AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Κατακραυγή από το χτύπημα του Ισραήλ σε κατοικημένη περιοχή στη Γάζα

[ad_1]

Αμηχανία και κατακραυγή προκάλεσε επίθεση του Ισραήλ εναντίον διοικητή της Χαμάς στο πυκνοκατοικημένο προσφυγικό στρατόπεδο της Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα η οποία επέφερε καταστροφικές ζημιές και σκότωσε μεγάλο αριθμό ανθρώπων, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και γιατρούς στην περιοχή.

Η καταστροφή που προκλήθηκε από το χτύπημα προκάλεσε ένα νέο κύμα θλίψης για τα αυξανόμενα θύματα αμάχων, καθώς οι κάτοικοι της Γάζας ξύπνησαν σε άλλη μία διακοπή των επικοινωνιών το πρωί της Τετάρτης. Επιζώντες και αυτόπτες μάρτυρες μίλησαν για αποκαλυπτικές σκηνές μετά την επίθεση που άφησε έναν τεράστιο κρατήρα στη μέση του πολυσύχναστου στρατοπέδου. «Προσπαθούσα στη γραμμή για να αγοράσω ψωμί όταν ξαφνικά και χωρίς καμία προειδοποίηση έπεσαν επτά με οκτώ πύραυλοι», δήλωσε ένας μάρτυρας, ο Μοχάμεντ Ιμπραήμ, στο CNN.

«Το τέλος του κόσμου»

«Υπήρχαν επτά με οκτώ τεράστιες τρύπες στο έδαφος, γεμάτες νεκρούς ανθρώπους, μέρη σώματος παντού», ανέφερε. «Ένιωσα σα να ήρθε το τέλος του κόσμου». Σύμφωνα με δήλωση των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), η αεροπορική επίθεση στόχευσε και σκότωσε τον Ιμπραήμ Μπιάρι, τον οποίο χαρακτήρισε έναν από τους διοικητές της Χαμάς υπεύθυνο για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, η οποία άφησε πάνω από 1.400 νεκρούς και εκατοντάδες ομήρους. Οι IDF ανέφεραν επίσης ότι «πολλοί άλλοι τρομοκράτες της Χαμάς» χτυπήθηκαν στην επίθεση, και ισχυρίστηκαν ότι η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς είχε αναλάβει τον έλεγχο των πολιτικών κτιρίων.

Ωστόσο, η Χαμάς έχει αρνηθεί σθεναρά την παρουσία ενός από τους ηγέτες της στο στρατόπεδο προσφύγων. Ο Χαζέμ Κασέμ, εκπρόσωπος Τύπου της τρομοκρατικής οργάνωσης, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προσπαθεί να δικαιολογήσει αυτό που περιέγραψε ως «αηδιαστικό έγκλημα εναντίον ασφαλών αμάχων, παιδιών και γυναικών στο στρατόπεδο Τζαμπάλια». Ο αυτόπτης μάρτυρας Μοχάμαντ αλ Ασουάντ περιέγραψε μια «φρικτή σκηνή» μετά την επίθεση, λέγοντας στο CNN ότι «παιδιά μετέφεραν άλλα τραυματισμένα παιδιά και έτρεχαν, με γκρίζα σκόνη να γεμίζει τον αέρα. Πτώματα κρέμονταν στα συντρίμμια, πολλά από τα οποία δεν αναγνωρίστηκαν. Κάποιοι αιμορραγούσαν και άλλοι κάηκαν».

Εικόνες από το σημείο έδειξαν έναν τεράστιο κρατήρα ανάμεσα στα συντρίμμια και τα κατεστραμμένα κτίρια. Παλαιστίνιοι και διασώστες προσπαθούν να βρουν τα θύματα, μερικοί χρησιμοποιώντας τα χέρια τους για να απομακρύνουν τα συντρίμμια. Ο αριθμός των θυμάτων από την επίθεση δεν είναι ακόμα σαφείς και το κλείσιμο των επικοινωνιών στη Λωρίδα έχει καταστήσει δύσκολο να καθοριστεί με ακρίβεια ο φόρος αίματος. Αξιωματούχοι στη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς, καθώς και γιατροί που περιέθαλψαν τα θύματα, αναφέρουν ότι η επίθεση προκάλεσε «εκατοντάδες» θανάτους και τραυματισμούς.

Πυκνοκατοικημένο σημείο

Η Τζαμπάλια είναι ένα πυκνοκατοικημένο στρατόπεδο προσφύγων που ιδρύθηκε λίγο μετά τον αραβο-ισραηλινό πόλεμο του 1948, όταν εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έφυγαν ή εκδιώχθηκαν από το έδαφος που περιλάμβανε το νεοσύστατο κράτος του Ισραήλ, και αργότερα αρνήθηκαν να επιστρέψουν. Το στρατόπεδο είναι μια πολύ πυκνά οικοδομημένη περιοχή με σπίτια, καταστήματα και κτίρια διαμερισμάτων σχεδόν κολλημένα το ένα απέναντι στο άλλο και οι δρόμοι μεταξύ τους σε πολλές περιοχές ίσα που χωρούν ένα αυτοκίνητο να περάσει.

