AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

«Ενημερώσαμε την Ιρανική κυβέρνηση πριν από τα πλήγματα»

[ad_1]

Οι ΗΠΑ χτύπησαν στόχους σε Ιράκ και Συρία: «Ενημερώσαμε την Ιρανική κυβέρνηση πριν από τα πλήγματα»
President Joe Biden speaks to members of the media before boarding Marine One on the South Lawn of the White House in Washington, Tuesday, Jan. 30, 2024, for a short trip to Andrews Air Force Base, Md., and then on to Florida for campaign receptions. (AP Photo/Andrew Harnik)

Στρατιωτική επιχείρηση πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ, σε στόχους στο Ιράκ και τη Συρία, ως αντίποινα για το φονικό χτύπημα στο αμερικανικό φυλάκιο στην Ιορδανία. Ο αμερικανικός στρατός επιβεβαίωσε τις αεροπορικές επιδρομές, τονίζοντας ότι στρέφονται κατά των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν καθώς και συνεργαζόμενων παραστρατιωτικών ομάδων.

Σε δήλωσή του, ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε την Παρασκευή ότι διέταξε την πραγματοποίηση πληγμάτων σε στόχους στο Ιράκ και τη Συρία που συνδέονται με τις ομάδες που επιτέθηκαν στις αμερικανικές δυνάμεις, τονίζοντας ότι η απάντηση θα συνεχιστεί.

«Η απάντησή μας άρχισε σήμερα»

«Η απάντησή μας άρχισε σήμερα. Θα συνεχιστεί σε χρόνο και περιοχές της επιλογής μας», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Ομως, ας γνωρίζουν όσοι επιδιώξουν να μας βλάψουν πως “εάν βλάψετε κάποιον Αμερικανό, θα απαντήσουμε“».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού των ΗΠΑ, πολυάριθμα αεροσκάφη έπληξαν περισσότερους από 85 στόχους, μεταξύ άλλων, κτίρια διοίκησης και ελέγχου, κέντρα πληροφοριών, αποθήκες μη επανδρωμένων αεροσκαφών, εγκαταστάσεις εφοδιασμού, καθώς και πυραύλους και βλήματα. Στα αμερικανικά χτυπήματα χρησιμοποιήθηκαν περισσότερα από 125 πυρομαχικά μεγάλης ακρίβειας, επισημαίνεται.

Συριακά κρατικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες στα σύνορα Συρίας και Ιράκ.

«Ενημερώσαμε την ιρανική κυβέρνηση πριν από τα πλήγματα»

«Η απάντηση των ΗΠΑ ξεκίνησε απόψε αλλά δεν θα τελειώσει απόψε. Δεν γνωρίζουμε πόσοι ένοπλοι ενδέχεται να σκοτώθηκαν ή να τραυματίστηκαν. Πιστεύουμε ότι τα χτυπήματα ήταν επιτυχημένα. Ενημερώσαμε την ιρανική κυβέρνηση πριν από τα πλήγματα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι. 

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έξι φιλοϊρανοί ένοπλοι σκοτώθηκαν στην ανατολική Συρια. «Εξι φιλοϊρανοί μαχητές σκοτώθηκαν σε πλήγματα κοντά στο αλ-Μαγιαντίν», δήλωσε. Ο διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης, Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τα πλήγματα «πιθανόν πραγματοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ». Για πλήγματα των ΗΠΑ στη Συρία κάνουν λόγο και αμερικανικά ΜΜΕ.

Αξιωματούχοι μεταφέρουν στο CBS News ότι στα σχέδια των ΗΠΑ είναι η ανάπτυξη στρατιωτικής δράσης «αρκετών ημερών».

Από την πλευρά του, στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ιράκ έκανε λόγο για αεροπορικές επιδρομές σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας, σημειώνοντας ότι αυτές αποτελούν παραβίαση της ιρακινής κυριαρχίας και πως συνιστούν «απειλή» που θα μπορούσε να οδηγήσει σε «ολέθριες συνέπειες».

Τι προηγήθηκε

Πριν λίγα 24ωρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε κατηγορήσει οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν για το χτύπημα στο αμερικανικό φυλάκιο Tower22 στην Ιορδανία. Λίγο αργότερα, ο Τζον Κίρμπι, είχε γνωστοποιήσει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέταζαν «πολλαπλά» αντίποινα: «είναι πολύ πιθανό να δείτε μια κλιμακούμενη απάντηση, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει πολλαπλές ενέργειες, όχι μία ενέργεια».

Χυες το μεσημέρι, ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση σχετικά με το ενδεχόμενο επίθεσης των ΗΠΑ ως αντίποινα για το χτύπημα με drone που σκότωσε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες στην Ιορδανία.

«Εχουμε πει επανειλημμένα ότι δεν θα ξεκινήσουμε οποιονδήποτε πόλεμο, αλλά αν μια χώρα, μια σκληρή δύναμη θέλει να μας εκφοβίσει, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα απαντήσει αποφασιστικά», δήλωσε ο Ραΐσι κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε ναυτική βάση του Κόλπου που διαχειρίζονται οι Φρουροί της Επανάστασης.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

“Τρίζει” η καρέκλα του Νετανιάχου

Πώς η «σκληρή γραμμή» Ερντογάν για το Μεσανατολικό μπορεί να «αναστήσει» το σχέδιο του East Med

Αντιμέτωπο με εχθροπραξίες σε 7 μέτωπα το Ισραήλ

Αφήστε ένα σχόλιο