AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Υγεια

EL – ΗΠΑ: Λένε ότι εξαπλώνεται η νόσος των ελαφιών “ζόμπι”

[ad_1]

Παρά τις συνεχείς προσπάθειες για τον περιορισμό της εξάπλωσής της στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, η θανατηφόρα Χρόνια Εξασθενητική Νόσος (CWD), όπως αναφέρεται, παραμένει απειλή — χωρίς εμβόλιο ή θεραπεία.

Το 2005, η ασθένεια «ελάφια ζόμπι» έπληξε τη Νέα Υόρκη αφού αρκετά ελάφια που είχαν μολυνθεί από τη νόσο CWD δραπέτευσαν από ένα περιφραγμένο στυλό στην κομητεία Oneida, μια κυρίως αγροτική περιοχή στα βόρεια της Νέας Υόρκης.

Μόνο μια γρήγορη, επιθετική επιχείρηση θανάτωσης από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Διατήρησης της Νέας Υόρκης – με αποτέλεσμα τη σφαγή εκατοντάδων ελαφιών, με τη συνεργασία τοπικών κυνηγών – κατάφερε να σταματήσει το ξέσπασμα.

Μέχρι σήμερα, η Νέα Υόρκη είναι η μόνη πολιτεία που έχει εξαλείψει την CWD από τον πληθυσμό της από ελάφια και άλκες.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται, το CWD συνέχισε να εξαπλώνεται παγκοσμίως – συμπεριλαμβανομένου ενός πρόσφατου κρούσματος στο Εθνικό Πάρκο Yellowstone – και πολλές περιοχές της χώρας βρίσκονται σε επιφυλακή για την ασθένεια σε άγρια ​​και κλεισμένα ζώα.

Πώς εξελίσσεται η Χρόνια Πάθηση της Εξασθένησης

Η Χρόνια Εξασθένηση είναι γνωστή στους ιατρούς ως ασθένεια πριόν, μια ομάδα σπάνιων προοδευτικών νευρολογικών διαταραχών που επηρεάζουν ανθρώπους και ζώα.

Άλλες ασθένειες prion περιλαμβάνουν τη νόσο Creutzfeldt-Jakob και τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών, επίσης γνωστή ως «νόσος των τρελών αγελάδων».

Η ασθένεια προκαλεί την ανάπτυξη οπών που μοιάζουν με σφουγγάρι στον εγκέφαλο ενός μολυσμένου ζώου και επηρεάζουν το νωτιαίο υγρό και άλλους σωματικούς ιστούς.

Και παρόλο που δεν έχουν σημειωθεί περιπτώσεις μετάδοσης στους ανθρώπους, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι ενέχει κίνδυνο για ορισμένους τύπους πρωτευόντων που έρχονται σε επαφή με σωματικά υγρά από μολυσμένα ζώα.

«Αυτές οι μελέτες εγείρουν ανησυχίες ότι μπορεί επίσης να υπάρχει κίνδυνος για τους ανθρώπους», ανέφεραν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σε μια έκθεση του 2021 .

Την ίδια χρονιά, η Πενσυλβάνια ανέφερε ένα ξέσπασμα CWD σε ελάφια λίγα μόλις μίλια από τα σύνορα της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Από αυτόν τον μήνα, το CDC αναφέρει ότι η ασθένεια έχει εντοπιστεί σε 31 πολιτείες, καθώς και σε τρεις επαρχίες του Καναδά, τη βόρεια Ευρώπη και τη Νότια Κορέα.

Πώς αναφέρεται ότι εξαπλώνεται η CWD

Οι ασθένειες Prion όπως η CWD έχουν μακρά περίοδο επώασης, η οποία είναι ιδιαίτερα ανησυχητική επειδή ένα μολυσμένο ζώο φαίνεται υγιές για δύο χρόνια πριν εμφανίσει συμπτώματα, κατά το διάστημα αυτό μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια σε άλλα ζώα.

Η CWD και άλλες ασθένειες prion μεταδίδονται μέσω των σωματικών υγρών και μέσω μολυσμένου εδάφους, φυτών, τροφίμων ή νερού. Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται μέσω του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, τα μολυσμένα ζώα μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα όπως:

δραστική απώλεια βάρους (σπατάλη)
παραπάτημα και έλλειψη συντονισμού
νωθρότητα
τα σάλια
υπερβολική δίψα ή ούρηση
πεσμένα αυτιά
έλλειψη φόβου για τους ανθρώπους

(photo: pixabay)


[ad_2]

Source link

Related posts

Η απουσία επισκέψεων από φίλους ή συγγενείς συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου

Τι είναι ο βελονισμός και πώς λειτουργεί;

Ζωικά λίπη: 8 μύθοι για τη διατροφή μας

Αφήστε ένα σχόλιο