AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Με ή χωρίς βοήθεια των ΗΠΑ, θα μπούμε στη Ράφα, ξεκαθαρίζει ο Νετανιάχου

[ad_1]

Την αποφασιστικότητα του Ισραήλ να στείλει στρατό για χερσαία έφοδο στη Ράφα εξέφρασε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στον Άντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο του Ισραήλ.

Η Ράφα είναι πόλη στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όπου περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί, και ότι το Ισραήλ θα το πράξει αυτό με ή χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ. Ο Νετανιάχου ανέφερε ότι ανακοίνωσε στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, που βρίσκεται στο Ισραήλ ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να νικηθεί το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς χωρίς να προχωρήσει ο ισραηλινός στρατός στη Ράφα.

«Και του είπα ότι ελπίζω ότι θα το κάνουμε με την υποστήριξη των ΗΠΑ, αλλά αν χρειαστεί – θα το κάνουμε μόνοι μας», τόνισε. Νωρίτερα, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε την κατάσχεση 8.000 στρεμμάτων γης στην κοιλάδα του Ιορδάνη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κατάσχεση γης από παλαιστινιακό έδαφος μετά τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Όσλο το 1993, σύμφωνα με την ισραηλινή οργάνωση κατά του εποικισμού Peace Now.

Βέτο Ρωσίας στο σχέδιο των ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, βέτο άσκησαν στο αμερικανικό σχέδιο για εκεχειρία στη Γάζα που κατατέθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η Ρωσία και η Κίνα. Το εν λόγω αμερικανικό ψήφισμα επισήμανε την «ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα», ωστόσο, ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ κατήγγειλλε ένα «υποκριτικό» κείμενο που δεν απαιτεί ευθέως την παύση πυρός.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ, ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο και προστάτιδα δύναμή του στα διεθνή φόρα, στο πρόσφατο παρελθόν εναντιώνονταν στη χρήση ακόμη και της έκφρασης «κατάπαυση του πυρός» και άσκησαν τρεις φορές βέτο σε σχέδια αποφάσεων που υποβλήθηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τα οποία την περιλάμβαναν, αλλά χωρίς αναφορά στους ομήρους της Χαμάς.

Σημειώνεται πως το αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο επιμένει στην «ανάγκη για άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός» σε σχέση με την απελευθέρωση των ομήρων έλαβε 11 ψήφους υπέρ, 3 ψήφους κατά (Ρωσία, Κίνα και Αλγερία) και μία αποχή (Γουιάνα). Για να εγκριθεί οποιαδήποτε απόφαση, απαιτούνται 9 ψήφοι (επί συνόλου 15) και να μην ασκηθεί βέτο από κάποιο από τα πέντε κράτη – μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Με ληστεία από το 2013 συνδέονται ράβδοι χρυσού που βρέθηκαν στο σπίτι του Γερουσιαστή

Επίθεση ενόπλων σε συναυλιακό χώρο στη Μόσχα, πληροφορίες για δεκάδες νεκρούς και τραυματίες (Video)

Το “πουλέν” του Ερντογάν για την Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την παραίτησή της μέσω Χ

Αφήστε ένα σχόλιο