AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Νέες διαπραγματεύσεις Πολωνίας-Ουκρανίας για αδειοδότηση εισαγωγών γεωργικών προϊόντων

[ad_1]

Η κύρια αλλαγή προς την Ευρωπαϊκή πρόταση είναι η επαλήθευση της αξιοπιστίας των ουκρανικών αδειών, μια νέα πρωτοβουλία που σχεδιάζουν οι πολωνικές αρχές.

Παρά τη θετική στάση της Ευρώπης, η Ουκρανία δεν φαίνεται να είναι βιαστική να συμφωνήσει σε αυτό το στάδιο. Πηγές αναφέρουν ότι πολωνοί διπλωμάτες υποψιάζονται ότι το Κίεβο ενδέχεται να περιμένει έναν κανονισμό της ΕΕ για την επέκταση του αφορολόγητου εμπορίου.

Η εμπιστοσύνη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα εγκαταλείψει τις αδασμολόγητες εισαγωγές από την Ουκρανία θα επιτρέψει στο Κίεβο να λάβει καλύτερη θέση στις διαπραγματεύσεις με τη Βαρσοβία. Αν και η εξέλιξη αυτή θα αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα προς την επίλυση της διαμάχης, παραμένει να φανεί εάν η Ουκρανία θα συμφωνήσει στη νέα διαδικασία αδειοδότησης που προτείνεται από την Πολωνία. Σε περίπτωση επιτυχίας, η Πολωνία θα άρει το ισχύον εμπάργκο στις ουκρανικές εισαγωγές, διαμηνύοντας μια νέα εποχή συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ευνοϊκότερες λύσεις ετοιμάζονται επίσης στον κανονισμό που θα εγκρίνουν οι Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα. Αυτό αφορά τη νέα διάταξη για την ενίσχυση της ρήτρας διασφάλισης. Μέχρι τώρα, το φρένο έκτακτης ανάγκης για τις υπερβολικές εισαγωγές από την Ουκρανία μπορούσε να ενεργοποιηθεί μόνο εάν προέκυπταν προβλήματα σε ολόκληρη την αγορά της ΕΕ. Η νέα πρόταση προβλέπει την ενεργοποίησή του ακόμη και σε περίπτωση περιφερειακών αναταραχών.

Σε μια τέτοια κατάσταση, σε δύο εβδομάδες, η Κομισιόν θα μπορούσε να επιβάλει προσωρινούς εμπορικούς περιορισμούς στην Ουκρανία για περίοδο τεσσάρων μηνών. Μόνο τότε η Επιτροπή θα προβεί σε εις βάθος ανάλυση.

Νωρίτερα, ο Πολωνός Ευρωπαίος Επίτροπος έγραψε επιστολή στην Κομισιόν ζητώντας της να προστατεύσει την αγορά από τις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία.

 

 

[ad_2]

Source link

Related posts

Οι Τράπεζες βλέπουν κέρδη 4 δισ. ευρω στο τέλος του 2023

Ελίσα Φερέιρα για ομοφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη: Ο καθένας μπορεί να αγαπά όποιον θέλει χωρίς φόβο διάκρισης ή βίας

Συνεταιριστικές προσπάθειες, ελαιόλαδο στα 120 ευρώ και τιμή για πρόβειο στα 2 ευρώ από παραγωγικές προσπάθειες στη Foodexpo

Αφήστε ένα σχόλιο