AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Δυσοίωνος Στόλτενμπεργκ, “να είμαστε προετοιμασμένοι για κακές ειδήσεις”

[ad_1]

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι η δυτική στρατιωτική συμμαχία θα πρέπει να είναι “προετοιμασμένη για άσχημα νέα” στον πόλεμο στην Ουκρανία ενόψει των χειμερινών μηνών.

Οι πόλεμοι αναπτύσσονται σε φάσεις“, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD σε συνέντευξή του, σύμφωνα με το Politico Europe. “Πρέπει να υποστηρίξουμε την Ουκρανία τόσο σε καλές όσο και σε κακές στιγμές. Θα πρέπει επίσης να είμαστε προετοιμασμένοι για κακές ειδήσεις“, πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Η αντεπίθεση του Κιέβου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δεν είχε ως αποτέλεσμα οι γραμμές του μετώπου να μετακινηθούν πολύ τους τελευταίους μήνες και η Ρωσία έχει ενισχύσει τον αριθμό των στρατευμάτων της.

Ζήτημα συνεργασίας

Οι δυτικοί σύμμαχοι συζητούν επίσης για τα πυρομαχικά και την οικονομική υποστήριξη προς την Ουκρανία, καθώς ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς παρουσιάζει ανταγωνιστικές πολιτικές ατζέντες, θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο τη ροή της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο. Ο Στόλτενμπεργκ αναγνώρισε την επιτυχία της Ουκρανίας στη χρήση πυραύλων κρουζ για την απώθηση του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα και την πρόκληση ζημιών βαθιά στο ρωσικό έδαφος. “Αυτές είναι μεγάλες νίκες, παρόλο που δεν μπόρεσαν να μετακινήσουν τη γραμμή του μετώπου“, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Αναγνωρίζοντας μια κατακερματισμένη ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, ο Στόλτενμπεργκ φέρεται να κάλεσε τους συμμάχους να παραμερίσουν τα εθνικά συμφέροντα και να αυξήσουν την παραγωγή πυρομαχικών ως μέρος μιας ευρύτερης εικόνας. “Δεν είμαστε σε θέση να συνεργαστούμε τόσο στενά όσο θα έπρεπε“, είπε, προσθέτοντας ότι μια νίκη του Πούτιν θα αποτελούσε ευρύτερο κίνδυνο για τη Δύση. “Όσο περισσότερο στηρίζουμε την Ουκρανία, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσει ο πόλεμος“, πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας.

Συβιλλικός Ζελένσκι

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στο Associated Press ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία βρίσκεται σε νέο στάδιο, με τον χειμώνα να αναμένεται να περιπλέξει τις μάχες μετά την αντεπίθεση του καλοκαιριού που δεν απέδωσε τα επιθυμητά αποτελέσματα λόγω των διαρκών ελλείψεων σε όπλα και χερσαίες δυνάμεις. Παρά τα πισωγυρίσματα, ωστόσο, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν θα τα παρατήσει. “Έχουμε μια νέα φάση του πολέμου και αυτό είναι γεγονός”, δήλωσε στο AP στο Χάρκοβο της βορειοανατολικής Ουκρανίας, μετά από μια περιοδεία για τόνωση του ηθικού.

Ο χειμώνας στο σύνολό του είναι μια νέα φάση πολέμου“, πρόσθεσε ενώ ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της αντεπίθεσης, έδωσε μια σύνθετη απάντηση. “Κοιτάξτε, δεν κάνουμε πίσω, είμαι ικανοποιημένος. Πολεμάμε με τον δεύτερο (καλύτερο) στρατό στον κόσμο, είμαι ικανοποιημένος“, είπε αναφερόμενος στον ρωσικό στρατό. Αλλά πρόσθεσε (αφήνοντας αιχμές και κατά της Δύσης, σχετικά με την παροχή οπλισμού στην Ουκρανία): “Χάνουμε ανθρώπους, δεν είμαι ικανοποιημένος. Δεν πήραμε όλα τα όπλα που θέλαμε, δεν μπορώ να είμαι ικανοποιημένος, αλλά δεν μπορώ επίσης να παραπονιέμαι πάρα πολύ“.

Αύξηση των στρατιωτών στη Ρωσία

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τον στρατό της χώρας να αυξήσει τον αριθμό των στρατιωτών κατά σχεδόν 170.000 σε συνολικά 1,32 εκατομμύρια, καθώς η “ειδική επιχείρηση” της Μόσχας στην Ουκρανία συνεχίζεται στον 22ο μήνα της. Το διάταγμα του Πούτιν δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο την Παρασκευή και τέθηκε αμέσως σε ισχύ. Ο συνολικός αριθμός του ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού ανέρχεται σε περίπου 2,2 εκατομμύρια, εκ των οποίων 1,32 εκατομμύρια στρατιώτες. Είναι η δεύτερη τέτοια επέκταση του στρατού από το 2018.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η διαταγή δεν συνεπάγεται “σημαντική επέκταση της επιστράτευσης“, λέγοντας σε ανακοίνωσή του ότι η αύξηση θα γίνει σταδιακά με την πρόσληψη περισσότερων εθελοντών. Το υπουργείο επικαλέστηκε αυτό που αποκάλεσε “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” στην Ουκρανία και την επέκταση του ΝΑΤΟ ως λόγους για την ενίσχυση του στρατού. Οι “κοινές ένοπλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ ενισχύονται κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και αναπτύσσονται πρόσθετα συστήματα αεράμυνας και όπλα κρούσης. Το δυναμικό των τακτικών πυρηνικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ αυξάνεται“, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Τερματισμός της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία

Στο Λονδίνο ο Δένδιας για συνομιλίες στρατηγικού περιεχομένου

Αντιμέτωπο με εχθροπραξίες σε 7 μέτωπα το Ισραήλ

Αφήστε ένα σχόλιο