AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Πώς αντιδρά στις ανησυχίες των ΗΠΑ για την επιχείρηση στη Γάζα

[ad_1]

Τις εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις του Ισραήλ και των συμμάχων του σχετικά με τους στόχους που επιδιώκει να επιτύχει η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα καταγράφουν έγκυρα διεθνή ΜΜΕ, μαζί με τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με εκτεταμένο δημοσίευμα των LA Times, κάθε φορά που Αμερικανοί στρατιωτικοί και διπλωματικοί αξιωματούχοι ρωτούσαν τους Ισραηλινούς ομολόγους τους τις τελευταίες ημέρες ποιος ήταν ο τελικός στόχος καθώς τα πολεμικά αεροπλάνα βομβάρδιζαν τη Λωρίδα της Γάζας, οι Ισραηλινοί απαντούσαν: “Όχι τώρα“. Η ώρα ήταν τώρα να συντριβεί η Χαμάς που έκανε την 7η Οκτωβρίου την πιο θανατηφόρα ημέρα για τους Εβραίους μετά το Ολοκαύτωμα και να καταλάβουμε τα επακόλουθα αργότερα, είπαν οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με πηγές στις ΗΠΑ και το Ισραήλ που γνωρίζουν τις συνομιλίες.

Συναγερμός στην Ουάσινγκτον

Αυτό σήμανε συναγερμό για τους Αμερικανούς αξιωματούχους που φοβούνταν ότι το Ισραήλ δεν είχε σαφή πορεία προς τους δηλωμένους στόχους του για την εξάλειψη της Χαμάς και ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να διευρυνθεί καταστροφικά σε όλη την περιοχή, καθώς ο αριθμός των παλαιστινιακών θυμάτων θα διογκωνόταν. Σε απάντηση, η κυβέρνηση Μπάιντεν έστειλε επειγόντως μια ομάδα ανώτερων στρατιωτικών αξιωματούχων στο Τελ Αβίβ, με επικεφαλής έναν στρατηγό των Αμερικανών πεζοναυτών με εμπειρία στο Ιράκ, για να παροτρύνει να διατυπωθεί μια καλά σχεδιασμένη στρατηγική αστικής μάχης, λαμβάνοντας παράλληλα μέτρα για την ελαχιστοποίηση των απωλειών των αμάχων.

Το αποτέλεσμα, μέχρι στιγμής, ήταν μια πιο αργή χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, συνοδευόμενη από αμείλικτους αεροπορικούς βομβαρδισμούς – σε αντίθεση με τις προηγούμενες μαζικές, γρήγορες και ταχείες εισβολές που εξαπέλυσε ο ισχυρότερος στρατός της περιοχής. Πρόκειται για μια επίθεση πολλαπλών κατευθύνσεων που καλύπτεται όχι τόσο από την ομίχλη του πολέμου όσο από ένα σύννεφο σύγχυσης και αντιπερισπασμού. Η Χαμάς κρατώντας περισσότερους από 200 ομήρους Ισραηλινών, Αμερικανών και άλλων εθνικοτήτων είναι επίσης ένα κίνητρο για να κινηθεί πιο προσεκτικά, υποστήριξαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Υποχωρήσεις

Ενώ αυτές οι διαβουλεύσεις γίνονταν πίσω από κλειστές πόρτες, ο πρόεδρος Μπάιντεν και άλλοι στην κυβέρνησή του άρχισαν να αλλάζουν τη δημόσια ρητορική τους από την ελάχιστη αναφορά στους Παλαιστίνιους νεκρούς εν μέσω της άνευ όρων υποστήριξης του Ισραήλ σε συζήτηση για ανθρωπιστικό έλεος για τους Παλαιστίνιους και “προστασία των αμάχων στη μάχη όσο καλύτερα γίνεται“, όπως το έθεσε ο Μπάιντεν. Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ήταν δεκτικοί να συζητήσουν για πόλεμο πόλεων που θα μπορούσε να περιλαμβάνει περισσότερα χειρουργικά χτυπήματα και περιορισμένες, σταδιακές χερσαίες εισβολές.

