AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για την “επόμενη μέρα” στη Γάζα

[ad_1]

Προσωρινό λιμάνι θα κατασκευάσουν οι ΗΠΑ στη Γάζα για βοήθεια στους Παλαιστίνιους

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν βρίσκονται σε προκαταρκτικές “συζητήσεις” σχετικά με τις επιλογές για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη μεταπολεμική Γάζα, συμπεριλαμβανομένης μιας πρότασης προς το Πεντάγωνο να συμβάλει στη χρηματοδότηση είτε μιας πολυεθνικής δύναμης είτε μιας παλαιστινιακής ειρηνευτικής ομάδας.

Τα σενάρια

Σύμφωνα με το Politico, οι επιλογές που εξετάζονται δεν θα περιλαμβάνουν αμερικανικά στρατεύματα στο έδαφος, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας και δύο άλλους αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι παραχώρησαν ανωνυμία για να συζητήσουν τις διπλωματικές και στρατιωτικές διαπραγματεύσεις κεκλεισμένων των θυρών. Αντ’ αυτού, η χρηματοδότηση του Υπουργείου Άμυνας θα πήγαινε στις ανάγκες της δύναμης ασφαλείας και θα συμπλήρωνε τη βοήθεια από άλλες χώρες.

Κληθείς να σχολιάσει, ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε ότι “εργαζόμαστε με τους εταίρους πάνω σε διάφορα σενάρια για προσωρινές δομές διακυβέρνησης και ασφάλειας στη Γάζα μόλις υποχωρήσει η κρίση”, αρνούμενος να δώσει λεπτομέρειες. “Είχαμε αρκετές συζητήσεις τόσο με τους Ισραηλινούς όσο και με τους εταίρους μας σχετικά με βασικά στοιχεία για την επόμενη ημέρα στη Γάζα, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή”.

Θα μπορούσαν να περάσουν εβδομάδες ή μήνες προτού η Ουάσινγκτον και οι εταίροι της εγκρίνουν οποιοδήποτε σχέδιο, ιδίως δεδομένου ότι οι περιφερειακοί παράγοντες θέλουν να δουν μια δέσμευση για μια λύση δύο κρατών προτού ασχοληθούν σοβαρά με τις επιλογές. Υπάρχουν επίσης ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα της εκπαίδευσης μιας πιθανής δύναμης υπό την ηγεσία των Παλαιστινίων εγκαίρως για να διατηρήσει την τάξη στη Γάζα, η οποία έχει αποδεκατιστεί μετά από πέντε μήνες βίαιων μαχών.

Απροθυμία Ισραήλ

Και το Ισραήλ είναι απρόθυμο να κάνει αυτές τις συζητήσεις μέχρι να νικήσει στρατιωτικά τη Χαμάς και να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από την ομάδα. Ορισμένοι αξιωματούχοι της ισραηλινής κυβέρνησης έχουν ζητήσει από το Ισραήλ να καταλάβει τη Γάζα μετά τον πόλεμο, πρόταση στην οποία αντιτίθενται οι ΗΠΑ. “Το Ισραήλ είναι ο μεγάλος παίκτης”, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους του Υπουργείου Άμυνας, σημειώνοντας ότι το Ισραήλ “έχει τα χέρια του γεμάτα με άλλα πράγματα”.

“Θα ήταν ένα πράγμα αν η διοίκηση και η ισραηλινή κυβέρνηση ήταν ευθυγραμμισμένες για την πορεία προς τα εμπρός, αλλά αυτό δεν συμβαίνει”, δήλωσε ο αξιωματούχος. Οι συνομιλίες περιλαμβάνουν τον Λευκό Οίκο, το Πεντάγωνο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τους ξένους ομολόγους τους για το πώς θα έμοιαζε μια πιθανή δύναμη ασφαλείας για την επόμενη ημέρα, επιβεβαίωσαν οι τέσσερις αξιωματούχοι. Οι συζητήσεις δείχνουν ότι τέτοιες δυνάμεις παραμένουν σοβαρές και βιώσιμες επιλογές για το τι θα ακολουθήσει μετά τα αντίποινα του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα.

