AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Ο Μπάιντεν ζητά από το Ισραήλ “έναν δίκαιο πόλεμο”

[ad_1]

Οι εντυπώσεις από τη σφαγή της Χαμάς πνίγονται στο αίμα των Παλαιστινίων αμάχων

Ενώ οι εντυπώσεις από την άγρια σφαγήτων τρομοκρατών της Χαμάς πνίγονται στο αίμα των Παλαιστινίων αμάχων, από το άγριο σφυροκόπημα της Γάζας και οι παγκόσμιες  αντιδράσεις αυξάνονται, ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης Άντονι Μπλίνκεν έφερε ένα διαφορετικό μήνυμα απόην Ουάσινγκτον, στο δεύτερο ταξίδι του στη Μέση Ανατολή.

Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ πρέπει να ανταποκριθούν στα δεινά των Παλαιστινίων 

Ήδη πριν αναχωρήσει από τις ΗΠΑ για το Ισραήλ, ο Άντονι Μπλίνκεν αναγνώρισε πόσο πολύ είχε μετατοπιστεί η προσοχή του κόσμου από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στην ισοπεδωτική Ιισραηλινή στρατιωτική απάντηση.

“Όταν βλέπω ένα παλαιστινιακό παιδί να ανασύρεται από τα ερείπια ενός κτιρίου που κατέρρευσε, αυτό με χτυπάει στο στομάχι το ίδιο με το δω ένα παιδί στην αντίστοιχη μοίρα στο Ισραήλ ή οπουδήποτε αλλού”, δήλωσε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους στην πίστα του αεροδρομίου της Ουάσινγκτον. “Αυτό είναι κάτι στο οποίο έχουμε υποχρέωση να ανταποκριθούμε”.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης είχε “χτυπήσει” μια διαφορετική νότα στο πρώτο του ταξίδι στην περιοχή, τις ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς, όταν προσπάθησε να προβάλει την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ και την ανάγκη του να αντεπιτεθεί. Τώρα δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για την προστασία των Παλαιστινίων αμάχων που βρίσκονται σε διασταυρούμενα πυρά μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

Γιατί οι ΗΠΑ αλλάζουν γραμμή

Αλλά γιατί η κυβέρνηση Μπάιντεν αναγκάστηκε να αλλάξει το μήνυμά της – ειδικά μετά την έναρξη της χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας; Ο αυξανόμενος απολογισμός των νεκρών μεταξύ των Παλαιστινίων αμάχων έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό – συμπεριλαμβανομένων των αραβικών εθνών, των οποίων η υποστήριξη θα είναι ζωτικής σημασίας για τη διακυβέρνηση της Γάζας εάν η Χαμάς εκδιωχθεί.

“Ο Μπλίνκεν φτάνει στο Ισραήλ με ένα διπλό μήνυμα: ο Πρόεδρος παραμένει σταθερά προσηλωμένος στον δίκαιο πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς και χρειάζεται το Ισραήλ να καταστήσει την προστασία των αμάχων υψηλότερη προτεραιότητα προκειμένου να διατηρήσει τη λαϊκή υποστήριξη για τη θέση αυτή”, δήλωσε ο Ρόμπερτ Σάτλοφ, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Segal, για την Πολιτική της Εγγύς Ανατολής της Ουάσιγκτον. “Η εύρεση της σωστής ισορροπίας κατά την παράδοση αυτού του μηνύματος είναι η διπλωματική του πρόκληση”.

Μπλίνκεν – Νεντανιάχου διαφώνησαν και το έδειξαν

Η αλλαγή στη στάση των ΗΠΑ -και η αντίδραση του Ισραήλ σε αυτήν- ήταν εμφανής μετά την άφιξη του Μπλίνκεν στο Τελ Αβίβ. Στο πρώτο του ταξίδι, ο Μπλίνκεν παραχώρησε συνέντευξη Τύπου δίπλα στον Νετανιάχου. Αυτή τη φορά, μίλησαν την ίδια στιγμή αλλά από διαφορετικές θέσεις – και διαφώνησαν μεταξύ τους.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Μπλίνκεν επανέλαβε ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να ανεχθεί επιθέσεις από τη Χαμάς και δήλωσε ότι είναι “εντυπωσιακό και κατά κάποιο τρόπο σοκαριστικό το γεγονός ότι η βιαιότητα της σφαγής έχει υποχωρήσει τόσο γρήγορα στη μνήμη τόσων πολλών”.

