AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Αύξηση των παρεμβατικών επιτοκίων της Ρωσίας στο 15%

[ad_1]

Κεντρική τράπεζα της Ρωσίας

Περισσότερο απ’ όσο αναμενόταν – σε 15%, από 13% – αύξησε τα παρεμβατικά της επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας (Банк России), σε μια (υπερ)προσπάθεια να τιθασσεύσει τον πληθωρισμό στη χώρα ακόμα και μετά την πρόσφατη επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών, οι οποίες τουλάχιστον ανακούφισαν τις συναλλαγματικές πιέσεις διολίσθησης που δεχόταν το Ρούβλι.

Για τέταρτη συνεχόμενη φορά, σήμερα η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αύξησε τα παρεμβατικά της επιτόκια, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Απρίλιο του 2022, διακινδυνεύοντας να προκαλέσει ύφεση στην οικονομία της χώρας, που ως γνωστόν διεξάγει πόλεμο με την Ουκρανία. Φαίνεται όμως πως προκρίθηκε η σταθεροποίηση του Ρουβλίου και η χαλιναγώγηση του πληθωρισμού, έναντι των αναπτυξιακών ανησυχιών. Στόχος της Ρωσικής κεντρικής τράπεζας είναι μεταξύ άλλων η “σταθερότητα των τιμών” στο επίπεδο πληθωρισμού 4% (έναντι 2% για τις περισσότερες κεντρικές τράπεζες των ισχυρών νομισμάτων του πλανήτη).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της, ο Ρωσικός πληθωρισμός για το 2023 θα διαμορφωθεί σε επίπεδο υψηλότερο του αναμενόμενου – μεταξύ 7,0% και 7,5% – με τις πληθωριστικές πιέσεις να μην υπαναχωρούν ούτε το 2024. Το Ρούβλι έχει χάσει περίπου το ένα πέμπτο της αξίας του έναντι του Δολαρίου ΗΠΑ μέχρις στιγμής στο τρέχον έτος, έχοντας όμως καταγράψει ανατίμηση 5% από την ανακοίνωση των αυστηρότερων κεφαλαιακών περιορισμών νωρίτερα στον μήνα, περίπου στα 94 Ρούβλια ανά Δολάριο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Η Ισπανία κλείνει το Τelegram, γιατί ανεβάζει αναρτήσεις περίεργου περιεχομένου

Ο Ντόναλντ Τουσκ σε αποστολή αναβίωσης του Τριγώνου της Βαϊμάρης

Δημοσκόπηση WSJ: Με 47% – 43% προηγείται ο Τραμπ του Μπάιντεν

Αφήστε ένα σχόλιο