AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Μια ανάσα από την «έκρηξη» η Μέση Ανατολή: 50 όμηροι σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ, λέει η Χαμάς. Συνεχίζονται οι χερσαίες επιχειρήσεις


Μια ανάσα από την πλήρη ανάφλεξη βρίσκεται η Μέση Ανατολή, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τις στοχευμένες χερσαίες επιχειρήσεις εντός της Λωρίδας της Γάζας, ενώ η Χαμάς κατηγορεί την Ιερουσαλήμ ότι με τους βομβαρδισμούς σκότωσε και ομήρους.

Στους 50 οι νεκροί όμηροι

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Αμπού Ομπάιντα (σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, το πραγματικό του όνομα είναι Χουντχαϊφά Καλότ)ισχυρίστηκε ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει συνολικά 50 από τους περίπου 200 ομήρους που κρατά η οργάνωση εντός της Λωρίδας της Γάζας, μετά την επίθεση στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. «Οι Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ εκτιμούν ότι ο αριθμός των σιωνιστών αιχμαλώτων που σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας ως αποτέλεσμα των σιωνιστικών βομβαρδισμών και σφαγών ανήλθε σε περίπου 50 άτομα», έγραψε ο εκπρόσωπος της Χαμάς στο κανάλι της οργάνωσης στο Telegram.

Σύμφωνα, πάντως, με ισραηλινά ΜΜΕ, μία εβδομάδα μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, η οργάνωση ισχυρίστηκε ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν εννέα ομήρους, μεταξύ των οποίων τέσσερις ξένους υπηκόους. Τότε η Χαμάς είχε γράψει στο Telegram ότι οι αιχμάλωτοι σκοτώθηκαν «εξαιτίας των σιωνιστικών βομβαρδισμών στις περιοχές στις οποίες βρίσκονταν». Ωστόσο, μεταγενέστερο ρεπορτάζ του Al Jazeera σημείωσε ότι οι εν λόγω αιχμάλωτοι είχαν εκτελεστεί από τη Χαμάς, ως αντίποινα για τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στρατιωτικών κτιρίων της Χαμάς.

Χτυπήματα στην ηγεσία της Χαμάς

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε τρεις ανώτερους διοικητές στην μονάδα Daraj-Tuffah της Χαμάς σε αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας σήμερα. Σύμφωνα με τον στρατό, νεκρός είναι ο διοικητής του τάγματος, Ριφαάτ Αμπάς, ο αναπληρωτής διοικητής, Ιμπραχίμ Τζαντμπά και ο διοικητής υποστήριξης μάχης, Ταρέκ Μααρούφ. Όπως αναφέρεται, το τάγμα Daraj-Tuffah είναι μέρος της Ταξιαρχίας της Πόλης της Γάζας της Χαμάς, η οποία «θεωρείται η πιο σημαντική ταξιαρχία της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς. […] Τα στελέχη του τάγματος διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην εισβολή και τη δολοφονική επίθεση εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου».

«Ρωγμές» με Ρωσία

Παράλληλα, πιστοποιώντας την επιδείνωση των σχέσεων των δύο χωρών, το Ισραήλ κάλεσε τη Ρωσία να απελάσει την αντιπροσωπεία της Χαμάς που την επισκέφθηκε, αποκαλώντας την ομάδα «τρομοκρατική οργάνωση χειρότερη από το ISIS». Αντιπροσωπεία της Χαμάς βρέθηκε στη Μόσχα για συνομιλίες σχετικά με την απελευθέρωση των ομήρων, μεταξύ των οποίων και Ρώσοι πολίτες. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα κατηγορήσει για την κρίση τις αποτυχίες της αμερικανικής διπλωματίας και έχει ζητήσει εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Η Ρωσία διατηρεί δεσμούς με το Ισραήλ, τη Χαμάς, την Παλαιστινιακή Αρχή και το Ιράν, ωστόσο φαίνεται ότι οι ισορροπίες αρχίζουν να… τρίζουν.

Αυξάνονται οι Αμερικανοί στρατιώτες

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ ενισχύουν την παρουσία τους στην περιοχή, καθώς 900 επιπλέον Αμερικανοί στρατιώτες κατευθύνονται στην Μέση Ανατολή στο «πλαίσιο αποτροπής μιας ευρύτερης σύγκρουσης και της περαιτέρω ενίσχυσης των δυνατοτήτων μας για την προστασία των δυνάμεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ταξίαρχος Πάτρικ Ράιντερ. Τα στρατεύματα περιλαμβάνουν «δυνάμεις που έχουν λάβει εντολές προετοιμασίας για ανάπτυξη και οι οποίες αναπτύσσονται από τις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Ράιντερ, χωρίς να δώσει ακριβή τοποθεσία για το πού θα αναπτυχθούν τα στρατεύματα, αν και ξεκαθάρισε ότι «μπορώ να επιβεβαιώσω ότι δεν πρόκειται να πάνε στο Ισραήλ».

Νέες χερσαίες επιθέσεις

Και, σαν «κερασάκι στην τούρτα» της κρίσης, ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, αντιπτέραρχος Ντάνιελ Χαγκάρι ανακοίνωσε ότι ο στρατός θα συνεχίσει και το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή τις στοχευμένες χερσαίες επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας. Υπενθυμίζεται ότι ήδη ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε χερσαία επιχείρηση στη Γάζα. Σύμφωνα με το Sky News, επρόκειτο για «στοχευμένη επιδρομή» από ταξιαρχία πεζικού με χρήση αρμάτων μάχης, η οποία είχε ως στόχο «υποδομές τρομοκρατών». Μετά την επιχείρηση, οι στρατιώτες επέστρεψαν στην ισραηλινή επικράτεια, ωστόσο, αυτές οι κινήσεις θεωρούνται πρόβα τζενεράλε για την «κανονική» χερσαία επίθεση κατά της Χαμάς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Source link

Related posts

Στο 35% το επιτόκιο από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας

Νέο υψηλόβαθμο στέλεχος του τεράστιου Κινεζικού ομίλου υπό κράτηση για “παραβιάσεις της νομοθεσίας”

Αινιγματική δήλωση του Ρίτσαρντ Χερτ για τα σχέδια του Ισραήλ

Αφήστε ένα σχόλιο