AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Tips

Μην ξεχνάτε την ακοή των παιδιών όταν διαλέγετε παιχνίδια, λένε οι ειδικοί

[ad_1]

Συστάσεις από την Αμερικανική Ακαδημία Ακοολογίας. Για είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητα στους ήχους.

Αν θέλετε να αγοράσετε ηλεκτρονικά παιχνίδια στα παιδιά για τις γιορτές, φροντίστε να ελέγξετε τον ήχο τους. Μπορεί να βλάπτει σοβαρά την ακοή τους, αναφέρει η Αμερικανική Ακαδημία Ακοολογίας (AAA).

Όπως εξηγεί, τα αυτιά των παιδιών είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στις βλάβες. Το εσωτερικό τους (έσω ους) περιέχει ευαίσθητα τριχοειδή κύτταρα, τα οποία αν υποστούν βλάβη δεν αναγεννώνται. Η συνέπεια είναι μόνιμη απώλεια της ακοής.

Τον κίνδυνο επιτείνει το γεγονός ότι τα παιδιά αρέσκονται να κρατούν τα παιχνίδια κοντά στο αυτί τους όταν παίζουν. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να φροντίζετε να μην εκπέμπουν δυνατούς ήχους, συνιστά ο πρόεδρος της ΑΑΑ Dr. Bopanna Ballachanda.

«Πολλοί γονείς δεν συνειδητοποιούν τη βλάβη που μπορεί να προκαλέσει ένα παιχνίδι στην ακοή του παιδιού», λέει. «Εάν, όμως, δεν τα προστατεύσουμε, τα παιδιά μας μπορεί να αναπτύξουν μη αναστρέψιμη απώλεια της ακοής».

Ο μέσος άνθρωπος γεννιέται διαθέτοντας περίπου 16.000 τριχοειδή κύτταρα σε κάθε κοχλία του. Ο κοχλίας είναι μία δομή με σχήμα σαλιγκαριού στο έσω ους, που παίζει σημαντικό ρόλο στην ακοή. Τα τριχοειδή κύτταρα επιτρέπουν στον εγκέφαλο να ανιχνεύει τους ήχους.

Ο δυνατός θόρυβος μπορεί να βλάψει αυτά τα κύτταρα, αλλά και το ακουστικό νεύρο, το οποίο μεταδίδει τα μηνύματα του ήχου στον εγκέφαλο.

Τι μπορείτε να κάνετε

Πώς μπορούν, όμως, οι ενήλικες να ελέγξουν εάν τα παιχνίδια που διαλέγουν για τα παιδιά εκπέμπουν δυνατούς ήχους πριν τα αγοράσουν; Ο Dr. Ballachanda λέει πως μια απλή λύση είναι να χρησιμοποιήσουν μία εφαρμογή (app) για το κινητό.

«Μην παίρνετε ως δεδομένο ότι οι κατασκευαστές τους τα έχουν ελέγξει», συνιστά. «Πόσο μάλλον που τα παιδιά συνηθίζουν να κρατούν τα παιχνίδια πολύ πιο κοντά στο σώμα τους απ’ ό,τι θα έκαναν οι ενήλικες».

Με την εφαρμογή μπορείτε να δείτε πόσα ντεσιμπέλ (db) εκπέμπουν τα παιχνίδια. Εάν φτάνουν ή υπερβαίνουν τα 85 ντεσιμπέλ όταν κρατάτε το μικρόφωνο του κινητού σας κοντά τους, μην τα αγοράσετε, συνιστά ο Dr. Ballachanda. «Δεν αξίζει τον κόπο το ρίκο», λέει. «Όσο πιο δυνατός είναι ο ήχος, τόσο ταχύτερα θα υποστεί βλάβη η ακοή του παιδιού. Και όσο περισσότερο θα παίζει με το παιχνίδι, τόσο θα επιδεινώνεται».

Φωτογραφία: iStock

[ad_2]

Source link

Related posts

Διατροφική κραιπάλη και εξισορρόπηση – Tromaktiko.gr

Το κρακ στον αυχένα και οι πιθανές παρενέργειες

Κι όμως: Ζάχαρη στο σαμπουάν για τέλειο λούσιμο

Αφήστε ένα σχόλιο