AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Ποιός είναι και τι επιδιώκει ο νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας

[ad_1]

 

Ο Φατίχ Καραχάν αντικατέστησε την Χαφίζ Γκαγιέ Ερκάν ως επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας (ΚΤτΤ). Είναι ένας οικονομολόγος με σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, ο οποίος αναλαμβάνει να εφαρμόσει μια πιο “σκληρή”  στάση στην οικονομία της χώρας που αγγίζει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Ο Φατίχ Καραχάν ορίστηκε κορυφαίος αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας  τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου για να αντικαταστήσει τη Χαφίζ Γκαγιέ Ερκάν, την πρώτη γυναίκα επικεφαλής της. Η Ερκάν είχε παραιτηθεί αιφνιδιαστικά λίγες ώρες νωρίτερα μέσω ανακοίνωσης στο Χ, επικαλούμενη εκστρατεία σπίλωσης εναντίον της ίδιας και της οικογένειάς της στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ένα “γεράκι” στην Κεντρική Τράπεζα

Αν και η Τουρκία δεν είναι άγνωστη σε βραχύβιες θητείες για τους επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας – και η Ερκάν επιβίωσε μόλις οκτώ μήνες στη θέση αυτή – οι επενδυτές λένε ήδη ότι αυτός ο ανασχηματισμός διαφέρει από τις προηγούμενες, διαλυτικές για την αγορά εμπειρίες, επειδή δεν καθοδηγείται από την προτίμηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για χαμηλότερα επιτόκια. Τόσο η JPMorgan Chase & Co. όσο και η Morgan Stanley δήλωσαν ότι αν μη τι άλλο, ο Καραχάν είναι πιθανό να είναι πιο “σκληρός” από την προκάτοχό του.

“Ενώ οι ξαφνικές αλλαγές στην ηγεσία φέρνουν δυσφορία στους επενδυτές, βλέπουμε τον νέο διοικητή της CBRT ως θετικό για τον αποπληθωρισμό” και τη λίρα, έγραψε ο αναλυτής της JPMorgan Fatih Akcelik σε σημείωμα προς τους πελάτες του. “Αναμένουμε υψηλά επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μαζί με αυστηρότερα μακροπροληπτικά μέτρα”.

Ο Karahan υπήρξε υπέρμαχος μιας αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής από τότε που εντάχθηκε στην Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής τον Ιούλιο, σύμφωνα με άτομα με γνώση του θέματος, τα οποία ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι εσωτερικές συζητήσεις της τράπεζας είναι ιδιωτικές. Γεννημένος το 1982, το βιογραφικό του δείχνει πάνω από μια δεκαετία εμπειρίας ως επαγγελματίας οικονομολόγος στις ΗΠΑ, εργαζόμενος στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα Αποθεμάτων της Νέας Υόρκης και στην Amazon.com από τότε που πήρε το διδακτορικό του στα οικονομικά από το UPenn το 2012.

“Σε αντίθεση με τις προηγούμενες αλλαγές διοικητών το 2019 και το 2021, αυτό δεν σηματοδοτεί αλλαγή στην κατεύθυνση της πολιτικής ή πολιτική προτίμηση για χαμηλότερα επιτόκια”, έγραψε ο οικονομολόγος της Morgan Stanley Hande Kucuk σε έκθεσή του μετά τον ανασχηματισμό. “Αναμένουμε ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει με ένα συμβατικό πλαίσιο νομισματικής πολιτικής που δίνει προτεραιότητα στον αποπληθωρισμό”.

Η mainstream πορεία

Τούρκοι αξιωματούχοι έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι οι οικονομικές πολιτικές που ξεκίνησαν υπό τον Ερκάν και έβαλαν την Τουρκία σε μια πιο mainstream πορεία πέρυσι θα συνεχιστούν ανεξάρτητα από την αλλαγή στην ηγεσία και ότι ο διορισμός του Καραχάν ενισχύει τη στροφή προς την ορθοδοξία. Πριν από την προαγωγή του Καραχάν, ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, ένας πρώην τραπεζίτης της Wall Street που χαίρει ευρείας εκτίμησης και εμπιστοσύνης από τους επενδυτές, δήλωσε ότι ο νέος διοικητής θα έχει την υποστήριξή του.

  • Οι μειώσεις των επιτοκίων αναμένεται να αναβληθούν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους υπό την ηγεσία του Karahan στην τράπεζα, δήλωσε άτομο με άμεση γνώση του θέματος.

Ορισμένοι αναλυτές ανέμεναν ότι οι περικοπές θα ξεκινούσαν ήδη από το τρίτο τρίμηνο.Ο Καραχάν πρόκειται να κάνει την πρώτη προγραμματισμένη δημόσια εμφάνισή του στις 8 Φεβρουαρίου στην Άγκυρα, όπου θα εκθέσει νέες προβλέψεις για τον πληθωρισμό και θα δεχθεί ερωτήσεις από δημοσιογράφους και αναλυτές κατά την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης για τον πληθωρισμό.