Κονδύλια

Σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια που εκπονούνται, το υπουργείο Άμυνας θα παράσχει χρηματοδότηση για κάποιο είδος δύναμης ασφαλείας που δεν θα περιλαμβάνει αμερικανικά στρατεύματα στο έδαφος της Γάζας, σύμφωνα με τους δύο αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας. Ένας από τους αξιωματούχους πρόσθεσε ότι η βοήθεια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανοικοδόμηση, τις υποδομές, την ανθρωπιστική βοήθεια και άλλες ανάγκες. Ο θύλακας βρίσκεται σε ερείπια και η συντριπτική πλειονότητα των 2,2 εκατομμυρίων ανθρώπων του είναι εκτοπισμένοι με περιορισμένη πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα.

Το Πεντάγωνο θα χρειαστεί πιθανότατα να μεταφέρει κονδύλια από άλλα τμήματα του υπουργείου για να πληρώσει το σχέδιο. Η αμερικανική βοήθεια θα συμπληρώσει τις συνεισφορές άλλων χωρών, σύμφωνα με τους δύο Αμερικανούς αξιωματούχους. Όσον αφορά μια πιθανή ειρηνευτική ομάδα υπό την ηγεσία των Παλαιστινίων, δεν είναι ακόμη σαφές ποιος θα εκπαίδευε και θα εξόπλιζε τα μέλη της, τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μέρος του σχεδόν 20.000 προσωπικού ασφαλείας που υποστηρίζεται από την Παλαιστινιακή Αρχή από τότε που η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο του θύλακα στα μέσα της δεκαετίας του 2000.

Πολυεθνική δύναμη

Το υπουργείο Άμυνας άρχισε να εξετάζει τις επιλογές για την υποστήριξη κάποιου είδους πολυεθνικής δύναμης για τη σταθεροποίηση της Γάζας γύρω στο νέο έτος, όταν υπήρχαν προσδοκίες ότι το Ισραήλ θα μπορούσε σύντομα να αρχίσει να ολοκληρώνει τις επιχειρήσεις του, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Υπουργείου Άμυνας. Στη συνέχεια, τον Ιανουάριο, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προέτρεψε το Ισραήλ να συνεργαστεί με τις περιφερειακές χώρες και τους μετριοπαθείς Παλαιστίνιους για την ανοικοδόμηση, τη σταθεροποίηση και τη διακυβέρνηση της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου.

“Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω μιας περιφερειακής προσέγγισης που περιλαμβάνει μια πορεία προς ένα παλαιστινιακό κράτος”, δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Ισραήλ. Αν και οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν συνομιλήσει με περιφερειακούς εταίρους για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει η σύνθεση μιας τέτοιας δύναμης, κανείς δεν έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή, επειδή το σχέδιο δεν έχει οριστικοποιηθεί, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας. Χώρες της Μέσης Ανατολής είπαν στην κυβέρνηση Μπάιντεν ότι θα εξέταζαν το ενδεχόμενο συμμετοχής μόνο όταν θα υπήρχε ένα σοβαρό σχέδιο λύσης δύο κρατών.

Ανθρωπιστική βοήθεια

“Παρόλο που είχαμε συνομιλίες στο περιθώριο με περιφερειακούς εταίρους για το τι θα ήταν πρόθυμοι να κάνουν, να συνεισφέρουν, να δεχτούν, αυτό δεν τύχει σοβαρής μελέτης από τον ισραηλινό εταίρο μας”, δήλωσε ο αξιωματούχος. Το Ισραήλ “δεν επιδιώκει να δώσει σήμα για το τέλος επειδή δεν έχει επιτύχει ακόμη τους στόχους που επιδιώκει” στη Γάζα, πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας επικεντρώνεται στην αύξηση της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης της ασφάλειας του σχεδίου του αμερικανικού στρατού να κατασκευάσει μια προβλήτα για να παραδώσει πόρους μέσω θαλάσσης στον θύλακα, και να παροτρύνει το Ισραήλ να εξετάσει “εναλλακτικές λύσεις” σε σχέση με μια πλήρους κλίμακας εισβολή στη Ράφα, δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας. Οι συνομιλίες για το “τι θα επακολουθήσει” περιλαμβάνουν επίσης την πιθανότητα μιας λύσης δύο κρατών, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Προβλήματα με το αυτοματοποιημένο σύστημα πλοήγησης

Εκτός διαγωνισμού για το νέο «αεροσκάφος της ημέρας της κρίσεως» η Boeing

Και ξαφνικά τα τουρκικά drones έχουν χάσει μεγάλο μέρος της λάμψης τους

Αφήστε ένα σχόλιο