AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Συνομιλίες Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Αιγύπτου για σιτηρά και καλαμπόκι στην έρημο

[ad_1]

Οι πηγές δεν είπαν πόσο κοντά θα μπορούσε να είναι μια συμφωνία, αναφέρει το Reuters, αλλά η επένδυση θα μπορούσε ενδεχομένως να περιλαμβάνει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που θα απαιτούνταν για την ανάκτηση της ερήμου και την καλλιέργεια βασικών καλλιεργειών όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι.

Η Al Dahra, η οποία ανήκει κατά το ήμισυ στο κρατικό επενδυτικό ταμείο Abu-Dhabi ADQ, βρίσκεται σε συνομιλίες μέσω της θυγατρικής της Al Dahra Egypt με τον Εθνικό Οργανισμό Έργων Υπηρεσιών (NSPO) του αιγυπτιακού στρατού για να αγοράσει γη στην Toshka στη νότια Αίγυπτο, αλλά εξετάζει και άλλες περιοχές, είπαν οι πηγές, που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους.

Κάποιος είπε ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει την απόκτηση 500.000 Feddans (210.000 εκταρίων) σε φάσεις, είτε μέσω συμφωνίας αγοράς είτε μακροπρόθεσμης μίσθωσης. Η δεύτερη πηγή ανέφερε περίπου το ήμισυ αυτής της έκτασης γης.

Έλλειψη ξένου νομίσματος

Η Αίγυπτος, κορυφαίος εισαγωγέας βασικών αγαθών, προσπαθεί να μειώσει τους λογαριασμούς των εισαγωγών της καθώς αντιμετωπίζει έλλειψη ξένου συναλλάγματος  κάτι που την έκανε να αναβάλει τις πληρωμές σιταριού. Οι εισαγωγές σιταριού χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ψωμιού με μεγάλη επιδότηση, ένα πολιτικά ευαίσθητο όφελος που διατίθεται σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους.

Η Αίγυπτος κατάφερε να ανακτήσει κάποια έρημο καθώς προσπαθεί να θρέψει έναν αυξανόμενο πληθυσμό, αλλά εξακολουθεί να καλλιεργεί μόνο περίπου το 4% της συνολικής της έκτασης, σύμφωνα με στοιχεία που εκδόθηκαν από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

Η Al Dahra είπε στο Reuters σε μια δήλωση ότι συνεργάζεται στενά με τους ενδιαφερόμενους για να αναζητήσει ευκαιρίες για επέκταση με βιώσιμο τρόπο. «Σε περίπτωση που δημιουργηθούν νέες συμφωνίες ή συνεργασίες στην Αίγυπτο, η Al Dahra θα τις ανακοινώσει την κατάλληλη στιγμή», ανέφερε η εταιρεία. Το Reuters δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με το NSPO για σχολιασμό του θέματος.

Ανακτηθείσα γεωργική γη

Στην Toshka, τη δεκαετία του 1990, επενδυτές από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συμπεριλαμβανομένης της Al Dahra, συμμετείχαν σε ένα μεγάλο αγροτικό έργο που ο πρώην πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ προσπάθησε να αναπτύξει αντλώντας νερό από τη δεξαμενή του Aswan High Dam σε ανακτημένη γεωργική γη στην έρημο, 50 χλμ (30 μίλια) μακριά. Η Al Dahra απέκτησε περίπου 100.000 Feddans, αλλά το μέγα-έργο σταμάτησε παρά τις τεράστιες κρατικές επενδύσεις και εν μέσω κριτικής από περιβαλλοντολόγους για τη χρήση του νερού.

Ο Gamal Seyam, καθηγητής αγροτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, ο οποίος είχε συνεργαστεί με την κυβέρνηση στην έρευνα για την Toshka, είπε ότι η φύτευση σιταριού στην έρημο δεν ήταν καλή, λόγω του νερού. Ακόμα κι αν το σιτάρι που καλλιεργείται σε περιοχές που χρειάζονται άρδευση δεν εξάγεται, είναι καλύτερο να εισάγονται σιτηρά από μέρη όπου μπορεί να καλλιεργηθεί πιο εύκολα και φθηνά, μέσω συμφωνιών όπως αυτή που υπέγραψε η Αίγυπτος με την Al Dahra νωρίτερα φέτος, είπε.

[ad_2]

Source link

Related posts

Αγροτικές Ειδήσεις: Εντός της ημέρας έρχονται αλλαγές στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Κοινές δράσεις διεπαγγελματικών της αγροδιατροφής πέφτουν στο τραπέζι

Παγώνουν με εξαιρέσεις διετίας οι υποχρεώσεις τζίρου για Νέους Αγρότες

Αφήστε ένα σχόλιο