AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγρίνιο

«Μαθαίνουν» στην ανακύκλωση οι Αγρινιώτες – Περισσότερα χρήματα στο Δήμο

[ad_1]

«Μαθαίνουν» στην ανακύκλωση οι Αγρινιώτες – Περισσότερα χρήματα στο Δήμο


Πιο σωστά ανακυκλώνουν οι Αγρινιώτες, περισσότερα χρήματα στο Δήμο. Βελτίωση στην ανακύκλωση όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία αποτελούν πρόβλημα οι πλανόδιοι που αδειάζουν τους μπλε κάδους… Μακριά η Ελλάδα από τους στόχους, οκτώ διαφορετικοί μηχανισμοί εμπλέκονται στην ανακύκλωση!

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Μια πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν μάς είχε μεταξύ των 18 κρατών μελών που «κινδυνεύουν να μην επιτύχουν έναν ή κανέναν από τους στόχους» που είχαν τεθεί το 1999 «για την επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των αστικών αποβλήτων και των συνολικών απορριμμάτων συσκευασίας έως το 2025 και το στόχο υγειονομικής ταφής έως το 2035». Να σημειωθεί ότι πρέπει να επαναχρησιμοποιούμε και να ανακυκλώνουμε το 55% των αστικών αποβλήτων έως το 2025 καθώς και το 65% των απορριμμάτων συσκευασίας.

Να σημειωθεί ότι η εξακολουθούμε να έχουμε κάποια στοιχεία που δεν τα συναντάς και τόσο συχνά πλέον στις χώρες που έχουν κάνει πρόοδο στην ανακύκλωση, όπως υψηλή εξάρτηση από την υγειονομική ταφή, ανεπαρκή ικανότητα επεξεργασίας βιολογικών αποβλήτων, ζητήματα ποιότητας των δεδομένων που δίνουμε (και δη σε ό, τι αφορά την αναφερόμενη ποσότητα των παραγόμενων απορριμμάτων συσκευασίας) και ανεπαρκείς υπηρεσίες χωριστής συλλογής για μη οικιακά αστικά απόβλητα και βιολογικά απόβλητα.

Ανέλπιστα, η κατάσταση στον συγκεκριμένο τομέα στο Αγρίνιο φαίνεται να παρουσιάζει πρόοδο καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώνεται ότι όλο και περισσότεροι στην περιοχή αποφασίζουν να κάνουν διαλογή στο τι πετούν στους μπλε και τις στους πράσινους κάδους. Με λίγα λόγια αυξάνονται τα «σωστά» υλικά που βρίσκονται μέσα στους κάδους με τα στοιχεία να κάνουν λόγο για άνοδο 70% στα ανακυκλώσιμα που πάνε πλέον για ανακύκλωση μέσα στα όρια του Δήμου Αγρινίου.

Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για παράπλευρη ωφέλεια για τον Δήμο καθώς αυτή η μεγάλη αύξηση ανακυκλώσιμου υλικού έχει και οικονομική «επιστροφή». Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για 165.000 ευρώ που έχουν μπει τον τελευταίο χρόνο στα ταμεία από την ανακύκλωση ποσό καθόλου αμελητέο. Παρά ταύτα, η πληγή εξακολουθεί και παραμένει και δεν είναι άλλο από τους πλανόδιους, συνήθως Ρομά, που αδειάζουν το περιεχόμενο των μπλε κάδων για να κάνουν την δική τους ιδιότυπη «ανακύκλωση». Μάλιστα το φαινόμενο έχει και παράπλευρο αισθητικό και οικολογικό αποτύπωμα, αφού για να αποψιλωθεί ο κάδος οι συγκεκριμένοι άνθρωποι αδειάζουν το περιεχόμενό του στον δρόμο, όπως συμβαίνει πολύ συχνά στην περιοχή του ΔΑΚ Αγρινίου (φωτο). Πρόκειται για άλυτο πρόβλημα, δυστυχώς, που επιβαρύνεται σημαντικά την περίοδο που γίνονται τα κλαδέματα στα δέντρα. «Η κατάσταση με τα κλαδιά είναι τραγική, ενώ υπάρχει υπηρεσία και πενταψήφιος αριθμός(15194) για τον σκοπό αυτό, ο καθένας κάνει ό, τι του καπνίσει», λένε άνθρωποι στην καθαριότητα του Δήμου Αγρινίου.

Το πρόβλημα των φορέων που εμπλέκονται

Η διαχείριση των ανακυκλώσιμων ειδών και συσκευασιών σχεδιάστηκε και υλοποιείται μ΄ ένα πλέγμα φορέων κράτους και ιδιωτικού τομέα στο οποίο συμμετέχουν, οι φορείς που παρατίθενται.

