AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Θέλει απόλυτη Ισραηλινή κατοχή στη Γάζα μετά τον πόλεμο

[ad_1]

Το σχέδιό του – σε αδρές γραμμές – για τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας μετά τον τερματισμό του πολέμου με τη Χαμάς, παρουσίασε στο συμβούλιο ασφαλείας της κυβέρνησής του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδος Times of Israel.

Το σχέδιο Νετανιάχου προβλέπει ότι την “επόμενη μέρα” του πολέμου στην πολύπαθη Γάζα, ολόκληρη η παραθαλάσσια περιοχή θα διοικείται από τον Ισραηλινό στρατό, όπως αναφέρει το χθεσινοβραδινό δημοσίευμα. Θα πρόκειται δηλαδή, για Ισραηλινή Κατοχή της Γάζας.

Ο κ.Νετανιάχου φέρεται να αναφέρθηκε με – μάλλον εκούσια – αοριστία, πως τη διακυβέρνηση θα αναλάβουν “τοπικοί αξιωματούχοι” με “εμπειρία στη (δημόσια) διοίκηση”, άνθρωποι χωρίς δεσμούς “με χώρες ή οντότητες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία”, μια περιγραφή που αποκλείει τους ίδιους τους Παλαιστίνιους από τη συμμετοχή στη διοίκηση του θύλακα στον οποίο κατοικούν και αποτελούν τη συντριπτική του πλειονότητα.

Η Παλαιστινιακή Αρχή, που κυβερνά μέρος της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, δεν αναφέρεται ρητώς στο σχέδιο Νετανιάχου, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ωστόσο, προσθέτει η εφημερίδα, δεν αποκλείεται η συμμετοχή της στη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας στο μέλλον, δίχως αυτό να το έχει αναφέρει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Οι ΗΠΑ εισηγούνται η “αναμορφωμένη” Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς να αναλάβει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, αλλά η Ισραηλινή κυβέρνηση απορρίπτει να δημιουργηθεί – κατ’ αυτήν – “Φαταχστάν” (από το όνομα της Φατάχ, της οργάνωσης των Αράβων Παλαιστινίων που εκπροσωπεί ο κ.Αμπάς, μεταξύ των ιδρυτών της οποίας ήταν ο Γιασέρ Αραφάτ), ενώ κατηγορεί την Παλαιστινιακή Αρχή πως “υποστηρίζει την τρομοκρατία”.

Πρόσφατα πάντως, ο κ.Νετανιάχου φάνηκε να αποκλείει επίσης την υλοποίηση της ιδέας ΑκροΔεξιών υπουργών του να υπάρξει νέος Ισραηλινός εποικισμός στη Λωρίδα της Γάζας, μια εξέλιξη που δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί με ποιόν τρόπο θα υπηρετούσε τη σταθερότητα και την ειρήνη στο Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ – η υπερδύναμη αποτελεί τον κυριότερο σύμμαχο του Ισραήλ – τάσσονται υπέρ της λύσης ίδρυσης δύο ανεξάρτητων και κυρίαρχων κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Όμως ο κ.Νετανιάχου απορρίπτει τη λύση των δυο κρατών και διαμηνύει πως ο στρατός του Ισραήλ θα διατηρήσει τον πλήρη έλεγχο τόσο της Δυτικής Όχθης, όσο και της Λωρίδας της Γάζας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Το αραβικό σχέδιο για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους

Κατακραυγή από το χτύπημα του Ισραήλ σε κατοικημένη περιοχή στη Γάζα

Η Apple κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά της Κομισιόν

Αφήστε ένα σχόλιο