AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Αναταράξεις από τις τραπεζικές απώλειες

[ad_1]

Οι απώλειες από τις τράπεζες στις ΗΠΑ, την Ασία και την Ευρώπη αναζωπυρώνουν τις ανησυχίες για την αδυναμία αγοράς εμπορικών ακινήτων των ΗΠΑ

Οι συνεχιζόμενες απώλειες από τις τράπεζες στις ΗΠΑ, την Ασία και την Ευρώπη έχουν αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για την αδυναμία στην αγορά εμπορικών ακινήτων των ΗΠΑ, έναν τομέα που βρίσκεται υπό πίεση από τα χαμηλότερα επίπεδα πληρότητας και τα υψηλότερα επιτόκια.

Όπως γράφουν οι Financial Times, η περιφερειακή τράπεζα των ΗΠΑ New York Community Bancorp αποκάλυψε την Τετάρτη ότι είχε λάβει μεγάλες απώλειες από δάνεια που συνδέονται με εμπορικά ακίνητα, ενώ η ιαπωνική Aozora Bank και η Deutsche Bank προειδοποίησαν την Πέμπτη για τους κινδύνους από την έκθεσή τους σε ακίνητα των ΗΠΑ.

Οι απώλειες σηματοδοτούν τις τελευταίες επιπτώσεις από τα διπλά προβλήματα της αγοράς εμπορικών ακινήτων των ΗΠΑ που σχετίζονται με τους λιγότερους ανθρώπους που εργάζονται σε γραφεία από την πανδημία και μετά και το ακριβότερο κόστος δανεισμού.

«Αναμένουμε ότι οι ενδείξεις δυσφορίας θα αυξηθούν φέτος καθώς λήγουν οι παρατάσεις δανείων», δήλωσε ο Kiran Raichura, αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος ακινήτων στην Capital Economics. «Πολλοί δανειολήπτες θα αναγκαστούν είτε να εισφέρουν νέα κεφάλαια, είτε να επιστρέψουν περιουσιακά στοιχεία στους δανειστές είτε να πουλήσουν σε μια ήπια αγορά».

Η NYCB, της οποίας η τιμή της μετοχής εκτινάχθηκε στα ύψη πέρυσι μετά την κατάρρευση της Signature Bank στο αποκορύφωμα της κρίσης μεταξύ των περιφερειακών δανειστών των ΗΠΑ, δήλωσε την Τετάρτη ότι είχε λάβει 185 εκατ. δολάρια σε ζημίες από μόλις δύο στεγαστικά δάνεια και έβαλε στην άκρη περισσότερα από 500 εκατ. δολάρια για να καλύψει πιθανές απώλειες δανείων.

Οι αποκαλύψεις σόκαραν τους επενδυτές, στέλνοντας τη μετοχή της NYCB κάτω από σχεδόν 40% για να εξαλείψουν τα κέρδη της από την εξαγορά της Signature. Η πίεση συνεχίστηκε την Πέμπτη, με τη μετοχή να κλείνει με επιπλέον πτώση 11%.

Οι επιπτώσεις από τη Νέα Υόρκη επιβάρυναν άλλες μετοχές περιφερειακών τραπεζών, έναν τομέα που δεν έχει ανακάμψει πλήρως από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και άλλων τραπεζών μεσαίου μεγέθους πέρυσι.

Οι ανησυχίες για τις περιφερειακές τράπεζες πυροδότησαν επίσης ένα ράλι στα κρατικά ομόλογα, ένα στοίχημα καταφυγίου που συνήθως επωφελείται σε στιγμές αναταραχής της αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 3,82%, το χαμηλότερο επίπεδο σε ένα μήνα, καθώς οι έμποροι ανησυχούν για το πώς οι πιθανοί περιορισμοί στον δανεισμό μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους Financial Times.

«Το ράλι των ομολόγων σήμερα έχει σίγουρα να κάνει με τους φόβους για τις περιφερειακές τράπεζες», δήλωσε ο Thierry Wizman, οικονομολόγος της χρηματοπιστωτικής αγοράς στη Macquarie.

