AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Ο Τραμπ ασκεί σκληρή κριτική στο ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες

[ad_1]

Απίστευτα πράγματα στις ΗΠΑ: Ο Τραμπ ερευνάται για κατασκοπεία

Μια σύντομη διάταξη στο τεράστιο νομοσχέδιο, προϋπολογισμού 886 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για τη χρηματοδότηση του Πενταγώνου θα “σκοτώσει” πιθανότατα τις φιλοδοξίες του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ή οποιουδήποτε μελλοντικού προέδρου να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από το ΝΑΤΟ.

Διάταξη-μπλόκο

Οι Γερουσιαστές Τίμ Κέιν, Δημοκρατικός από τη Βιρτζίνια, και Μάρκο Ρούμπιο, Ρεπουμπλικάνος από τη Φλόριντα, συνεργάστηκαν για να βάλουν την τροπολογία τους τους – η οποία απαιτεί πράξη του Κογκρέσου ή την έγκριση της Γερουσίας για την αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ – σε  ένα νομοσχέδιο το οποίο χρηματοδοτεί τους στρατιωτικούς και περιγράφει τις προτεραιότητες εθνικής ασφάλειας. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να υπογράψει την πράξη σε νόμο. Η Γερουσία ενέκρινε τη συνολική νομοθεσία με ψήφους 87 προς 13. Η Βουλή των Αντιπροσώπων την στήριξε με ψήφους 310-118.

Η ψήφος της Γερουσίας σήμερα για την ψήφιση του διακομματικού μου νομοσχεδίου που εμποδίζει οποιονδήποτε πρόεδρο των ΗΠΑ να αποχωρήσει μονομερώς από το ΝΑΤΟ επιβεβαιώνει την υποστήριξη των ΗΠΑ σε αυτή τη ζωτικής σημασίας συμμαχία που είναι θεμελιώδης για την εθνική μας ασφάλεια“, ανέφερε ο Κέιν σε δήλωσή του μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη χρηματοδότηση του Πενταγώνου από τη Γερουσία. “Στέλνει επίσης ένα ισχυρό μήνυμα στους αυταρχικούς  ηγέτες σε όλο τον κόσμο ότι ο ελεύθερος κόσμος παραμένει ενωμένος“.

Το πρόβλημα Τραμπ

Ο Κέιν και ο Ρούμπιο απέτυχαν να περάσουν το νομοσχέδιό τους όταν ο Τραμπ ήταν στον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ δεν αναφέρεται άμεσα στη διάταξη. Επίσης, δεν δήλώσει ρητά ότι θα αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ που ήταν αρχικά μια συμμαχία της εποχής του Ψυχρού Πολέμου. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν επίμονοι φόβοι ότι αν ο Τραμπ κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2024, θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμμαχία. Όπως επισήμαναν πρόσφατα οι New York Times, ο ιστότοπος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ περιλαμβάνει την εξής ασαφή πρόταση: “Πρέπει να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία που ξεκινήσαμε υπό τη δική μου διακυβέρνηση για τη ριζική επαναξιολόγηση του σκοπού και της αποστολής του ΝΑΤΟ“.

Ο πρώην πρόεδρος ασκεί σκληρή κριτική στο ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες. Σε ένα βιβλίο του 2000, ο Τραμπ έγραψε ότι η αποχώρηση από τη συμμαχία “θα εξοικονομούσε αυτή η χώρα εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Το κόστος της τοποθέτησης στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη είναι τεράστιο. Και αυτά είναι σαφώς κονδύλια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν καλύτερα“. Υπενθυμίζεται, δε, ότι ως πρόεδρος, επιτέθηκε με έντονο τρόπο στα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ επειδή δεν δαπανούσαν αρκετά για την άμυνά τους, πιέζοντας να διπλασιαστεί ο στόχος για δαπάνες 2% του ΑΕΠ, κάτι που ούτε οι ΗΠΑ δεν είχαν πετύχει.

Αμφισβήτηση

Ο Τραμπ εκνεύρισε επίσης ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ αμφισβητώντας τη διάταξη περί συλλογικής άμυνας που αποτελεί τον πυρήνα της συμμαχίας. Το άρθρο 5 έχει τύχει επίκλησης μόνο μία φορά στην 74χρονη ιστορία του ΝΑΤΟ: μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στο World Trade Center στη Νέα Υόρκη και στο Πεντάγωνο από την Αλ Κάιντα. Σε συνέντευξή του στον τότε παρουσιαστή του Fox News Τάκερ Κάρλσον, ο Τραμπ διερωτήθηκε γιατί οι ΗΠΑ θα ήθελαν να υπερασπιστούν το Μαυροβούνιο, το οποίο εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2019.

Καταλαβαίνω τι λέτε. Έχω κάνει την ίδια ερώτηση“, είπε ο Τραμπ στον Κάρλσον, ο οποίος είχε ρωτήσει για την απαίτηση συλλογικής άμυνας. “Το Μαυροβούνιο είναι μια μικροσκοπική χώρα με πολύ ισχυρούς ανθρώπους. Έχουν πολύ επιθετικούς ανθρώπους. Μπορεί να γίνουν επιθετικοί και συγχαρητήρια, είστε στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τώρα το καταλαβαίνω αυτό. Αλλά αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο έχει δημιουργηθεί“, δημιουργώντας τεράστιο προβληματισμό στη συμμαχία, της οποίας οι ΗΠΑ αποτελούν τον βασικό πυλώνα, ειδικά όσον αφορά στους εξοπλισμούς και την άμυνα.

Ασάφεια

Δεν είναι απολύτως σαφές αν ο Τραμπ ή οποιοσδήποτε πρόεδρος θα μπορούσε να αποσύρει μονομερώς το έθνος από το ΝΑΤΟ, ακόμη και αν η διάταξη δεν περνούσε. Το Σύνταγμα των ΗΠΑ απαιτεί από τους προέδρους να ζητούν την έγκριση της Γερουσίας για αλλαγές που αφορούν στις διεθνείς συνθήκες, αλλά υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με το αν απαιτείται έγκριση της Γερουσίας για να τερματιστεί μια συνθήκη. Όπως επισημαίνουν οι Times, τα δικαστήρια έχουν στο παρελθόν προσπαθήσει να αποφύγουν την επίλυση τέτοιων διαφορών.

Σύμφωνα με τη νέα διάταξη, ο πρόεδρος θα πρέπει να ενημερώνει τις βασικές επιτροπές τόσο της Βουλής όσο και της Γερουσίας το αργότερο 180 ημέρες πριν από τη συζήτηση για το αν θα “αναστείλει, τερματίσει, καταγγείλει ή αποχωρήσει” από το ΝΑΤΟ. Εάν ο πρόεδρος προωθήσει μια τέτοια απόφαση, η αποχώρηση θα απαιτούσε πράξη του Κογκρέσου ή την έγκριση μιας τέτοιας ενέργειας από τα 2/3 των παρόντων γερουσιαστών. Αν δεν υπάρξει μια δραματική αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ, είναι δύσκολο να υπάρξει κάποιος πρόεδρος που θα καταφέρει μια τέτοια πλειοψηφία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Χαμάς: Σκληρό «όχι» Νετανιάχου στη νέα πρόταση για κατάπαυση του πυρός

Το NATO ενδέχεται να καταρρίπτει προληπτικά Ρωσικούς πυραύλους

Το “πουλέν” του Ερντογάν για την Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την παραίτησή της μέσω Χ

Αφήστε ένα σχόλιο