-Το υπουργείο Περιβάλλοντος,

-Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης,

-Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), μη κερδοσκοπικός φορέας, έχει ως μέλη επιχειρήσεις που παράγουν ή εισάγουν συσκευασίας και χρηματοδοτείται από τις εισφορές τους,

-Τα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών των Δήμων (ΚΔΑΥ) που χρηματοδούνται από την ΕΕΑΑ, όπως και οι μπλε κάδοι και τα αντίστοιχα απορριμματοφόρα που διατίθενται στους Δήμους,

-Η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ),

-Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης (ΣΕΠΑΝ) και Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων,

-Το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων, συγκροτήθηκε με συνεργασία του Υπ. Περιβάλλοντος και ΣΕΠΑΝ και

-Το Εθνικό Μητρώο Παραγωγών (ΕΜΠΑ). Τα δύο τελευταία πρέπει να διασυνδεθούν με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) ώστε να γίνονται έλεγχοι και διασταυρώσεις στοιχείων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ, η συνεργασία της ΕΕΑΑ με το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει διακοπεί, οι δύο πλευρές έχουν προσφύγει στα Δικαστήρια, κι η ανακύκλωση συσκευασιών έχει πλέον καταρρεύσει. Η κυβέρνηση καλείται τώρα να βρει λύση και να σχεδιάσει νέο μοντέλο μέσω του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μ. Γραφάκο.

Παραδείγματα για το πού πετάμε τι…

Την πλαστική σακούλα

Εκεί όπου πετάμε τα περιτυλίγματα ψωμιού, τις πλαστικές σακούλες δημητριακών, περιτύλιγμα με φυσαλίδες αέρα, σακούλες με ziploc ή γενικά φαγητού: όχι στον μπλε κάδο. Σε χώρες που είναι κάπως πιο προηγμένες από τη δική μας υπάρχουν ειδικοί κάδοι έξω από τα σούπερ μάρκετ. Ένα μεγάλο κουτί με την ένδειξη ‘πλαστικές σακούλες’.

Την βιοδιασπώμενη σακούλα του σούπερ μάρκετ

Όχι στον κάδο ανακύκλωσης! Είναι χρήσιμο να ξέρεις πως μπορούν να διαταράξουν τις προσπάθειες επαναχρησιμοποίησης των γενικών πλαστικών. Επιπλέον, αυτά τα υλικά μπορεί στην πραγματικότητα να μην διασπώνται αρκετά όταν τοποθετούνται σε οικιακούς κάδους βιολογικών προϊόντων. Έτσι, εκτός εάν η ετικέτα λέει ότι το προϊόν είναι πιστοποιημένο για οικιακή κομποστοποίηση, είναι συχνά καλύτερο να το πετάτε στον κλασικό κάδο.

Το κουτί της πίτσας

Είναι κατασκευασμένο από κυματοειδές χαρτόνι, επομένως είναι ανακυκλώσιμο. Έχεις δίκιο. Όχι όμως αφού έχει απορροφήσει λάδι και λίπος από την πίτσα. Εφόσον λοιπόν, χαρτί έχει εμποτιστεί με άλλα στοιχεία δεν είναι ανακυκλώσιμο. Το βάζουμε στον μεταλλικό κάδο.

Χαρτί που έχει εκτυπωμένο περιεχόμενο ή μια εφημερίδα

Το τυπωμένο χαρτί (εφημερίδες, περιοδικά, χαρτιά γραφείου, συσκευασίες από χαρτόνι κα) συνήθως πετιέται στον κάδο ανακύκλωσης. Υπάρχουν προγράμματα που απαιτούν το διαχωρισμό των διαφορετικών τύπων. Για παράδειγμα, των εφημερίδων από το χαρτόνι. Εάν έχει πέσει καφές ή λάδι ή ό, τι άλλο στο χαρτί, το βάζουμε στο ‘γενικό’ κάδο.

Μια πλαστική συσκευασία που έχει υπολείμματα τροφίμων

Η όποια συσκευασία φέρει υπολείμματα φαγητού (υγρά ή στερεά) δεν θεωρείται ανακυκλώσιμη.

Καλό είναι να θυμόμαστε ότι τελικά την ανακύκλωση της συσκευασίας την πληρώνουμε, εμείς οι καταναλωτές, στην τιμή του προϊόντος!

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Βελτίωση στην ανακύκλωση: Πιο σωστά ανακυκλώνουν οι Αγρινιώτες, περισσότερα χρήματα στο Δήμο

ΣΥΡΙΖΑ: Αποχωρούν από τα κόμμα 100 μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Αιτωλοακαρνανίας

 

 

[ad_2]

Related posts

Σε κλίμα συγκίνησης το Αγρίνιο αποχαιρέτησε τη Μαίρη Χρυσικοπούλου (εικόνες)

aitoloakarnanianews

Τέλος ταφής – Γ.Γ. Δήμου Αγρινίου: «Δεν μπόρεσαν οι κυβερνήσεις να κάνουν ΧΥΤΥ όπως πρέπει και έβαλαν ποινή στους δήμους»!

aitoloakarnanianews

Αγρίνιο: Την Πέμπτη στολίζουμε το «Δέντρο της Αγάπης» στην πλατεία Παναγοπούλου

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο