AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Η Ευρώπη ηγείται στη βιολογική γεωργία με περισσότερα από 18 εκατομμύρια γης

[ad_1]

Στο προσκήνιο της γεωργικής εξέλιξης βρίσκεται η ανερχόμενη περιοχή της βιολογικής καλλιέργειας, που συνδυάζει τις βέλτιστες περιβαλλοντικές πρακτικές με υψηλό βαθμό βιοποικιλότητας και τη διατήρηση των φυσικών πόρων. Αυτή η αναδυόμενη πρακτική αποσκοπεί στην παραγωγή τροφίμων που συνάδουν με τις προτιμήσεις ορισμένων καταναλωτών, εκμεταλλευόμενη φυσικές διεργασίες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει διάφορα πρότυπα για την προώθηση της βιολογικής γεωργίας. Στην πραγματικότητα, έχει θέσει ως στόχο να διαχειρίζεται οργανικά το 25% της γεωργικής γης της έως το 2030.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τη βιολογική γεωργία, που δημοσιεύθηκαν από τα Ερευνητικά Ινστιτούτα Βιολογικής Γεωργίας (FiBL) και την IFOAM-Organics International στην 24η έκδοση του “The World of Organic Farming”, δείχνουν μια εντυπωσιακή αύξηση στην έκταση της βιολογικής γεωργίας στην Ευρώπη για το έτος 2021. Σύμφωνα με αυτά, 17,8 εκατομμύρια εκτάρια γεωργικής γης καλλιεργούνται βιολογικά στην Ευρώπη, με την ΕΕ να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο, δηλαδή 15,6 εκατ. εκτάρια. Με 2,6 εκατομμύρια εκτάρια και περίπου 40.000 επιχειρήσεις που αποτελούνται από παραγωγούς, μεταποιητές και εμπόρους, η Ισπανία κατατάσσεται δεύτερη μετά τη Γαλλία, με σχεδόν 2,8 εκατομμύρια εκτάρια.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η συμβολή της περιοχής της Ανδαλουσίας, που αναδεικνύεται ως ηγετικό παράδειγμα στον χώρο της βιολογικής αγροτικής παραγωγής.

Σύμφωνα με το στατιστικό ισοζύγιο της Ανδαλουσίας για το 2022, αυτή η αυτόνομη κοινότητα στη νότια Ευρώπη διαθέτει περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια εκτάρια βιολογικής διαχείρισης, που αντιστοιχεί στο εντυπωσιακό ποσοστό του 48,92% της συνολικής έκτασης της χώρας που χρησιμοποιείται για βιολογική γεωργία.

Τόσο ο τομέας της βιολογικής γεωργίας όσο και οι λιανικές πωλήσεις συνεχίζουν να αυξάνονται παγκοσμίως, όπως δείχνουν στοιχεία από 191 χώρες. Εάν η ζήτηση για βιολογικά προϊόντα στην Ευρώπη συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς, τα θερμοκήπια της Νότιας Ευρώπης αναμένεται να διπλασιάσουν την παραγωγή τους την επόμενη πενταετία. Ο λόγος για αυτό είναι ότι οι μελλοντικοί ευρωπαϊκοί κανονισμοί για τη βιολογική γεωργία καλύπτουν μόνο την καλλιέργεια εδάφους, που σε αυτόν τον τομέα είναι το γεωργικό σύστημα, σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστικών χωρών που αναπτύσσονται σε υδροπονικό υπόστρωμα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ευρωπαϊκές χώρες κατέχουν τον πρώτο ρόλο στις πωλήσεις βιολογικών τροφίμων, γεγονός που αποδεικνύεται από την αντίστοιχη αγορά τροφίμων τους. Η Δανία είχε το υψηλότερο μερίδιο παγκόσμιων πωλήσεων βιολογικών τροφίμων με 13% το 2020, ακολουθούμενη από την Αυστρία με 11,3% και την Ελβετία με 10,3%, σύμφωνα με την ίδια μελέτη της FiBL και της IFOAM-Organics International.

Η εκστρατεία «Είναι από ένα θερμοκήπιο»

Παράλληλα, η ισπανική ένωση βιομηχανίας φρούτων και λαχανικών HORTIESPAÑA ξεκίνησε το φιλόδοξο πρόγραμμα «Είναι από ένα θερμοκήπιο». Η εκστρατεία αυτή αποσκοπεί στην προώθηση των οφελών που προσφέρουν τα ηλιακά θερμοκήπια στη βιώσιμη καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών στην Ευρώπη, εκμεταλλευόμενη τη σημαντικότερη περιοχή για αυτή την πρακτική στη νότια Ισπανία.

Η εν λόγω πρωτοβουλία, η οποία αναμένεται να διαρκέσει τρία χρόνια (μέχρι τον Φεβρουάριο του 2026) στην Ισπανία και τη Γερμανία, έχει συνολική επένδυση 2 εκατομμυρίων ευρώ και συγχρηματοδοτείται από την HORTIESPAÑA και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της προώθησης γεωργικών και τροφίμων, υπογραμμίζοντας το μήνυμα: «Απολαύστε, είναι από την Ευρώπη».

[ad_2]

Source link

Related posts

Νεκρός διοικητής της Χαμάς που είχε οργανώσει μέρος των επιθέσεων στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου

Η Βαρελίσια Φέτα ΠΟΠ Boudouris από την οικογένεια Μπουντούρη ξεχωρίζει στις επιλογές του Τυροκόμου

Οι έντεκα αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας που αναμένονται το 2024

Αφήστε ένα σχόλιο