Ο Wizman σημείωσε επίσης ότι το ράλι των ομολόγων μπορεί να σχετίζεται με τις προσδοκίες για μια απάντηση από την Federal Reserve. «Η Fed, όταν αντιμετωπίζει προβλήματα στους ισολογισμούς των τραπεζών, τείνει να δημιουργεί προγράμματα ρευστότητας. Αυτά τα προγράμματα τείνουν να υποβάλλουν προσφορές κάτω από τα ομόλογα, επειδή ευνοούν τη χρήση ομολόγων ως εγγύηση έναντι της πίστωσης της Fed», είπε.

Τραπεζικοί αναλυτές δήλωσαν ότι τα κακά αποτελέσματα της NYCB προέκυψαν από παράγοντες που αφορούν ειδικά την τράπεζα – ειδικά τη μετακίνησή της σε υψηλότερη ταξινόμηση στη ρυθμιστική εποπτεία λόγω της μεγαλύτερης κλίμακας μετά την εξαγορά της Signature – αλλά προειδοποίησαν ότι εξακολουθούν να χρησιμεύουν ως υπενθύμιση των ανησυχιών γύρω από την ακίνητη περιουσία.

Οι αναλυτές της Bank of America έγραψαν σε σημείωμα ότι οι υψηλότερες απώλειες που συνδέονται με την έκθεση σε εμπορικά ακίνητα «είναι μια υπενθύμιση της συνεχιζόμενης πιστωτικής εξομάλυνσης που είναι πιθανό να δούμε σε ολόκληρο τον κλάδο».

Οι αλυσιδωτές επιπτώσεις έγιναν αισθητές στο Τόκιο, όπου οι μετοχές της Aozora κατέρρευσαν κατά το μέγιστο όριό τους την Πέμπτη, αφού προέβλεψε απώλειες ολόκληρου του έτους σε δάνεια ακινήτων στο εξωτερικό και προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν έως και δύο χρόνια για να σταθεροποιηθεί η αγορά γραφείων των ΗΠΑ.

Η Aozora, μια μεσαίου μεγέθους τράπεζα, αναθεώρησε προς τα κάτω την προηγούμενη πρόβλεψή της για κέρδη 24 δισ. ¥ (164 εκατ. δολάρια) για το οικονομικό έτος που έληξε τον Μάρτιο σε καθαρή ζημία 28 δισ. ¥. Η πρόβλεψη κερδών προκάλεσε πτώση άνω του 21% στις μετοχές της τράπεζας, οι οποίες διαπραγματεύονταν κοντά σε υψηλό πενταετίας πριν από την ανακοίνωση.

Η Deutsche Bank, εν τω μεταξύ, αύξησε επίσης τις προβλέψεις για ζημίες από δάνεια που συνδέονται με εμπορικά ακίνητα στις ΗΠΑ σε 123 εκατ. ευρώ, από μόλις 26 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τους Financial Times.

Οι ανησυχίες γύρω από την ακίνητη περιουσία δεν περιορίζονται στις ΗΠΑ. Η ελβετική Julius Baer ανακοίνωσε πτώση άνω του 50% στα κέρδη της την Πέμπτη, αφού διέγραψε 606 εκατ. SFr. (700 εκατ. δολάρια) από την έκθεσή της στη Signa, τον αυστριακό όμιλο ακινήτων που επλήγη από την κρίση. Οι απώλειες ήταν αρκετά απότομες ώστε να οδηγήσουν στην αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου Philipp Rickenbacher.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Δραματικά τηλεφωνήματα Νετανιάχου σε Πούτιν, Σολτς και Μακρόν. Διαφωνίες για το εύρος της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα

Η ανθρωπιστική βοήθεια άρχισε να περνά από την Αίγυπτο

Γιατί ο βομβαρδισμός νοσοκομείου στη Γάζα αλλάζει τους συσχετισμούς

Αφήστε ένα σχόλιο