AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Η Γαλλία επιμένει στην αποστολή «μη μάχιμων» ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων

[ad_1]

Παρά την απόρριψη – μετα… βδελυγμίας – από τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ, φαίνεται ότι το Παρίσι δεν εγκαταλείπει την ιδέα αποστολής στρατευμάτων της συμμαχίας στην Ουκρανία – υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όμως.

Βοήθεια

Συγκεκριμένα, υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας πρότεινε οι δυτικές χώρες να εξετάσουν την ιδέα ότι τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ θα πρέπει ίσως να αναπτυχθούν στην Ουκρανία σε μη πολεμικούς ρόλους για να βοηθήσουν την προσπάθεια της χώρας να αποκρούσει τη ρωσική επίθεση. Ο Στεφάν Σεζούρν διευκρίνισε ότι τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν ενδεχομένως να αναπτυχθούν στην Ουκρανία για να βοηθήσουν σε ρόλους όπως “η αποναρκοθέτηση, οι επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο ή η παραγωγή όπλων“.

Η δήλωση αυτή ακολουθεί τα σχόλια του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος μετά από συνδιάσκεψη στο Παρίσι είπε ότι η ανάπτυξη δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία “δεν πρέπει να αποκλειστεί“. Ο Μακρόν εξήγησε ότι τα στρατεύματα αυτά θα μπορούσαν να κάνουν τέτοιες ενέργειες χωρίς να “περάσουν το κατώφλι της πολεμικής εμπλοκής” και ότι κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, δεδομένων των προσπαθειών της Ρωσίας να αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη.

Αυξανόμενη ώθηση

Οι προτάσεις της Γαλλίας έχουν απορριφθεί κατηγορηματικά από ορισμένα βασικά ευρωπαϊκά κράτη, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει μια αυξανόμενη ώθηση μεταξύ ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να συζητήσουν τουλάχιστον το ενδεχόμενο παροχής πιο άμεσης στρατιωτικής βοήθειας, κάτι που προηγουμένως αποτελούσε ταμπού. Το υπουργείο Άμυνας της Ολλανδίας επίσης δεν το απέκλεισε και ο Μακρόν, μαζί με τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας, δήλωσαν ότι ορισμένες χώρες το συζητούν ενεργά.

Η εξέλιξη αυτή υπογραμμίζει πώς φαίνεται να διαμορφώνεται γρήγορα μια αίσθηση στην Ευρώπη ότι πρέπει να λάβει τα μέτρα της για να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη ρωσική νίκη στην Ουκρανία, καθώς η αμερικανική βοήθεια κινδυνεύει να καταρρεύσει και μια επίτευξη των στόχων του Πούτιν δεν φαίνεται πλέον αδύνατη. Εν μέρει, η πιο διεκδικητική δημόσια στάση της Γαλλίας και άλλων χωρών φαίνεται να αποσκοπεί στην καθιέρωση κάποιας “στρατηγικής ασάφειας” με τη Ρωσία, αντί να ξεκαθαρίζει τι δεν θα κάνει η Δύση και, ως εκ τούτου, να δίνει στον Πούτιν ευχέρεια κινήσεων.

Μετατόπιση θέσης

Με άλλα λόγια, τμήματα της Ευρώπης προσπαθούν να σκληρύνουν τη γραμμή για να κάνουν τον Πούτιν να το σκεφτεί δύο φορές. Ωστόσο, αρχίζει να δημιουργείται η αίσθηση ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα και για την Ουκρανία και να βρει εναλλακτικές μεθόδους για να “φρενάρει” κάπως τη Μόσχα, ιδίως αν ληφθεί υπόψη το ανοιχτό μυστικό ότι  δυτικές ειδικές δυνάμεις -τουλάχιστον από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο- βρίσκονται ήδη στο έδαφος και βοηθούν την Ουκρανία κυρίως από θέσεις συμβούλων.

Εκείνοι που υποστηρίζουν την ιδέα εκτιμούν ότι το δυτικό στρατιωτικό προσωπικό θα μπορούσε να ενισχύσει την αεράμυνα της Ουκρανίας και να απελευθερώσει τα ουκρανικά στρατεύματα, αν σταθμεύουν στα μετόπισθεν για παράδειγμα. Αν και τα σχέδια αυτά δεν είναι στα χαρτιά με την άμεση έννοια, ακόμη και οι συζητήσεις δείχνουν μια σημαντική μετατόπιση όσον αφορά το πόσο ανησυχούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την ξαφνική προοπτική μιας πιθανής νίκης με κάποια μορφή του Πούτιν στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Συνάντηση Μπάιντεν-Σι στη Καλιφόρνια κι άλλα κορυφαία στελέχη

Στην κεντρική Γάζα επικεντρώνονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ

Πράκτορες της Ρωσίας δρούσαν στην έδρα του ΝΑΤΟ!

Αφήστε ένα σχόλιο