AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Υγεια

Πώς μπορεί να επηρεάσει η κακή στάση του σώματος το είδος των αναμνήσεων που ανακαλούμε!

[ad_1]

Εάν γέρνετε τους ώμους σας μπροστά, σκύβετε πάνω από το γραφείο σας καθώς πληκτρολογείτε στον υπολογιστή σας μπορεί να ασκείται μεγάλη πίεση στους γοφούς, τον λαιμό και το κάτω μέρος της πλάτης σας.

Αυτή δυστυχώς είναι μια «συνταγή» για να έχετε έντονη δυσφορία. Ωστόσο η κακή στάση του σώματος μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας και με πολλούς ακόμα τρόπους. Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καούρα, ακράτεια ή δυσκοιλιότητας, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Η κακή στάση του σώματος μπορεί να επηρεάσει την μνήμη και τους τύπους αναμνήσεων τους οποίους ανακαλούμε.

Σε μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Biofeedback, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της στάσης του σώματος και της ανάκλησης θετικών ή αρνητικών αναμνήσεων. Οι θετικές αναμνήσεις προσδιορίστηκαν ως εκείνες που σχετίζονται με συναισθήματα ενδυνάμωσης ή αισιοδοξίας. Αντίθετα, οι αρνητικές αναμνήσεις περιελάμβαναν συναισθήματα αδυναμίας, απελπισίας ή ήττας.

Περισσότεροι από 200 φοιτητές έλαβαν οδηγίες να κάθονται είτε σε ξαπλωμένη είτε σε όρθια θέση, ενώ δημιουργούσαν αρνητικές αναμνήσεις ακολουθούμενες από θετικές αναμνήσεις πριν αλλάξουν θέση και επαναλάβουν την άσκηση ανάκλησης των αναμνήσεων.

Όταν καμπουριάζουμε τότε μπορεί να φέρνουμε στο νου αρνητικές αναμνήσεις

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι οι θετικές αναμνήσεις έρχονταν πιο εύκολα στους συμμετέχοντες όταν κάθονταν σε όρθια θέση. Ενώ, το 86% των φοιτητών είπε ότι οι αρνητικές αναμνήσεις ήταν πιο εύκολα προσβάσιμες όταν κάθονταν ξαπλωμένοι.

Ως εκ τούτου, ένα άτομο που είναι κουρασμένο για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας είναι πιο πιθανό να επικεντρωθεί σε αρνητικές αναμνήσεις. Έτσι οι ερευνητές τόνισαν τη σημασία που έχει η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σωστή στάση του σώματος και η υποστήριξη ασθενών που παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης.

Σύμφωνα με ειδικούς του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, Montare Behavioral Health προσφέρουν μία ανάλυση των ευρημάτων της μελέτης. Είπαν πως όταν καμπουριάζουμε παραδοσιακά ερμηνεύεται ως μία στάση για κάποιον που βιώνει ήττα, υποταγή.

Αυτή η ενέργεια μπορεί στη συνέχεια να επηρεάσει τις σκέψεις μας φέρνοντας στην επιφάνεια αρνητικά συναισθήματα αλλά και δυσάρεστες αναμνήσεις.

Αντίθετα, η όρθια στάση του σώματος θεωρείται μία στάση που δείχνει δυναμισμό. Χρησιμοποιείται συχνά για να αυξήσει τα συναισθήματα αυτοπεποίθησης και εσωτερικής δύναμης ενός ατόμου.

Η διατήρηση της σωστής στάσης σώματος μπορεί να ενισχύσει τις θετικές αναμνήσεις
Η κακή στάση του σώματος επηρεάζει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο iScience, πάνω από το 65% των παιδιών στην Κίνα έχουν κακή στάση του σώματος. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η διατήρηση της σωστής στάσης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και να μας επιτρέψει να βιώσουμε περισσότερες θετικές αναμνήσεις.

Ακόμα κι αν περνάτε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σας καθισμένοι, υπάρχουν συμβουλές που μπορείτε να εφαρμόσετε ώστε να διατηρήσετε το σώμα σας ευθυγραμμισμένο και όρθιο.

(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: pixabay)


[ad_2]

Source link

Related posts

Μάλλον κάτι ετοιμάζεται! Συνεχίζουν δυναμικά για τον COVID, δείτε

Ποιες είναι οι επιπλοκές του και πώς μπορείτε να τις αποφύγετε

Μπουκάλια, ποτήρια και κουτιά που ζυγίζουν 189 κιλά πετάει κάθε χρόνο καθένας από εμάς!

Αφήστε ένα σχόλιο