Το Ισραήλ υποχώρησε επίσης στις απαιτήσεις των ΗΠΑ να αποκαταστήσει την υπηρεσία διαδικτύου στη Λωρίδα της Γάζας, αφού την είχε διακόψει την Παρασκευή, μια πράξη που βύθισε την πολιορκημένη περιοχή σε ένα σχεδόν πλήρες επικοινωνιακό κενό, δήλωσαν ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Ωστόσο, οι Ισραηλινοί αντιστάθηκαν περισσότερο στην ανακούφιση των δεινών των Παλαιστινίων στη Γάζα με το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων, επικαλούμενοι την πεποίθησή τους ότι καύσιμα, νερό και άλλη βοήθεια θα κατέληγαν στα χέρια της Χαμάς, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

“Θα κάνουμε ό,τι είναι σωστό για εμάς”

Ο βαθμός στον οποίο θα ακολουθηθούν οι συμβουλές των ΗΠΑ θα δοκιμαστεί τις επόμενες ημέρες, καθώς το Ισραήλ ξεκινά αυτό που αποκαλεί επόμενο στάδιο του πολέμου του κατά της Χαμάς, ακόμη και όταν οι Παλαιστίνιοι άμαχοι που σκοτώνονται κατά τη διάρκεια των ανελέητων αεροπορικών επιδρομών ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες, ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς παιδιά. “Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις ΗΠΑ για την υποστήριξή τους“, δήλωσε ο Μπένι Γκαντζ, που πριν από τρεις εβδομάδες εντάχθηκε σε ένα έκτακτο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. “Θα ακούσουμε τους φίλους μας, αλλά θα κάνουμε ό,τι είναι σωστό για εμάς“.

Στο επίκεντρο των συμβουλών των ΗΠΑ προς τους Ισραηλινούς βρίσκονται τα διδάγματα από τον βάναυσο αστικό πόλεμο στο Ιράκ, κυρίως στις πόλεις Φαλούτζα, μια βραχύβια και σε μεγάλο βαθμό αποτυχημένη επιχείρηση με άρματα μάχης και πεζικό το 2004, και Μοσούλη μια δεκαετία αργότερα, όπου οι αμερικανικές και άλλες δυνάμεις εκδίωξαν τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους -μετά από 11 μήνες και περίπου 10.000 θανάτους αμάχων. Ο υποστράτηγος του Σώματος Πεζοναυτών Τζέιμς Γκλιν, ο οποίος ηγείται της αντιπροσωπείας των αμερικανών συμβούλων που στάλθηκαν στο Ισραήλ, υπηρέτησε ως διοικητής στο Ιράκ στα μέσα της δεκαετίας του 2000 και ηγήθηκε ομάδων ειδικών επιχειρήσεων σε αρκετές άλλες αποστολές στο εξωτερικό.

Μηνύματα Όστιν

Λίγοι Αμερικανοί στρατιωτικοί με σχετική εμπειρία στην επιχείρηση που διεξάγουν οι Ισραηλινοί” έχουν σταλεί στο Ισραήλ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι. “[Είναι] εκεί για να μοιραστούν την οπτική τους και να θέσουν σκληρές ερωτήσεις – τις ίδιες σκληρές ερωτήσεις που θέτουμε στους Ισραηλινούς ομολόγους μας από την αρχή“. Εν μέσω της επίθεσης στη Γάζα, ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ταξίδεψε στο Τελ Αβίβ, στην έδρα των IDF, και βρίσκεται σε τακτική τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιοάβ Γκάλαντ.

Ο Όστιν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της Μοσούλης στον πόλεμο του Ιράκ ήταν επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ. “Το πρώτο πράγμα που όλοι πρέπει να γνωρίζουν, και νομίζω ότι όλοι γνωρίζουν, είναι ότι η μάχη στις πόλεις είναι εξαιρετικά δύσκολη“, δήλωσε ο Όστιν στην εκπομπή “This Week With George Stephanopoulos” του ABC . Έχει επανειλημμένα πει ότι λέει στους Ισραηλινούς “να διεξάγουν τις επιχειρήσεις τους σύμφωνα με το δίκαιο του πολέμου” και να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποφυγή απωλειών μεταξύ των αμάχων.

Τα μαθήματα του Ιράκ και της ιντιφάντα

Ένα από τα πράγματα που μάθαμε είναι πώς να λαμβάνουμε υπόψη μας τους πολίτες στο χώρο της μάχης“, δήλωσε ο Όστιν. “Σύμφωνα με το δίκαιο του πολέμου, πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε αυτούς τους αμάχους“. Πριν από δύο δεκαετίες, τα πράγματα είχαν αντιστραφεί. Καθώς ετοιμάζονταν να εισβάλουν στο Ιράκ το 2003, οι στρατιωτικοί διοικητές των ΗΠΑ, πήγαν στο Ισραήλ για να ζητήσουν την τεχνογνωσία του ισραηλινού στρατού για τον αστικό πόλεμο, υπενθύμισε ο Ισραηλινός υποστράτηγος εν αποστρατεία Γκάντι Σάμνι, πρώην διοικητής της μεραρχίας που επέβλεπε επιχειρήσεις στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Η εμπειρία αυτή προήλθε κατά τη διάρκεια της δεύτερης ιντιφάντα, κατά την οποία ο ισραηλινός στρατός πολέμησε τους Παλαιστίνιους μαχητές για αρκετά χρόνια, αρχής γενομένης από το 2000.

Υπήρξε μεγάλη ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ εμάς και του αμερικανικού στρατού όλα αυτά τα χρόνια“, δήλωσε ο Σάμνι σε συνέντευξή του. “Ο αμερικανικός στρατός έχει συσσωρεύσει μεγάλη εμπειρία τα τελευταία χρόνια… Ήθελαν να βεβαιωθούν ότι το Ισραήλ είχε μια συνεκτική στρατηγική“. Ο Μπάιντεν και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει δημοσίως ότι προειδοποίησαν το Ισραήλ να μην ενεργεί αναζητώντας εκδίκηση για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, σημειώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν λάθη μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

Έκκληση για συγκράτηση

Αρχικά, οι Αμερικανοί προσπαθούσαν να υποδείξουν, συγκρατηθείτε, σκεφτείτε το καλά, μη βιάζεστε“, δήλωσε ο Νίμροντ Νόβικ, πρώην στρατιωτικός σύμβουλος του πρώην Ισραηλινού πρωθυπουργού και προέδρου Σιμόν Πέρεζ. Ο Νόβικ είναι συνιδρυτής μιας ομάδας συνταξιούχων στρατιωτικών που επιδιώκουν την ειρήνη με τους Παλαιστίνιους. “Οι ισραηλινές απαντήσεις ήταν οι ίδιες: Εστιάζουμε [στη] νίκη“, χωρίς να δίνεται προσοχή στα επακόλουθα, δήλωσε ο Νόβικ. “Οι ΗΠΑ θα έλεγαν ότι μια στρατηγική εξόδου και ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα θα πρέπει να είναι στο κέντρο της στρατηγικής σας. Αυτός είναι ο ορισμός της νίκης”.

Αφού σχημάτισε ένα υπουργικό συμβούλιο πολέμου, προσκαλώντας τον Γκαντζ και άλλους λιγότερο ριζοσπαστικούς πολιτικούς της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση Νετανιάχου, ο επαγγελματισμός ξεπέρασε τα συναισθήματα, αν όχι τον ζήλο. Τη Δευτέρα, ο Νετανιάχου απέρριψε χωρίς δεύτερη συζήτηση τις διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός. Διπλωμάτες και εμπειρογνώμονες λένε ότι κάθε ελάχιστη αυτοσυγκράτηση θα είναι μάλλον ένας πολιτικός υπολογισμός με στόχο τη διάσωση των ομήρων και με τη συνείδηση ότι το παράθυρο της διεθνούς υποστήριξης θα κλείσει καθώς θα διευρύνεται η πιθανότητα αναζωπύρωσης της βίας από τους αντιπροσώπους του Ιράν, όπως η Χεζμπολάχ στον Λίβανο ή οι Χούθι στην Υεμένη.

Δύσκολο παζλ

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο [τρόπος δράσης] της ενθάρρυνσης, της παρότρυνσης, ακόμη και του εξαναγκασμού των [Παλαιστινίων] να εκκενώσουν [τη νότια Γάζα] ήταν το Ισραήλ“, δήλωσε ο Νόβικ. “Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι, οι παύσεις, οι αυτοκινητοπομπές – αυτό μας το επέβαλαν οι Αμερικανοί“. Μέρος της απόφασης του Ισραήλ να υποχωρήσει ήρθε με τη συνειδητοποίηση ότι η στέρηση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από νερό και φάρμακα θα διαβρώσει τη διεθνή υποστήριξη προς το Ισραήλ. Παρόλα αυτά, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι διαπραγματεύσεις για το άνοιγμα της διάβασης Ράφα στη νότια Γάζα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, ώστε να επιτραπεί η είσοδος τροφίμων, νερού και φαρμάκων ήταν πιο δύσκολη κι από… εξαγωγή δοντιού χωρίς αναισθητικό.

