AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Tips

Κι όμως, ο χρόνος μπορεί να γυρίσει πίσω λένε επιστήμονες

[ad_1]

Αν σε γοητεύουν οι θεωρίες σχετικά με τα ταξίδια στον χρόνο, ή οι ταινίες του Κρίστοφερ Νόλαν που σου καίνε το μυαλό, σου βρήκαμε τη νέα αγαπημένη σου επιστημονική είδηση για αυτή την εβδομάδα: Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα των Πανεπιστημίων Darmstadt στη Γερμανία και Roskilde στη Δανία, ο χρόνος δεν κινείται γραμμικά σε όλα τα υλικά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους Till Bohmer και Thomas Blochowicz, διαπίστωσαν ότι υλικά όπως το γυαλί μας παρέχουν τα πρώτα αδιάσειστα στοιχεία ότι η πορεία του χρόνου μπορεί να αντιστραφεί.

Παρόλο που τα πιο στοιχεία είναι ακόμα σε μικροσκοπικό επίπεδο, η μελέτη με τίτλο «Αναστρεψιμότητα του χρόνου κατά τη γήρανση των υλικών» που δημοσιεύτηκε στο Nature Physics, έδωσε μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον του ταξιδιού στο χρόνο.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στην αποτελεσματική «ανακάτωση» του χρόνου στη δομή ορισμένων υλικών όπως το γυαλί, παρείχε, ωστόσο, μερικά μάλλον εκπληκτικά συμπεράσματα: Ανακαλύφθηκε ότι ο χρόνος δεν συμπεριφέρεται ακριβώς με γραμμικό τρόπο.

Το γυαλί επιλέχθηκε ως υλικό από τους ερευνητές, καθώς διαθέτει μια από τις πιο συναρπαστικές δομές από όλα τα αντικείμενα που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι καθημερινά. Αντί να ακολουθούν τις παραδοσιακές μοριακές δομές, τα μόρια του γυαλιού αλλάζουν συνεχώς θέσεις. Ως εκ τούτου, το γυαλί αντιστρέφει συνεχώς τον χρόνο σε μοριακό επίπεδο.

Οι γυάλινες κατασκευές παρακολουθήθηκαν χρησιμοποιώντας σκεδαζόμενο φως λέιζερ από ερευνητές που εργάζονταν στη μελέτη, γεγονός που τους οδήγησε στο να παρατηρήσουν τα δείγματα γυαλιού να σπρώχνονται και να αναμορφώνονται σε νέες ρυθμίσεις.

Ο καθηγητής Blochowicz είπε: «Οι μικροσκοπικές διακυμάνσεις στα μόρια έπρεπε να τεκμηριωθούν χρησιμοποιώντας μια εξαιρετικά ευαίσθητη βιντεοκάμερα», συμπληρώνοντας πως η ομάδα μπόρεσε να παρατηρήσει τον τρόπο με τον οποίο τα μόρια του γυαλιού κινούνται εσωτερικά, αλλά δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν αν οι αλλαγές συνέβαιναν προς τα εμπρός ή προς τα πίσω.

Με πληροφορίες από Science Alert, Unilad 


[ad_2]

Source link

Related posts

Δέκα πράγματα που δεν είναι τόσο υγιεινά όσο νομίζουμε

Χαμός από τροχαίες παραβιάσεις στη Θεσσαλονίκη

Τι δήλωσε ο δημιουργός της Κοινωνικής Κουζίνας

Αφήστε ένα σχόλιο