AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγρίνιο

Αγρίνιο: Η βελανιδιά του Χατζόπουλου ως «Διατηρητέο Μνημείου της Φύσης»

[ad_1]

Αγρίνιο: Η βελανιδιά του Χατζόπουλου ως «Διατηρητέο Μνημείου της Φύσης»


Η βελανιδιά του Χατζόπουλου ως «Διατηρητέο Μνημείου της Φύσης». Εκκίνησαν οι διαδικασίες για το χαρακτηρισμό όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση” 

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Η πρόταση – πρωτοβουλία της  Κίνηση Πολιτών «Δρω» για κήρυξη ως «Διατηρητέου Μνημείου της Φύσης» της «βελανιδιάς του Χατζόπουλου» φαίνεται ότι προχωρά.

Η Κίνηση «Δρω» έχει απευθυνθεί ήδη με έγγραφό της προς το Δασαρχείο Αγρινίου, προκειμένου να χαρακτηριστεί μνημείο το αιωνόβιο δέντρο στο Πάρκο του Αγρινίου, κάτω από το οποίο -σύμφωνα με μαρτυρίες- συνήθιζε να γράφει, να διαβάζει και να στοχάζεται ο Αγρινιώτης ποιητής Κωσταντίνος Χατζόπουλος.

Οι σχετικές διαδικασίες έχουν εκκινήσει και ζητήθηκε από το Δήμο Αγρινίου να παράσχει τη σύμφωνη γνώμη του για αυτό, κάτι που αναμενόμενα έγινε με πρόσφατη απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Αγρινίου.

Η εν λόγω βελανιδιά είναι είδος Δρυς, με επιστημονική ονομασία Quercus sp. και βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του Παπαστρατείου Πάρκου Αγρινίου. Έχει διάμετρο 102 cm, ύψος περίπου 18 μ. και ηλικία μεγαλύτερη των 100 χρόνων. Η υγεία του δέντρου και η εν γένει κατάστασή του χαρακτηρίζεται ως πολύ καλή. Επίσης, σύμφωνα με την Διαχειριστική μελέτη του Παπαστρατείου Πάρκου Αγρινίου στο Παπαστράτειο Πάρκο έχουν καταγραφεί 2.993 δέντρα και θάμνοι εκ των οποίων 14 ανήκουν στο γένος Quercus sp. και είναι γενικά μικρής ηλικίας, με εξαίρεση το προαναφερόμενο δέντρο.

Η συγκεκριμένη βελανιδιά, με την επονομασία «Βελανιδιά του Κώστα Χατζόπουλου» έχει ιδιαίτερο πολιτισμικό ενδιαφέρον και συνδέεται με ιστορικά γεγονότα της περιοχής. Και έτσι μπορεί να χαρακτηρισθεί ως Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης και θα αποτελέσει μια ιδιαίτερη αισθητική, πολιτισμική και κοινωνική αξία και πολύτιμο σημείο αναφοράς για την πόλη του Αγρινίου, όπως επίσης και σημαντικό παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό πόρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχει μόνο ένα διατηρητέο μνημείο της φύσης και αυτό είναι το δάσος του Φράξου στο Λεσίνι, που εκτείνεται σε περίπου  600 στρέμματα και σχηματίζεται, κυρίως, από αιωνόβιους Φράξους (Fraxinus oxycarpa). Η «βελανιδιά του Χατζόπουλου» φιλοδοξούμε ότι όλοι να είναι το δεύτερο χαρακτηρισμένο διατηρητέο μνημείο της φύσης στην Αιτωλοακαρνανία.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

 

«Μισό» το ενδιαφέρον για τη ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Αγρινίου – Μ. Αραβανής στο Δυτικά FM 92,8: «Άγονη η διαδικασία για τη θέση του Επιμελητή…»

 


[ad_2]

Related posts

Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου: Αλλάζει μέρα η Γ.Σ. λόγω του Άρης – Παναιτωλικός

aitoloakarnanianews

Αγρίνιο: Θα μπουν κάγκελα στη σήραγγα της Περιμετρικής (εικόνες)

aitoloakarnanianews

Ζαχαροπλαστεία – αρτοποιεία Αγρινίου: Βασιλόπιτες για όλα τα βαλάντια

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο