AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Επιμένουν στα μπλόκα οι αγρότες μετά την άγονη συνάντηση του Μαξίμου, κάνουν πάλι «νερά» οι Μακεδόνες

[ad_1]

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι τα πράγματα εξελίσσονται νομοτελειακά όπως κάθε φορά που τίθεται «δυναμικά» το αγροτικό ζήτημα. Δηλαδή, με τους εκπροσώπους των αγροτών να μην μπορούν να διαμορφώσουν ένα στιβαρό καλάθι αιτημάτων και ένα σταθερό πλαίσιο συζήτησης (με ευρύτερο χρονικό ορίζοντα) και τους κυβερνώντες να μηχανεύονται τη διάσπαση του αγροτικού μετώπου με το μικρότερο δυνατό οικονομικό και πολιτικό κόστος.

Μ’ αυτή την έννοια, το άνοιγμα της πόρτας του Μαξίμου, θα μπορούσε να θεωρηθεί περισσότερο ως μια κίνηση τακτικής και εγκλωβισμού των διαμαρτυρόμενων αγροτών σε μια συγκεκριμένη ατζέντα και λιγότερο σαν μια προσπάθεια αναζήτησης λύσεων, έστω και μακροπρόθεσμα,  στα μεγάλα και κρίσιμα αγροτικά προβλήματα των καιρών.

Έτσι σήμερα, μετά τα όσα διαμείφθηκαν την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, η «σκληρή πτέρυγα» των μπλόκων ψάχνει τρόπο να χρεώσει το αδιέξοδο στην κυβερνητική αδιαλλαξία, ενώ κάποιοι πιο φιλικά διακείμενοι στους κρατούντες, ψάχνουν απλά άλλοθι για να φύγουν από τους δρόμους και να επιστέψουν στις εστίες τους.    

Οι αποφάσεις γύρω από μια ενδεχόμενη κινητοποίηση με τρακτέρ στην Αθήνα, θα κλειδώσουν την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, όταν εκπρόσωποι από τα μπλόκα θα συναντηθούν εκ νέου στη Νίκαια. 

Με τα αφτιά στη Νίκαια συνεδριάζουν οι Μακεδόνες



Στο μεταξύ, γίνονται τοπικές ενημερώσεις και διαβουλεύσεις, όπου, στην περίπτωση της Μακεδονίας, διατυπώνονται και οι πρώτες επιφυλάξεις, με τους Μακεδόνες να προχωρούν σε κοινή σύσκεψη την Πέμπτη.

Εκεί θα αποφασίσουν οι αγρότες της Μακεδονίας και της Θράκης για τη στάση που θα τηρήσουν εφεξής σε σχέση με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, έχοντας «αφτιά και μάτια» και στη συνάντηση της Νίκαιας, όπου θα σταλεί αντιπροσωπεία μελών τους, ώστε να έχουν εικόνα από πρώτο χέρι για το τί θα ειπωθεί και τι θα αποφασιστεί και εκεί.

Τις τελευταίες ώρες είναι σε εξέλιξη τηλεφωνικές, αλλά και με φυσική παρουσία, επαφές μεταξύ των επικεφαλής των μπλόκων που έχουν αναπτυχθεί στις δύο περιφέρειες και όπως όλα δείχνουν, το ραντεβού εκτός απροόπτου θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στην πόλη των Σερρών για την τελική «ζύμωση» και οριστικοποίηση των επόμενων βημάτων.

Το πλάνο που εξετάζεται είναι τα έξι μέλη του συντονιστικού από τη Βόρεια Ελλάδα, που συμμετείχαν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό αφενός να ενημερώσουν όσους αγρότες θα παραστούν στις Σέρρες για τα όσα συζητήθηκαν στο Μαξίμου και αφετέρου να μεταφέρουν το κλίμα που επικρατεί πλέον στα δικά τους μπλόκα και από κοινού να αποφασίσουν εάν θα κλιμακώσουν τον αγώνα ή θα αποχωρήσουν, καθώς φαίνεται πως σε κάποια μέτωπα υπάρχει προβληματισμός.

Ήδη από αργά χθες το βράδυ άρχισαν ενημερώνονται οι αγρότες στα κατά τόπους μπλόκα, αλλά στα περισσότερα σημεία της Μακεδονίας που έχουν συγκεντρωθεί τρακτέρ, το ραντεβού για ενημέρωση έχει δοθεί για σήμερα από το μεσημέρι έως και το αργά το βράδυ.

Αν κι η γενικότερη αίσθηση είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν ικανοποίησε με τα μέτρα που ανακοίνωσε, το κλίμα που μεταφέρεται στο Agronews είναι ότι ανάλογα το μπλόκο υπάρχουν αντικρουόμενες τάσεις. Κάποιοι είναι πιο αποφασισμένοι και δηλώνουν πώς πρέπει να σκληρύνουν τη στάση τους και άλλοι πιο μετριοπαθείς, βρίσκουν θετικά στοιχεία στη χθεσινή συνάντηση κι εκτιμούν πως υπάρχει βάση περαιτέρω διαλόγου και άλλοι δηλώνουν κόπωση και διάθεση αποχώρησης.

Στο Νησσέλι βλέπουν Αθήνα

Στην κατηγορία εκείνων που τάσσονται υπέρ της κλιμάκωσης, ανήκει το μπλόκο του Νησσελίου, όπου υπάρχουν πάνω από 150 τρακτέρ και ήδη έχει αποφασιστεί για σήμερα το απόγευμα, στο δίωρο μεταξύ 6-8 μ.μ., να κλείσει η Εγνατία στο ρεύμα προς Ιωάννινα. «Τα μέτρα δυστυχώς δεν ικανοποίησαν κανέναν. Η επιστροφή πετρελαίου που υποσχέθηκε, στην πραγματικότητα αντιστοιχεί σε 2 ευρώ το στρέμμα ή από 1 έως 2 ρεζερβουάρ ανάλογα την καλλιέργεια. Όσο για το αγροτικό ρεύμα, αν και για τα δύο πρώτα χρόνια έχουμε μια ικανοποιητική παρέμβαση, το θέμα είναι τί θα γίνει στα επόμενα 8 χρόνια, διότι με υπολογισμούς που κάναμε, το κόστος της KWh θα είναι στα 14,5 λεπτά, διπλάσια από ό,τι ζητούμε. Και μη μας διαφεύγει, επίσης, πως αυτά που μας δίνει με το ένα χέρι μας τα παίρνει με το άλλο, διότι το κρατικό ΓΟΕΒ αυξάνει τις εισφορές που πληρώνουν τα ΤΟΕΒ και αυτό το κόστος στη συνέχεια θα μετακυλιστεί από τα ΤΟΕΒ στις πλάτες των παραγωγών», αναφέρει ο πρόεδρος του Α.Σ. Αλεξάνδρειας, Γιώργος Διαμαντόπουλος και τονίζει πως «στην ουσία δεν πήραμε τίποτε και αποφασίσαμε να εντείνουμε τις διαμαρτυρίες μας, θα κλείνουμε καθημερινά το δρόμο και είμαστε ανοικτοί να συμμετάσχουμε και στο συλλαλητήριο στην Αθήνα».Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται κι οι αγρότες στο μπλόκο των Μαλγάρων, οι οποίοι σχεδιάζουν να κλείσουν το απόγευμα το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα περίπου με το μπλόκο του Νησσελίου.

Ανεβάζουν τους τόνους στη Δυτική Μακεδονία

Πλήρως απογοητευμένοι δηλώνουν και οι αγρότες από τα έξι μπλόκα στη δυτική Μακεδονία (Καστοριά, Φλώρινα, Νεάπολη, Γρεβενά, Κοζάνη και Πτολεμαΐδα), οι οποίοι αποφάσισαν να ανεβάσουν τους τόνους. Όπως δήλωσε στο Agronews ο Δημήτρης Μόσχος από τον Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Καστοριάς, η σκέψη είναι να ενισχυθούν τα μπλόκα και -σε ανοικτή γραμμή συνεννόησης με τη Νίκαια, όπου θα γίνει αύριο η μεγάλη σύσκεψη- ένα μέρος της δύναμής τους να πάει στο συλλαλητήριο στην Αθήνα, εφόσον προκύψει τέτοια απόφαση και το υπόλοιπο να πάει σε αποκλεισμό των τελωνείων. Στα κάγκελα είναι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι και από την Παιονία του Κιλκίς, που έχουν τα τρακτέρ του στους Ευζώνους και σκέφτονται και αυτοί συμμετοχή στις αποφάσεις της Νίκαιας και αποκλεισμό του συνοριακού σταθμού.

Δερβένι, Χαλκηδόνα, Γιαννιτσά και Χαλκιδική το σκέφτονται

Στο Δερβένι φέρεται να υπάρχει προβληματισμός μεγάλος για το εάν θα πρέπει να συνεχίσουν και όλα θα κριθούν από τη συνάντηση αύριο στις Σέρρες, ενώ παρόμοια είναι η κατάσταση στα μπλόκα στη Χαλκηδόνα, τα Γιαννιτσά και τη Χαλκιδική, τα οποία αναμένεται να συνεδριάσουν τις επόμενες ώρες.

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

[ad_2]

Source link

Related posts

Επεισόδια στην Αλίαρτο για τον θάνατο του 17χρονου Ρομά – Τραυματίστηκε στο κεφάλι ο δήμαρχος

ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΟΠΕΚΕΠΕ! ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ BLACK FRIDAY 2023!

Σύνταξη Λαγκάρντ για τα στελέχη ΕΚΤ και μιλούν για μείωση επιτοκίων

Αφήστε ένα σχόλιο