“Αναμένουμε ότι ο Καραχάν θα εκδώσει μια ισχυρή δήλωση υπέρ της αυστηρής νομισματικής πολιτικής και θα συνεργαστεί στενά με τον Σιμσέκ”, δήλωσε ο διευθυντής Ευρώπης του Eurasia Group, Emre Peker. “Η ανάδειξή του είναι λιγότερο σημαντική από το γεγονός ότι ο Simsek θα παραμείνει σταθερά επικεφαλής ως τσάρος της οικονομίας της Τουρκίας και θα χαράξει τη συνολική πολιτική πορεία”.

Τι λέει το Bloomberg Economics

“Δεν αναμένουμε σημαντική αντιστροφή της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας μετά την αλλαγή στη διοίκηση – στην πραγματικότητα πιστεύουμε ότι η κεντρική τράπεζα είναι τώρα πιο πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια σε περίπτωση που οι προοπτικές του πληθωρισμού επιδεινωθούν, αναφέρει το Bloomberg Econmics. Αναμένουμε επίσης ότι η τράπεζα θα συνεχίσει να σφίγγει την πολιτική υπό τον Καραχάν μέσω εναλλακτικών εργαλείων και τραπεζικών ρυθμίσεων, καθώς και μέτρων ρευστότητας με στόχο την αποστράγγιση της υπερπροσφοράς λιρών στην αγορά”.- Selva Bahar Baziki, οικονομολόγος.Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε περισσότερα.

Η θητεία του Karahan ως ανώτερος οικονομολόγος στην Amazon συνδέεται με έρευνες που αφορούσαν την “εργασία, την αποδοτικότητα των αποθεμάτων και άλλα”, σύμφωνα με την προσωπική του ιστοσελίδα. Το βιογραφικό του στον ιστότοπο της κεντρικής τράπεζας αναφέρει ότι ξεκίνησε την καριέρα του ως οικονομολόγος στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης το 2012, ενώ αργότερα ανέλαβε καθήκοντα συμβούλου νομισματικής πολιτικής και επικεφαλής ομάδας μελετών αγοράς εργασίας και προϊόντων μέχρι το 2022.

Ο Καραχάν έχει προπτυχιακό δίπλωμα από το διάσημο Πανεπιστήμιο Bogazici της Τουρκίας στα μαθηματικά και τη βιομηχανική μηχανική, ενώ έχει διδάξει ως έκτακτος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Έχει δύο παιδιά, ηλικίας 5 και 13 ετών. Είναι επίσης ανιψιός του απερχόμενου πρέσβη της Τουρκίας στις ΗΠΑ, Μουράτ Μερκάν.

Το όνομα του Καραχάν είχε ακουστεί ως πιθανός αναπληρωτής υπουργός του Σιμσέκ στο υπουργείο Οικονομικών κατά τη διάρκεια μιας αναθεώρησης της πολιτικής που ξεκίνησε μετά την επικράτηση του Ερντογάν για τρίτη θητεία ως προέδρου τον Μάιο, σύμφωνα με άτομα που είχαν γνώση των συζητήσεων. Αλλά η εμπειρία του στα μακροοικονομικά τον καθιστούσε καταλληλότερο για την κεντρική τράπεζα, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους.

Η απερχόμενη κυβερνήτης Erkan

Η Erkan, η απερχόμενη κυβερνήτης, υπηρέτησε επίσης επί μακρόν στις ΗΠΑ ως τραπεζικό στέλεχος, μεταξύ άλλων στην Goldman Sachs Group Inc. και στην First Republic Bank, όπου ανέβηκε σε συνδιευθύνουσα σύμβουλο.

Έφυγε από την First Republic περίπου ενάμιση χρόνο πριν από την πτώχευση του πιστωτικού ιδρύματος με έδρα το Σαν Φρανσίσκο.

Μαζί με τον Simsek και την ανανεωμένη επιτροπή νομισματικής πολιτικής, η Erkan πρωτοστάτησε σε μια απότομη στροφή στην οικονομική πολιτική που επικροτήθηκε από τους επενδυτές, αυξάνοντας το επιτόκιο πολιτικής για να καταστείλει την έξαρση του πληθωρισμού.Η κεντρική τράπεζα υπό τον Erkan αύξησε τα επιτόκια σωρευτικά κατά 3.650 μονάδες βάσης στο 45%.

Η Τουρκία αναμένεται να ανακοινώσει ότι ο πληθωρισμός παρέμεινε υψηλός στο 65% περίπου τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων.Η τελευταία έρευνα προσδοκιών της κεντρικής τράπεζας δείχνει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 42,1% στο τέλος του έτους, κοντά στην κορυφή του εύρους προβλέψεων της ίδιας της τράπεζας από 30% έως 42% που εκδόθηκε τον Νοέμβριο.

  • Με πληροφορίες από το Bloomberg
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Γιατί ο Ερντογάν επιμένει να αναφέρεται στο πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ

«Πάμε και βλέπουμε», η τακτική των ΗΠΑ στα χτυπήματα των Χούθι σε πλοία

“Η προστασία των αμάχων στη Γάζα είναι ηθική υπευθυνότητα και στρατηγική επιταγή”

Αφήστε ένα σχόλιο