  • Αλλά τόνισε επίσης ότι η αποστολή του θα είναι να μεταφέρει βοήθεια στη Γάζα, να προστατεύσει τους αμάχους και να επιτρέψει ανθρωπιστικές παύσεις στις μάχες για να βοηθήσει τους ανθρώπους που έχουν πέσει θύματα των ισραηλινών βομβαρδισμών.

Λίγη ώρα μετά τη συνέντευξη Τύπου του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, ο Νετανιάχου είπε ότι «ξεκαθάρισα πως συνεχίζουμε με πλήρη ισχύ και ότι το Ισραήλ αρνείται μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός που δεν περιλαμβάνει την απελευθέρωση των ομήρων μας».

Μετά το χθεσινό ταξείδι του στο Ισραήλ ο Άντονι Μπλίνκεν θα συναντήσει στο Αμμάν τους υπουργούς Εξωτερικών πέντε αραβικών χωρών

Το πέρασμα του χρόνου

Αν υπάρχει μια νέα έμφαση στα σχόλια του Μπλίνκεν, αυτό μπορεί να οφείλεται στο πέρασμα του χρόνου και όχι σε μια “αλλαγή στην προσέγγιση των ΗΠΑ στη σύγκρουση ή στη σχέση με τους Ισραηλινούς”, δήλωσε η Suzanne Maloney, διευθύντρια του προγράμματος εξωτερικής πολιτικής στο Ινστιτούτο Brookings.

Αμέσως μετά την 7η Οκτωβρίου, “ήταν σημαντικό για την κυβέρνηση Μπάιντεν να παράσχει μια σαφή επίδειξη της αμερικανικής υποστήριξης”, δήλωσε η Μαλόνι. Αλλά ακόμη και τότε, είπε, οι ΗΠΑ εξέφρασαν ανθρωπιστικές ανησυχίες.

“Είναι εξίσου σκόπιμο και σημαντικό οι Αμερικανοί αξιωματούχοι να ενισχύουν αυτή τη διάσταση του μηνύματος στις συναντήσεις τους με Ισραηλινούς αξιωματούχους τώρα”, είπε.

Η παρέμβαση του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα

Σε μια υπενθύμιση των εγγενών κινδύνων της σύγκρουσης, ένας τρίτος παίκτης μίλησε επίσης περίπου την ίδια ώρα που μίλησαν ο Μπλίνκεν και ο Νετανιάχου: Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα. Είπε ότι οι συγκρούσεις μεταξύ μαχητών της Χεζμπολάχ και του ισραηλινού στρατού στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο θα μπορούσαν να κλιμακωθούν – και προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι αν ξεσπάσει ένας πόλεμος σε ολόκληρη την περιοχή, “τα πρώτα θύματα θα είναι τα συμφέροντά σας”.

Κρίση στη Μέση Ανατολή: Απειλεί με κλιμάκωση κατά του Ισραήλ ο ηγέτης της Χεζμπολάχ – «Είμαστε έτοιμοι» είπε στο διάγγελμα ο Χασάν Νασράλα

Πιθανή η ρήξη Νετανιάχου – Ουάσινγκτον

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι ο κύριος στόχος τους είναι ακριβώς να αποτρέψουν μια τέτοια διεύρυνση της σύγκρουσης. Κάποια στιγμή, αυτό μπορεί να απαιτήσει μια πιο έντονη ρήξη με τον Νετανιάχου τις επόμενες ημέρες για να επιτευχθεί μια ανθρωπιστική παύση στις μάχες.

Είναι ένα θέμα που γίνεται όλο και πιο πιεστικό μέρα με τη μέρα. Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα λέει ότι οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν σκοτώσει περίπου 9.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων παιδιών. Καθώς ο απολογισμός αυτός αυξάνεται, τα αιτήματα για κατάπαυση του πυρός θα αυξάνονται, μαζί με την παγκόσμια οργή.

Ένας Άραβας αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ χάνουν τη διεκδίκηση του ηθικού πλεονεκτήματος – όχι μόνο στη Μέση Ανατολή, αλλά και σε ολόκληρη την Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική – εξαιτίας της υποστήριξής τους στο Ισραήλ. Άλλες χώρες δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί μια ισραηλινή ζωή αξίζει περισσότερο από μια παλαιστινιακή, είπε το άτομο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Ανεπανόρθωτο “ρήγμα” στη συμμαχική της σχέση με τη Ρωσία

Τεχνοκράτης και πρώην υπουργός ο εκλεκτός του Ερντογάν για την Κωνσταντινούπολη

Η Γαλλία “προετοιμάζει το έδαφος για ένα νέο πόλεμο” στον Καύκασο

Αφήστε ένα σχόλιο