AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αθλητικα

Πόλεμος στο Ισραήλ: Συναγερμός για επιθέσεις από «μοναχικούς λύκους» στην Ευρώπη- Τι λένε οι ειδικοί – Newsbomb – Ειδησεις

[ad_1]

Η Ευρώπη και ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστούν για περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις, με φόντο τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή προειδοποιούν ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας

To βράδυ της Δευτέρας (16/10)ένας ένοπλος τζιχαντιστής με καταγωγή από την Τυνησία άνοιξε πυρ στις Βρυξέλλες με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο Σουηδοί και να τραυματιστεί ένας ακόμη, λίγο πριν την έναρξη του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων Βελγίου και Σουηδίας.

Ήταν η δεύτερη τρομοκρατική επίθεση στην Ευρώπη μέσα σε λίγες μέρες μετά τη δολοφονία ενός δασκάλου στη γαλλική πόλη Aράς την περασμένη εβδομάδα από έναν ύποπτο τζιχαντιστή. Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θα μπορούσε να ενθαρρύνει περισσότερες επιθέσεις.

«Αυτό που συμβαίνει στο Ισραήλ είναι ένα νέο κίνητρο. Είναι ένα νέο κίνητρο που επιτρέπει στην τζιχάντ να επανεμφανιστεί και να αυξηθεί, αλλά βασικά πρέπει να καταλάβουμε ότι το ριζοσπαστικό Ισλάμ είναι το βασικό πρόβλημα πίσω από αυτό και ότι η τρομοκρατία είναι απλώς ένα εργαλείο που εμφανίζεται όταν έχει ένα καλό πρόσχημα για να βγει», είπε ο ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας, Κλοντ Μονικέ στο Euronews.

Ο ίδιος θεωρεί ωστόσο οτι υπάρχει μικρός κίνδυνος συντονισμένων τρομοκρατικών επιθέσεων μεγάλης κλίμακας στην Ευρώπη, δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα για κάτι τέτοιο. Αντίθετα, οι επιθέσεις από «μοναχικούς λύκους» είναι πιο πιθανές.

«Οι επιθέσεις απο μεμονωμένα άτομα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν, επειδή οι υπηρεσίες πληροφοριών μπορούν να επιτεθούν σε ένα δίκτυο, γιατί σε ένα δίκτυο, πρέπει να επικοινωνήσεις, πρέπει να τηλεφωνήσεις , πρέπει να ανταλλάξετε email, πρέπει να συναντηθείτε. Αν δουλεύεις για να προετοιμάσεις μια επίθεση με τον αδερφό σου, κανείς δεν πρόκειται να το δει».

Ο Μονικέ είπε επίσης ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να αρχίσουν να εντείνουν τη συλλογή και ανταλλαγή πληροφοριών για να βοηθήσουν στην αποτροπή περαιτέρω επιθέσεων.

«Νομίζω ότι θα έχουμε ένα κύμα τρομοκρατίας στον κόσμο. Θα μπορούσε να είναι στην Ευρώπη – είναι στην Ευρώπη. Σήμερα, είναι στη Γαλλία και το Βέλγιο. Θα μπορούσε να είναι αύριο στις Ηνωμένες Πολιτείες, ίσως οπουδήποτε, αλλά θα υπάρξει ένα τρομοκρατικό σοκ που θα ακολουθήσει αυτό που συμβαίνει στη Μέση Ανατολή»

Συναγερμός στη Γαλλία

Πριν απο λίγο σήμανε συναγερμός στη Γαλλία καθώς έξι περιφερειακά αεροδρόμια χρειάστηκε να εκκενωθούν, έπειτα από απειλές για επίθεση που εστάλησαν μάλιστα μέσω email. Πρόκειται για τα αεροδρόμια της Λιλ, της Λυών, της Τουλούζης, της Ναντ και της Νίκαιας καθώς και του Μποβέ, που είναι το τρίτο μεγαλύτερο αεροδρόμιο του Παρισιού.

Η διεύθυνση του αεροδομίου Lille-Lesquin έκανε ανάρτηση για το περιστατικό γράφοντας στον λογοριασμό του αεροδρομίου στο X ότι «οι υπηρεσίες ασφαλείας βρίσκονται επί τόπου»

Η Γαλλία βρίσκεται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού για την εκδήλωση τρομοκρατικής επίθεσης, μετά τη δολοφονία του καθηγητή στην πόλη Αράς την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου. Ο δράστης της δολοφονίας είναι ένας 20χρονος ριζοσπαστικοποιημένος Τσετσένος που ήταν γνωστός στις αρχές.

