχεία

Αφήστε ένα σχόλιο