AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Tips

Πόσα χρόνια ζουν οι γάτες;

[ad_1]

Πόσα χρόνια ζουν οι γάτες; Δυστυχώς, όσο και αν αγαπάμε τα ζωάκια μας και όσο και αν τα φροντίζουμε, τα χρόνια που θα τα έχουμε δίπλα μας είναι λίγα

Κι αυτό γιατί έτσι είναι ο κύκλος της ζωής τους και δεν μπορούμε να τον αλλάξουμε.

Οι γάτες λέγεται ότι έχουν πολλές ζωές. Μακάρι να ήταν έτσι, αλλά δεν είναι. Ο κύκλος της ζωής τους είναι και σε αυτές μικρός. Πόσο όμως ζουν; Και από τι εξαρτάται; Γιατί υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που παίζουν ρόλο και σε αυτό. Ποιο είναι λοιπόν το μέσο προσδόκιμο της ζωής τους;

Πόσα χρόνια ζουν οι γάτες;

Περιβάλλον, υγεία, ποιότητα ζωής και στείρωση ή μη είναι οι βασικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στο πόσο θα ζήσει μια γατούλα. Ειδικά η στείρωση είναι πολύ σημαντικό πράγμα, καθώς έτσι μειώνονται σημαντικά οι κίνδυνοι να ασθενήσει από κάποιες αρρώστιες.

Υπάρχουν γάτες που έχουν ξεπεράσει τα 20 χρόνια ζωής. Κάποιες από αυτές μάλιστα έχουν μια θέση στο βιβλίο Γκίνες. Αυτό όμως είναι σπάνιο. Έτσι θα λέγαμε ότι ο μέσος όρος ζωής μια γάτας είναι τα 15 χρόνια.

Από τι όμως εξαρτάται το πόσο θα ζήσει μια γάτα; Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ημίαιμες γατούλες ζουν περισσότερο από τις γάτες ράτσας. Οι θηλυκές επίσης ζουν περίπου 2 χρόνια παραπάνω από τις αρσενικές. Και οι γάτες που βρίσκονται προστατευμένες σε σπίτι ζουν πολύ περισσότερο από τις άλλες που ζουν έξω, τις αδέσποτες ή αυτές που επιβιώνουν στην άγρια φύση.

Πόσο ζουν οι οικόσιτες;

Πάλι σύμφωνα με τους ειδικούς και τα στοιχεία, οι οικόσιτες γάτες ζουν 3 φορές περισσότερο από τις άλλες. Γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις είναι στειρωμένες, εμβολιασμένες και γενικώς προστατευμένες από όλους τους εξωτερικούς κινδύνους.

Ένας επιπλέον παράγοντας που παίζει ρόλο στο πόσο θα ζήσει μια γάτα σπιτιού είναι το θέμα του φαγητού. Η παχυσαρκία είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την υγεία της. Οι παχύσαρκες γάτες ζουν λιγότερο. Αν λοιπόν μια γάτα, εκτός από τα παραπάνω, τρέφεται και καλά, τότε ο μέσος όρος ζωής της μέσα στο σπίτι είναι τα 15 με 16 χρόνια.

Πόσα χρόνια ζουν οι γάτες;

Πόσο ζουν αυτές που είναι έξω;

Και αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Αν ζουν σε πόλη, σε χωριό, στην άγρια φύση. Η ζωή εκτός σπιτιού είναι επικίνδυνη. Παράγοντες κινδύνου είναι οι αρρώστιες, το περιβάλλον ζωής, τα άλλα ζώα κι εμείς οι άνθρωποι. Δυστυχώς οι εκτός σπιτιού γάτες κινδυνεύουν περισσότερο από εμάς τους ανθρώπους. Στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας οι αδέσποτες γάτες πεθαίνουν κυρίως από φόλες, δηλητηριάσεις και κακοποιήσεις.

Γενικά η αδέσποτη ζωή είναι απρόβλεπτη. Τα νούμερα δεν είναι καλά. Μια αδέσποτη γατούλα ζει κατά μέσο όρο 5 χρόνια. Αυτό είναι νούμερο εξωτερικού. Εδώ στην Ελλάδα λένε ότι μια αδέσποτη γάτα ζει κατά μέσο όρο 2 με 3 χρόνια.

Μακρόβια γάτα με ρεκόρ Γκίνες

Και ποιος δεν έχει ακούσει περίπτωση που μια γάτα πέρασε τα 20 χρόνια; Μπορεί να συμβεί. Υπάρχουν περιπτώσεις που αδέσποτες γάτες έφτασαν τα 15 χρόνια. Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που γάτες σπιτιού έφτασαν τα 23, 24 και ίσως και περισσότερα χρόνια. Και στο βιβλίο Γκίνες υπάρχει μια γάτα, η Crème Puff, που έζησε στο Όστιν του Τέξας και πέθανε σε ηλικία 38 ετών.

Πληροφορίες από: petpet.news

[ad_2]

Source link

Related posts

«Με έπιασε απελπισία όταν άρχισα να μην βλέπω καλά»

Λιγότερο άγχος, περισσότερο γέλιο σε 6 βήματα

Πως διαβάζουμε μια ετικέτα γερμανικού κρασιού

Αφήστε ένα σχόλιο