Επίθεση με μολότοφ στο Βερολίνο

Επίθεση με βόμβες μολότοφ σημειώθηκε σε εβραϊκή συναγωγή στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, ενώ αυξάνεται η ανησυχία για επιθέσεις «οργής» σε όλο τον κόσμο, μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της συναγωγής Kahal Adass Jisroel άγνωστοι πέταξαν δύο μολότοφ στο κτήριο που βρίσκεται στη συνοικία Μίτε της πρωτεύουσας της Γερμανίας. «Άγνωστοι πέταξαν δύο βόμβες μολότοφ από το δρόμο», έγραψε η κοινότητα στο X.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε το περιστατικό. «Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από αυτή την τρομοκρατική επίθεση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κεντρικό Συμβούλιο Εβραίων. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι «ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση στη Γερμανία» μετά την επίθεση

«Θέλω να πω ρητά ότι είμαι εξοργισμένος. Προσωπικά με εξοργίζει αυτό που κάποιοι φωνάζουν και κάνουν» είπε ο Σολτς κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Αίγυπτο, σύμφωνα με το Reuters. Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόσθεσε: «Οι επιθέσεις σε εβραϊκούς θεσμούς και οι πράξεις βίας στους δρόμους μας είναι απεχθή και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση στη Γερμανία».

Στη Ρώμη εβραϊκό σχολείο εκκενώθηκε, έπειτα από απειλή για βόμβα, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων, ANSA. Η Αστυνομία ερευνά την περιοχή και ελέγχει αν πρόκειται για ψευδή συναγερμό, μεταφέροντας –στο μεταξύ– τους μαθητές σε ασφαλή τοποθεσία. Ανάλογες εκκενώσεις είχαν γίνει πριν απο λίγα 24ωρα και σε σχολεία του Βερολίνου

Συναγερμός απο FBI και MI5

Οι επικεφαλής της MI5 και του FBI λένε ότι οι εβραϊκές κοινότητες και άλλες ομάδες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κίνδυνο από μοναχικούς δράστες, το Ιράν ή άλλους εξτρεμιστές μαχητές σε βρετανικό ή αμερικανικό έδαφος.

Ο Kεν Μακάλουμ γενικός διευθυντής της εγχώριας υπηρεσίας κατασκοπείας της Βρετανίας, MI5, δήλωσε ότι υπάρχει κίνδυνος άτομα που μπορεί να έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί στο διαδίκτυο να απαντήσουν με «αυθόρμητους ή απρόβλεπτους τρόπους» στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ και την παρατεταμένη όπως όλα δείχνουν σύγκρουση.

Μιλώντας σε σύνοδο κορυφής των αρχηγών πληροφοριών στην Καλιφόρνια, δίπλα στον διευθυντή του FBI Κρίστοφερ Ρέι, ο Μακάλουμ είπε ότι υπάρχει επίσης κίνδυνος τρομοκρατικές ομάδες ή το Ιράν να εντείνουν τη βίαιη δραστηριότητα και ότι εβραϊκά άτομα ή οργανώσεις θα μπορούσαν να γίνουν στόχοι απο νεοναζί και ισλαμιστές.

«Υπάρχει ξεκάθαρα η πιθανότητα τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή είτε να δημιουργήσουν μεγαλύτερο όγκο απειλής από το Ηνωμένο Βασίλειο ή/και να αλλάξουν τη μορφή της όσον αφορά τους στόχους, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι εμπνέονται», είπε.

Ο διευθυντής του FBI, είπε ότι οι τρομοκρατικές απειλές εξελίσσονται γρήγορα στις ΗΠΑ και ότι «δεν μπορούμε και δεν αποκλείουμε την πιθανότητα η Χαμάς ή άλλες ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις να εκμεταλλευτούν τη σύγκρουση για να καλέσουν τους υποστηρικτές τους να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στο δικό μας έδαφος»


[ad_2]

Source link

Related posts

ΕΛΑΣ: 45 νέα περιπολικά και ραντάρ από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

ΠΑΣ Γιάννινα: Προβλήματα ενόψει ΟΦΗ

Πρόκριση – θρίλερ της Βιγιαρεάλ επί ομάδας τέταρτης κατηγορίας!

Αφήστε ένα σχόλιο