AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Eλληνοτουρκικα

Γιατί οι Τούρκοι «μποϊκοτάρουν» το Νταβός


Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Τουρκίας, Μεχμέτ Σίμσεκ, σχεδίαζε να δώσει το «παρών» στην ετήσια συνάθροιση πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών στο ελβετικό θέρετρο του Νταβός. Τελικά ακύρωσε την επίσκεψή του. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg η αλλαγή σχεδίων ήταν αποτέλεσμα εντολής του Τούρκου προέδρου.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να ζήτησε τόσο από τον υπουργό Οικονομικών όσο και συνολικά από τους αξιωματούχους της χώρας του να γυρίσουν την πλάτη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, λόγω της στάσης των διοργανωτών του στο φλέγον ζήτημα του πολέμου του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα. Τα γραφεία των Σίμσεκ και Ερντογάν αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες του Bloomberg.

Εκπρόσωπος του Φόρουμ δήλωσε ότι «η σοβαρή κατάσταση ασφαλείας κα ανθρωπιστική κατάσταση στη Μέση Ανατολή θα είναι από τα κεντρικά θέματα συζήτησης». Σημείωσε πως φορείς της περιοχής θα έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις για το πώς μπορεί να επιτευχθεί η αποκλιμάκωση και να επιστρέψει η διπλωματία. Στο πλαίσιο αυτό θα δώσουν το «παρών» και 50 ηγέτες από τον αραβικό κόσμο, ενώ θα υπάρχει εκπροσώπηση υψηλού επιπέδου και των Παλαιστινίων.

Ο Κλάους Σβαμπ, ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής του Φόρουμ, έχει καταδικάσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ. Η Τουρκία δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση, αλλά δύναμη αντίστασης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν έχει χρησιμοποιήσει το Νταβός για να πάρει θέση στη σύγκρουση Ισραηλινών – Παλαιστινίων. Το 2009 αποχώρησε από μία συζήτηση με τον τότε πρόεδρο του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, για την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση του 2008 στη Γάζα, και δεσμεύτηκε να μην επιστρέψει ποτέ. Όντως έκτοτε δεν έχει ξαναδώσει ποτέ το παρών στο ελβετικό θέρετρο. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια Τούρκοι αξιωματούχοι εκπροσωπούσαν τη χώρα στο Φόρουμ.

Ναυτεμπορική

Source link

Related posts

Γιατί η Τουρκία ανακινεί ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου

Οι 3 ντροπιαστικές στιγμές της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν κα ο νεο-ραγιαδισμός μας! Θέμης Τζήμας

Γαλλία: Ρωσία, Κίνα και Τουρκία οι χώρες που επιχειρούν περισσότερο να παρέμβουν στην πολιτική ζωή της χώρας

Αφήστε ένα σχόλιο