AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Η Κομισιόν αδειάζει Βοϊτσεχόφσκι για τις δηλώσεις του περί ριζικών αλλαγών στην Πράσινη Συμφωνία

[ad_1]

Ο Βοϊτσεχόφσκι δήλωσε ότι αναμένονται μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην Πράσινη Συμφωνία προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των διαμαρτυρόμενων αγροτών. Είπε ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις της την επόμενη εβδομάδα.

«Θα είναι ένα πακέτο λύσεων που θα στοχεύει να απαλλάξει τους αγρότες από κάθε ανησυχία, όχι τόσο για την Πράσινη Συμφωνία, όσο για τα στοιχεία της που αφορούν την Κοινή Αγροτική Πολιτική», εξήγησε.

Δεν θα υπάρξουν κυρώσεις για τους αγρότες που δεν πληρούν τα κλιματικά πρότυπα φέτος, ενώ το 2025-2027 θα αλλάξουν οι γεωργικές απαιτήσεις της Πράσινης Συμφωνίας. Αυτό θα περιλάμβανε την εγκατάλειψη της υποχρεωτικής παύσης καλλιέργειας του 4% της γεωργικής γης.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Olof Gill κατέρριψε αργότερα τα λόγια του Βοϊτσεχόφσκι, λέγοντας ότι ο Επίτροπος δεν μιλά εξ ονόματος ολόκληρης της Επιτροπής, επιμένοντας ότι η γεωργία και η κλιματική πολιτική μπορούν να συνυπάρξουν.

Ανήγγειλε ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει σύντομα έναν κατάλογο προτάσεων που θα αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες των αγροτών χωρίς να αποδυναμώνουν τις φιλοδοξίες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής όσον αφορά την αλλαγή του κλίματος. 

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη 6 Μαρτίου, οι Πολωνοί αγρότες συνέχισαν να διαμαρτύρονται για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την αύξηση των εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων από την Ουκρανία. Μια διαδήλωση στη Βαρσοβία εξελίχθηκε σε έντονη ταραχή και η αστυνομία αναγκάστηκε να παρέμβει. 

Εν τω μεταξύ, η Ούρσουλα Πασλάβσκα, βουλευτής του αγροτικού Πολωνικού Λαϊκού Κόμματος (PSL, EPP), σχολίασε ότι παρά τις προηγούμενες ανακοινώσεις, ο επίτροπος δεν παρουσίασε τις προτάσεις της Επιτροπής στο πολωνικό κοινοβούλιο την Πέμπτη. 

«Αν είχε κάτι περισσότερο να πει, θα το είχε πει ήδη χθες», είπε. Πρόσθεσε ότι η απουσία του Βοϊτσεχόφσκι μπορεί να σημαίνει ότι ετοιμάζεται να απομακρυνθεί από την Επιτροπή. 

Η Πολωνική Onet δημοσίευσε πρόσφατα την επιστολή της φον ντερ λάιεν προς τον Βοϊτσεχόφσκι, στην οποία κατηγόρησε την Επίτροπο ότι παραβίασε τον κώδικα δεοντολογίας της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ κάνοντας δηλώσεις για την απελευθέρωση του εμπορίου με την Ουκρανία που έρχονται σε αντίθεση με τη γενική της θέση για το θέμα. 

Η αντίσταση του Βοϊτσεχόφσκι δεν εμπόδισε την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ να επεκτείνει την αναστολή των εμπορικών φραγμών με την Ουκρανία, οδηγώντας σε αύξηση των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων στην Πολωνία και σε άλλες χώρες της ΕΕ και αποσταθεροποιώντας τις εγχώριες αγορές τους. 

Ενώ η κυβέρνηση του Τουσκ και το αντιπολίτευση του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), το οποίο πρότεινε τον Βοϊτσιεκόφσκι για επίτροπο το 2019, μοιράζονται μια αρνητική άποψη για το έργο του, οι αγρότες τον υπερασπίζονται γενικά. 

«Πιστεύω ότι ο Βοϊτσιεκόφσκι υποστηρίζει ενεργά τα συμφέροντα των Πολωνών και των Ευρωπαίων αγροτών», δήλωσε ο Jerzy Wierzbicki από την Πολωνική Ένωση Βοοειδών Εκτροφέων και Αγροτών. 

«Οι κατηγορίες κατά του Επιτρόπου Γιάνους Βοϊτσιεκόφσκι είναι εντελώς άστοχες και άδικες. Στόχος του είναι να προσαρμόσει την Κοινή Αγροτική Πολιτική στη δομή της γεωργίας της ΕΕ», δήλωσε ο Andrzej Danielak της Πολωνικής Ένωσης Εκτροφέων και Παραγωγών Πουλερικών. 

«Προσπαθεί να διασφαλίσει ότι τα αγροκτήματα της ΕΕ μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν τρόφιμα και ότι οι αγρότες μπορούν να κερδίζουν τα προς το ζην από αυτά χωρίς να μείνουν άνεργοι. Αυτές είναι ενέργειες για τις οποίες ο Επίτροπος Βοϊτσιεκόφσκι πρέπει να επαινεθεί», είπε ο Danielak.

Πηγή: Euractiv

[ad_2]

Source link

Related posts

Πολύπλοκη αδειοδότηση και ελλιπής χωροταξικός σχεδιασμός βαρίδια για εγχώρια υδατοκαλλιέργεια

Πιθανός συνεργισμός παθογόνων οδηγεί σε παραμόρφωση των καρπών ροδακινιάς στην Πέλλα

Η φέτα Τσατσουλή ξεκουράζεται σε μετσοβίτικα βαρέλια

Αφήστε ένα σχόλιο