AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Νέα προβλήματα με την αναβάθμιση των F-35, απειλείται ακόμα και η παραγωγή τους

[ad_1]

Πως βλέπει η Ουάσιγκτον την αγορά των F-35 από την Ελλάδα

Πλέον έχει αρχίσει να γίνεται… συνήθεια: σχεδόν κάθε εβδομάδα υπάρχει τουλάχιστον μια είδηση που υπογραμμίζει τα προβλήματα που συνεχίζει να παρουσιάζει το πρόγραμμα Joint Strike Fighter, δηλαδή, το πρόγραμμα παραγωγής των stealth μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Στο τελευταίο… επεισόδιο του σίριαλ των μαχητικών, ο εκτελεστικός υπεύθυνος του προγράμματος των F-35, στρατηγός Μάικλ Σμιντ, σε γραπτή έκθεση στην υποεπιτροπή των Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, αποκάλυψε ότι το πρόγραμμα αντιμετωπίζει «σημαντικές προκλήσεις» όσον αφορά τα μελλοντικά όπλα και άλλες αναβαθμίσεις, οι οποίες αν καθυστερήσουν θα μπορούσε να υπάρξει ακόμα και διακοπή της παραγωγής, επισημαίνοντας ότι η αναβάθμιση των αεροσκαφών στην έκδοση Block 4 αντιμετωπίζει σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την ωριμότητα του σχεδιασμού υλικού και τα χρονοδιαγράμματα για την ενοποίηση του λογισμικού.

«Σοβαρά προβλήματα»

«Οι αναβαθμίσεις του Block 4 – που θα επιτρέψουν στο F-35 να μεταφέρει περισσότερα όπλα, να αναγνωρίζει καλύτερα στόχους και να βελτιώνει τις δυνατότητές του ηλεκτρονικού πολέμου – αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα», γράφει ο Αμερικανός αξιωματούχος στην αναφορά του. Τονίζει, δε, ότι η γενεσιουργός αιτία των πολλών προβλημάτων είναι η ταυτόχρονη ανάπτυξη και προμήθεια των μαχητικών, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την επιδιόρθωση ζητημάτων που ανακύπτουν κατά τις δοκιμές. «Τα προβλήματα που έχει εντοπίσει η Lockheed Martin και οι άλλοι εταίροι είναι υψηλού κινδύνου και απειλούν να διακόψουν την παραγωγή αεροσκαφών εάν η ανάπτυξη καθυστερήσει», επισήμανε.

Από την μεριά της, η Lockheed Martin υποστηρίζει ότι ορισμένες δυνατότητες του Block 4 έχουν ήδη παραδοθεί από το 2019, χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Αυτές οι ήδη παραδοθείσες δυνατότητες, που δεν απαιτούν την αναβάθμιση λογισμικού και υλικού, γνωστή ως Technology Refresh 3 (TR-3) για να λειτουργήσουν, περιλαμβάνουν το Automatic Ground Collision Avoidance System ή Auto GCAS του F-35, την παραλλαγή του Joint Standoff Weapon, γνωστή ως C-1, και την ικανότητα εκτόξευσης βομβών καθοδηγούμενων με λέιζερ GBU-49. Η εταιρεία είπε επίσης ότι τα στοιχεία λογισμικού του Block 4 βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης και θα παραδοθούν σταδιακά.

Νέες καθυστερήσεις

Ωστόσο, το πρόγραμμα των F-35 δυσκολεύεται υλοποιήσει και να ολοκληρώσει την αναβάθμιση, η οποία, όμως, αποτελεί προϋπόθεση για τις αναβαθμίσεις στην έκδοση Block 4. Η TR-3 αντιμετώπισε προβλήματα στην ανάπτυξη λογισμικού, που καθυστερούν εδώ και μήνες την παράδοσή της. Παράλληλα, όπως έχει γράψει το economico.gr, ο Σμιντ στην αναφορά του αναφέρει ότι η αργή παραγωγή ορισμένων βασικών εξαρτημάτων για την TR-3 ανέστειλε την ολοκλήρωση κατασκευής νέων μαχητικών στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν δέχεται να παραλάβει νέα F-35 που προορίζονται να εγκαταστήσουν την TR-3, επειδή δεν μπορεί να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες πτήσεις ελέγχου. Ο Σμιντ υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα χρειάζεται εννέα αεροσκάφη δοκιμών, ειδικά διαμορφωμένα για να αξιολογούν το λογισμικό της Block 4. Το πρόγραμμα έχει τώρα τους πόρους για να μετατρέψει μόλις τρία F-35 σε δοκιμαστικά. Ταυτόχρονα, ο Τζον Λούντγουιγκσον, επικεφαλής εξαγορών και συμβάσεων εθνικής ασφάλειας στο Γραφείο Λογοδοσίας της Κυβέρνησης των ΗΠΑ (GAO), σημείωσε ότι το αναμενόμενο κόστος της έκδοσης Block 4 έχει αυξηθεί, και έχει ξεφύγει από το χρονοδιάγραμμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Ογκώδεις διαδηλώσεις στη Γερμανία κατά του ακροδεξιού κόμματος AfD

Η Χαμάς μας έστησε την παγίδα της μέγιστης φρίκης και σκληρότητας

Τι θα κάνει η Βρετανία με τα παλιότερα μαχητικά

Αφήστε ένα σχόλιο