AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Γιατί το Πεκίνο έστειλε “τελεσίγραφο” στο Κίεβο για κάποιες κινεζικές εταιρείες

[ad_1]

Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, η Κίνα απαίτησε από την Ουκρανία να αφαιρέσει αμέσως περισσότερες από δώδεκα κινεζικές εταιρείες από τον κατάλογο των επιχειρήσεων που χαρακτηρίζονται ως “διεθνείς χορηγοί πολέμου“, λέγοντας ότι το Πεκίνο επιδιώκει από το Κίεβο να “εξαλείψει τις αρνητικές επιπτώσεις“.

Σύμφωνα με το Reuters ο πρεσβευτής της Κίνας στο Κίεβο είχε πει σε ανώτερους Ουκρανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους τον περασμένο μήνα ότι η συμπερίληψη των εταιρειών στον κατάλογο θα μπορούσε να βλάψει τις διμερείς σχέσεις. “Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά στη συμπερίληψη κινεζικών επιχειρήσεων στον σχετικό κατάλογο και απαιτεί από την Ουκρανία να διορθώσει αμέσως τα λάθη της και να εξαλείψει τις αρνητικές επιπτώσεις“, δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών στο Reuters, χωρίς, πάντως, να διευκρινίσει ποιες μπορεί να είναι αυτές οι επιπτώσεις.

Αντίκτυπος

Το Πεκίνο έχει στενούς δεσμούς με τη Μόσχα και απέφυγε να επικρίνει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά δήλωσε επίσης ότι πρέπει να γίνεται σεβαστή η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών. Έχει προσφερθεί να βοηθήσει στη διαμεσολάβηση στον πόλεμο. Από την πλευρά της, η Ουκρανία έχει καταγράψει 48 εταιρείες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων 14 από την Κίνα, ως “διεθνείς χορηγούς πολέμου“, των οποίων οι επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως λέει, βοηθούν έμμεσα ή συμβάλλουν στις πολεμικές προσπάθειες της Ρωσίας.

Ο πρεσβευτής είπε ότι όλα αυτά (σ.σ. η κατάσταση με τη μαύρη λίστα) θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις μας“, δήλωσε ανώτερη ουκρανική πηγή στο Reuters για τη συνάντηση. Η πηγή πρόσθεσε ότι η Κίνα δεν έθεσε κανέναν όρο για την Ουκρανία, αλλά απλώς εξέφρασε την άποψή της σχετικά με τη λίστα. Ωστόσο, μια άλλη πηγή εκτίμησε ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να συνδέσει το θέμα με τις κινεζικές αγορές ουκρανικών σιτηρών. Πριν τη ρωσική εισβολή, η Κίνα ήταν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ουκρανίας και παραμένει σημαντικός καταναλωτής ουκρανικών σιτηρών, ηλιέλαιου και σιδηρομεταλλεύματος.

Φήμη

Η μαύρη λίστα, η οποία δεν έχει νομικές συνέπειες για τις εταιρείες που περιλαμβάνει, θέτει θέμα με αυτό που περιγράφει ως εκτεταμένη συνεργασία μεταξύ κινεζικών και ρωσικών εταιρειών σε τομείς όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, την κύρια πηγή εσόδων για τη Μόσχα. Σε αυτήν περιλαμβάνονται οι κινεζικοί ενεργειακοί κολοσσοί China National Petroleum Corporation, China Petrochemical Corporation (Sinopec Group) και China National Offshore Oil Corporation. Ο Εθνικός Οργανισμός για την Πρόληψη της Διαφθοράς της Ουκρανίας περιγράφει τη μαύρη λίστα ως “ισχυρό εργαλείο φήμης για την επίτευξη της καλοσύνης των στοιχείων των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού (και) την έξοδο των διεθνών επιχειρήσεων από τη Ρωσία“.

Αν και η Κίνα θεωρείται ευρέως σύμμαχος του Κρεμλίνου, η Ουκρανία έχει φροντίσει να μην εξοργίσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου της με τη Μόσχα και έχει επανειλημμένα απευθύνει έκκληση στο Πεκίνο να συμμετάσχει στις διπλωματικές προσπάθειες του Κιέβου για ειρήνη. Η Ουκρανία έχει προωθήσει το σχέδιό της για την ειρήνη σε μια σειρά διεθνών συναντήσεων υψηλού επιπέδου. Η Κίνα συμμετείχε σε μία από τις συναντήσεις στην Τζέντα πέρυσι, αλλά έκτοτε απέφυγε να συμμετάσχει σε άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες, διατηρώντας μια κατά το δυνατόν ουδέτερη στάση, αν και Μόσχα και Πεκίνο έχουν έλθει πολύ κοντά μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Εξαγωγές

Η Κίνα ήταν ο κύριος προορισμός για τις ουκρανικές εξαγωγές τροφίμων που αποστέλλονταν στο πλαίσιο ενός διαδρόμου σιτηρών με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ. Αντιπροσώπευε περίπου 7,9 εκατομμύρια μετρικούς τόνους από τους συνολικά 30 εκατομμύρια τόνους που μεταφέρθηκαν μέσω αυτής της διαδρομής. Σύμφωνα με τον νέο ναυτιλιακό διάδρομο του Κιέβου στη Μαύρη Θάλασσα που δημιουργήθηκε τον περασμένο Αύγουστο, περίπου το 30% των θαλάσσιων εξαγωγών της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, μετάλλων και μεταλλευμάτων, μεταφέρθηκαν στην Κίνα.

Η Κίνα έχει τις περισσότερες εταιρείες στη μαύρη λίστα της Ουκρανίας, ακολουθούμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και τη Γερμανία που έχουν οκτώ, τέσσερις και τέσσερις αντίστοιχα. Η Κίνα ανέφερε ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών Σουν Βαϊντόνγκ συναντήθηκε με τον πρεσβευτή της Ουκρανίας στο Πεκίνο και αντάλλαξαν απόψεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος και ότι ο Σουν είπε ότι οι χώρες πρέπει να σέβονται και να συμπεριφέρονται ειλικρινά η μία στην άλλη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Η στρατηγική της ΕΕ για την Ουκρανία “έχει αποτύχει” λέει ο Ούγγρος πρωθυπουργός

Ετοιμάζει μεγάλες επενδύσεις ενέργειας στην Αφρική

Ουκρανικό πλήγμα με drones 600 χλμ. εντός της Ρωσικής επικράτειας

Αφήστε ένα σχόλιο