AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Τέλος στο σερί επτά διαδοχικών μειώσεων βάζει ο Δείκτης Τιμών του FAO τον Μάρτιο

[ad_1]

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες αλλαγές στις διεθνείς τιμές μιας σειράς παγκόσμιων εμπορευμάτων τροφίμων, ήταν κατά μέσο όρο 118,3 μονάδες τον Μάρτιο, σημειώνοντας πτώση 7,7% από την αντίστοιχη αξία του πριν από ένα χρόνο.

Ο Δείκτης Τιμών Φυτικών Ελαίων του FAO αυξήθηκε τον Μάρτιο, σημειώνοντας άνοδο 8,0% από τον Φεβρουάριο και φθάνοντας στο υψηλό ενός έτους, καθώς οι τιμές για το φοινικέλαιο, τη σόγια, το ηλιέλαιο και το κραμβέλαιο αυξήθηκαν. Οι διεθνείς τιμές φοινικέλαιου αυξήθηκαν λόγω της εποχικής χαμηλότερης παραγωγής στις κορυφαίες παραγωγές χώρες και της σταθερής εγχώριας ζήτησης στη Νοτιοανατολική Ασία, ενώ αυτές για το σογιέλαιο ανέκαμψαν από τα χαμηλά πολυετών, ενισχύθηκαν από την ισχυρή ζήτηση από τον τομέα των βιοκαυσίμων, ιδιαίτερα στη Βραζιλία και τις ΗΠΑ.

Ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών του FAO αυξήθηκε για έκτο συνεχόμενο μήνα, σημειώνοντας άνοδο 2,9% σε σχέση με τον Φεβρουάριο, λόγω της αύξησης των τιμών του τυριού και του βουτύρου παγκοσμίως.

Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO αυξήθηκε επίσης, σημειώνοντας άνοδο 1,7% από τον προηγούμενο μήνα, με τις διεθνείς τιμές να ανεβαίνουν για τα πουλερικά, τα χοιρινά και τα βοοειδή.

Αντίθετα, ο Δείκτης Τιμών Σιτηρών του FAO μειώθηκε κατά 2,6%, κατά μέσο όρο 20% κάτω από την τιμή του Μαρτίου 2023. Η πτώση οφείλεται στη μείωση των παγκόσμιων τιμών εξαγωγής σιταριού, οι οποίες μειώθηκαν λόγω του συνεχιζόμενου ισχυρού εξαγωγικού ανταγωνισμού, που υπογραμμίζεται από τις ακυρωμένες αγορές από την Κίνα, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Οι τιμές εξαγωγής αραβοσίτου σημείωσαν ανοδική άνοδο τον Μάρτιο, εν μέρει λόγω των υλικοτεχνικών δυσκολιών στην Ουκρανία, ενώ ο Δείκτης Τιμών Ρυζιού FAO μειώθηκε κατά 1,7% εν μέσω υποτονικής παγκόσμιας ζήτησης εισαγωγών.

Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης του FAO μειώθηκε κατά 5,4% από τον Φεβρουάριο, με την πτώση να οφείλεται κυρίως στην ανοδική αναθεώρηση της πρόβλεψης παραγωγής ζάχαρης 2023/24 στην Ινδία και στον βελτιωμένο ρυθμό της συγκομιδής στην Ταϊλάνδη.

Η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών αυξήθηκε το 2023/24 

Ο FAO δημοσίευσε επίσης μια νέα ενημέρωση για την προσφορά και τη ζήτηση δημητριακών, αυξάνοντας τις προβλέψεις του για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2023/24 σε 2 841 εκατομμύρια τόνους, αντανακλώντας τις προσδοκίες για μεγαλύτερη παραγωγή αραβοσίτου, ρυζιού και σιταριού. 

Η παγκόσμια χρήση σιτηρών το 2023/24 είναι συνδεδεμένη σε 2 828 εκατομμύρια τόνους, αύξηση 1,3% από το επίπεδο του 2022/2023. Τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών προβλέπεται να τελειώσουν τη σεζόν του 2024 στους 894 εκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας αύξηση 2,3% από την αρχή του έτους, υποδεικνύοντας μια παγκόσμια αναλογία αποθεμάτων δημητριακών προς χρήση 31,0%. 

Το παγκόσμιο εμπόριο δημητριακών προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,7% από το προηγούμενο έτος σε 485 εκατομμύρια τόνους το 2023/24. Το διεθνές εμπόριο χονδροειδών σιτηρών αναμένεται να επεκταθεί από το 2022/23, ενώ το εμπόριο σιταριού και ρυζιού πιθανότατα θα συρρικνωθεί. 

Ο FAO προσάρμοσε επίσης τις προβλέψεις του για την παγκόσμια παραγωγή σιταριού το 2024, που τώρα ανέρχεται σε 796 εκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας αύξηση 1,0% από το 2023. 

Για τις καλλιέργειες χονδρόκοκκου, η σπορά θα ξεκινήσει σύντομα στο βόρειο ημισφαίριο, ενώ οι συγκομιδές έχουν ήδη ξεκινήσει νότια του ισημερινού. Ενώ η παραγωγή της Αργεντινής αναμένεται να ανακάμψει μετά το αποτέλεσμα της ξηρασίας του 2023, μικρότερες εκροές αναμένονται στη Βραζιλία και σε ολόκληρη τη Νότια Αφρική.

 

[ad_2]

Source link

Related posts

Τα κίτρινα ακτινίδια KIKOKA καλλιεργούνται στην Ελλάδα και εξάγονται στη Βρετανία

Το τοπίο στη ζώνη γάλακτος, οι έλεγχοι στη φέτα και το ζήτημα των αγροτικών χρεών

Καινοτομεί η Ήπειρος με νέο σύστημα βιολογικού καθαρισμού αποβλήτων στην Ελασσόνα

Αφήστε ένα σχόλιο