AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Σε πονοκέφαλο διαρκείας για την «ατμομηχανή της Ευρώπης» εξελίσσεται η αδύναμη οικονομία

[ad_1]

Μπορεί η «κυβέρνηση-φανάρι» της Γερμανίας να κατάφερε να ψηφίσει προϋπολογισμό πριν τελειώσει το 2023 (προϋπολογισμό λιτότητας και περικοπών, βέβαια, καθώς υπήρχε μεγάλο δημοσιονομικό κενό), αλλά τα προβλήματα για την οικονομία της «ατμομηχανής της Ευρώπης» μοιάζουν να μην έχουν τέλος.

Αντιθέτως, καθώς διανύουμε ήδη το δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου, πλησιάζοντας το τέλος άλλης μιας δύσκολης χρονιάς, η γερμανική οικονομία «παραμένει αδύναμη», σύμφωνα με τον Κλέμενς Φουστ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ενόψει Χριστουγέννων θα έπρεπε να παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα σε πολλούς τομείς της οικονομίας.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ιfο, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος, που προκύπτει από στοιχεία και αξιολογήσεις περίπου 9.000 διευθυντικών στελεχών ανά τη Γερμανία, υποχώρησε τον Νοέμβριο στις 86,4 μονάδες, παρά μια μικρή ανοδική τάση που είχε καταγράψει τους προηγούμενους μήνες και παρά την ανοδική τάση που καταγράφει ο δείκτης DAΧ στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Απογοήτευση στις επιχειρήσεις

Βάσει της έρευνας του οικονομικού ινστιτούτου του Μονάχου, το θετικό επιχειρηματικό κλίμα στον τομέα της γερμανικής μεταποίησης έχει μειωθεί «αισθητά», με τις παραγγελίες να καταγράφουν διαρκώς πτωτική τάση. Αρνητική είναι και η τάση που καταγράφεται στον τομέα του λιανικού εμπορίου, με το (σε γενικές γραμμές συντηρητικό) Ifo να χαρακτηρίζει «απογοητευτική» την γενική επιχειρηματική εικόνα ενόψει Χριστουγέννων.

Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, ο κλάδος εκείνος όμως που φαίνεται ότι σημειώνει την χειρότερη πτώση στον δείκτη επιχειρηματικού κλίματος από το 2005 είναι ο κατασκευαστικός, ο οποίος εμφανίζεται ιδιαίτερα πιεσμένος εξαιτίας δύο βασικών παραγόντων: του αυξημένου κόστους παραγωγής εξαιτίας των ακόμη υψηλών τιμών ενέργειας, αλλά και της έλλειψης εργατικών χεριών.

Αυξήσεις στον ΦΠΑ

Αντίθετα οι κλάδοι που εμφανίζουν μικρή βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος είναι ο κλάδος των υπηρεσιών και της γαστρονομίας. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι από 1ης Ιανουαρίου αναμένεται και στον τομέα της εστίασης αύξηση του ΦΠΑ (το δημοσιονομικό κενό που αναφέρθηκε στην αρχή…), γεγονός που ενδέχεται να απομακρύνει πολλούς πελάτες από τα τραπέζια των ρεστοράν.

Όπως σημείωσε o Aντρέας Σόιερλε, ειδικός στην DekaBank, «οι επιχειρήσεις δεν τα βρίσκουν όλα εύκολα στη Γερμανία. Το ενεργειακό κόστος, οι μισθοί και οι φόροι είναι πολύ υψηλοί, το επίπεδο επαγγελματικής κατάρτισης πέφτει και η ψηφιακή υποδομή της χώρας κρίνεται ανεπαρκής». Μάλιστα εκτιμά ότι παρά τη συμφωνία για τον προϋπολογισμό, η δημοσιονομική κρίση θα αφήσει το αποτύπωμά της και στους παραγωγικούς κλάδους με πρόσθετες επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από «αυξήσεις φόρων, μείωση δαπανών και αρκετή αβεβαιότητα».

Μικρές προοπτικές

Ρεπορτάζ του ZDF αναφέρει ότι ούτε το 2024 η προοπτική της γερμανικής οικονομίας αναμένεται ρόδινη, παρά τις εκτιμήσεις της Bundesbank για ελαφρά ανάπτυξη. Πάντως κορυφαία γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα όπως το Ifo, το DIW του Βερολίνου και το IWH από το Χάλε μειώνουν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για το 2024 αναμένοντας ανάπτυξη μόλις στο 0,5% έως το πολύ 0,9% του ΑΕΠ.

Έρευνα της Deutsche Bank αναφέρει μάλιστα ότι το 16% των γερμανικών επιχειρήσεων δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε καμία νέα επένδυση το 2024, ενώ το 27% θα επενδύσει περιορισμένα σε σχέση με το 2023. Το 13% αναμένει αύξηση των εξόδων τους και το 45% των γερμανικών επιχειρήσεων υπολογίζει σε ίδια έξοδα, και όχι λιγότερα, σε σχέση με το 2023.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Νέος βομβαρδισμός προσφυγικού καταυλισμού στη Γάζα και χερσαίες μάχες Ισραήλ και Χαμάς

Εγκαταλείψτε την Χαν Γιούνις στη νότια Γάζα

Πόσο πρόθυμη είναι η Ρωσία για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

Αφήστε ένα σχόλιο