Χρειάστηκε να πεισθεί το Ισραήλ να επιτρέψει το άνοιγμα, αλλά και να συμφωνήσουν η Αίγυπτος και η Χαμάς, μέσω του διαμεσολαβητή Κατάρ. Κανονικά, εκατοντάδες φορτηγά με προμήθειες θα περνούσαν καθημερινά, αλλά μέχρι στιγμής έχει επιτραπεί μόνο μια σταγόνα από αυτά. Σαράντα πέντε φορτηγά πέρασαν την Κυριακή, δήλωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο μεγαλύτερος αριθμός από τις 7 Οκτωβρίου. “Είναι σαν να ξεκλειδώνεις ένα παζλ όπου ξεκλειδώνεις ένα επίπεδο που μπορεί να ξεκλειδώσει ένα μικρό κομμάτι του, και μετά εμφανίζεται ένα άλλο εμπόδιο και πρέπει να πας να βρεις με όλα τα μέρη πώς να ξεκλειδώσεις αυτό το κομμάτι“, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. “Μπορείτε να φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι κάθε μικρό πράγμα, κάθε κομμάτι αυτού του πράγματος είναι περίπλοκο“.

Τήρηση ανθρωπιστικού δικαίου

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι έχουν επανειλημμένα πει στο Ισραήλ να τηρήσει το ανθρωπιστικό και διεθνές δίκαιο και να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποφυγή απωλειών μεταξύ των αμάχων στη Γάζα, αλλά ο ανελέητος βομβαρδισμός ολόκληρων γειτονιών, μαζί με νοσοκομεία, σχολεία, τζαμιά και μια από τις παλαιότερες χριστιανικές εκκλησίες του κόσμου, φαίνεται να αντιβαίνει σε μια τέτοια προσπάθεια. Το Ισραήλ δήλωσε ότι διέταξε τους Παλαιστίνιους στο βόρειο μισό της Γάζας να μετακινηθούν στα νότια του Wadi της Γάζας για την ασφάλειά τους. Αλλά υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές: Πολλοί Παλαιστίνιοι διστάζουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από φόβο ότι δεν θα τους επιτραπεί να επιστρέψουν, επαναλαμβάνοντας τον ιστορικό εκτοπισμό από τις πατρίδες τους που έχουν υποστεί οι Παλαιστίνιοι σε όλη την ιστορία.

Ορισμένοι θεωρούν ότι είναι λογιστικά αδύνατο να μετακινηθούν, ενώ η Χαμάς έχει επίσης κατηγορηθεί ότι λέει στους ανθρώπους να μην μετακινηθούν. Ερωτηθέντες επανειλημμένα αν πιστεύουν ότι το Ισραήλ τηρεί το ανθρωπιστικό δίκαιο και τους διεθνείς κανόνες πολέμου, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν υποχωρήσει, σημειώνοντας ότι η Χαμάς τοποθετεί στρατιωτικούς στόχους μέσα σε μη στρατιωτικούς χώρους και αρνούμενοι να κρίνουν το Ισραήλ. “Αυτή είναι μια συζήτηση που έχουμε κάνει σταθερά με τους ισραηλινούς ομολόγους μας“, δήλωσε ο Κίρμπι τη Δευτέρα. “Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνεργαστούμε με τους ομολόγους μας για την ελαχιστοποίηση των απωλειών μεταξύ των αμάχων“.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Στη διεθνή ανθρωπιστική διάσκεψη για τη Γάζα ο Μητσοτάκης

Ταμείο για την Ουκρανία από το ΝΑΤΟ σε περίπτωση νίκης του Τραμπ

Επίθεση ενόπλων σε συναυλιακό χώρο στη Μόσχα, πληροφορίες για δεκάδες νεκρούς και τραυματίες (Video)

Αφήστε ένα σχόλιο