Μιλώντας στο CNN, ο εκπρόσωπος Τύπου των IDF, Συνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ κατηγόρησε τη Χαμάς ότι «κρύβεται, όπως κάνουν, πίσω από τους πολίτες». Μάλιστα, όταν του επισημάνθηκε ότι στην περιοχή ήταν γνωστό ότι υπήρχαν χιλιάδες άμαχοι πολίτες, απάντησε ότι «αυτή είναι η τραγωδία του πολέμου» και προέτρεψε τους πολίτες να κινηθούν νότια. Ωστόσο, και η νότια Λωρίδα της Γάζας έχει επίσης υποστεί σφοδρές αεροπορικές επιδρομές από το Ισραήλ και οι οργανώσεις βοήθειας έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στον αποκλεισμένο θύλακα.

Ο ισραηλινός βομβαρδισμός της Γάζας έχει σκοτώσει τουλάχιστον 8.485 ανθρώπους και έχει τραυματίσει περισσότερους από 21.000, σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας στη Ραμάλα, το οποίο βασίζεται σε πληροφορίες από την περιοχή που ελέγχεται από τη Χαμάς. Την Τετάρτη, δύο παλαιστινιακές εταιρείες τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσαν διακοπές στο διαδίκτυο και το δίκτυο επικοινωνιών στη Γάζα. Η Paltel ανέφερε ότι υπήρξε «πλήρης διακοπή όλων των επικοινωνιών και των υπηρεσιών Διαδικτύου στη Λωρίδα της Γάζας», ενώ οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας από την εταιρεία επικοινωνιών Jawwal ήταν επίσης μειωμένες, σύμφωνα με δήλωση της εταιρείας.

Οργή και αμηχανία

Λίγο μετά την έκρηξη, η ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων B’tselem καταδίκασε το Ισραήλ αναφέροντας ότι «περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής, περισσότεροι από τους μισούς από τους οποίους είναι γυναίκες και παιδιά. Ολόκληρα κτίρια κατέρρευσαν με κατοίκους ακόμα μέσα. Ολόκληρες οικογένειες εξολοθρεύτηκαν σε μια στιγμή. Αυτή η εγκληματική βλάβη στους αμάχους είναι απαράδεκτη και το προφανές πρέπει να αναφέρεται ξανά και ξανά – δεν επιτρέπεται όλα στον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου κατά της Χαμάς».

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών περιέγραψε την επίθεση ως «σφαγή», αναφερόμενο σε «ανατριχιαστικές καταγεγραμμένες σκηνές» παιδιών και γυναικών μκαι κάνοντας λόγο για «μαζική σφαγή που διεξήχθη μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου και υπό το πρόσχημα της αυτοάμυνας». Η Σαουδική Αραβία, το Ιράν, η Ιορδανία και η Αίγυπτος έχουν επίσης καταδικάσει το χτύπημα στη Τζαμπάλια, με την Αιγύπτιο να κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση του διεθνούς δικαίου με αυτό που ανέφερε ότι ήταν ο «ανθρώπινος» στόχος μιας κατοικημένης περιοχής.

Όταν πιέστηκε επανειλημμένα σε συνέντευξη στον Λευκό Οίκο για την επίθεση στην Τζαμπάλια και για το αν το Ισραήλ κάνει αρκετά για να προστατεύσει τους Παλαιστίνιους πολίτες, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι πολύ αμήχανα είπε ότι «δεν πρόκειται να αντιδράσουμε σε όλα τα γεγονότα σε πραγματικό χρόνο, αλλά σίγουρα έχουμε αναγνωρίσει ότι έχουν πληγεί άμαχοι, […] έχουν σκοτωθεί πολλές χιλιάδες. […] Το αναγνωρίζουμε αυτό, το παρατηρούμε, και δεν δεχόμαστε κανένα θάνατο αμάχου στη Γάζα», προσθέτοντας ότι «δεν είναι στόχος των ισραηλινών δυνάμεων να σκοτώσουν σκόπιμα αθώους πολίτες και προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν αυτές τις απώλειες».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Από έσοδα 17 τρισ. δολ.μόνο το 1% επενδύεται στην καθαρή ενέργεια!

Με ή χωρίς βοήθεια των ΗΠΑ, θα μπούμε στη Ράφα, ξεκαθαρίζει ο Νετανιάχου

Η ανεπιφύλακτη υποστήριξη των συμμάχων του Ισραήλ δεν είναι πια δεδομένη

Αφήστε ένα σχόλιο