AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Στον ευρωπαϊκό κατάλογο ΠΟΠ το «Μέλι Κισσούρι»

[ad_1]

Τη διαδικασία για την αναγνώριση του προϊόντος ως ΠΟΠ κίνησε ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Καρύστου – Δημήτρης Ρήγας, με έδρα τα Πηγάδια Καρύστου, που αντιπροσωπεύει πάνω από 150 μικρούς παραγωγούς.

Το «μέλι Κισσούρι», σύμφωνα με την επίσημη περιγραφή του, είναι ένα μέλι ανθέων, και πιο συγκεκριμένα το φθινοπωρινό ερεικόμελο το οποίο παράγεται στην περιοχή της Καρυστίας Εύβοιας από μέλισσες που τρυγούν τα άνθη της πορφυρούς ερείκης. Η γεύση του είναι ελαφρώς πικρή, το χρώμα του είναι σκούρο με κόκκινο-χάλκινες αποχρώσεις και το άρωμα του έντονο και μεγάλης διάρκειας, ενώ ένα από τα πιο ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του είναι ότι διατηρεί τη ρευστή του μορφή για μικρό χρονικό διάστημα, που κυμαίνεται από έναν μέχρι τρεις μήνες. Εν συνεχεία κρυσταλλώνεται, λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης γλυκόζης, και οι κρύσταλλοι που σχηματίζονται είναι σχετικά μεγάλου μεγέθους και γίνονται αντιληπτοί κατά την κατανάλωσή του.Ένα από τα ιδιότυπα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου μελιού είναι η εξαιρετικά χαμηλή περιεκτικότητά του σε σακχαρόζη: το άνω όριο της περιεκτικότητας αυτής δεν υπερβαίνει το 0,2% όταν σύμφωνα με τη σχετική βιβλιογραφία το ποσοστό αυτό αποτελεί το κατώτατο όριο για το ελληνικό μέλι ερείκης. Η χαμηλή αυτή περιεκτικότητα σε σακχαρόζη αποδίδεται στον ανθρώπινο παράγοντα της περιοχής και πιο συγκεκριμένα στις πρακτικές εκτροφής των μελισσών. Βασικές παράμετροι των πρακτικών αυτών είναι η μη χορήγηση τεχνητής τροφής κατά τη διάρκεια παραγωγής του προϊόντος, καθώς το σύνολο των διατροφικών αναγκών των μελισσών εξυπηρετείται από την πλούσια ανθοφορία ερείκης που υπάρχει στην περιοχή. Επιπλέον, η διατροφή των μελισσών κατά την περίοδο του χειμώνα γίνεται με το τελευταίο μέλι ερείκης που έχουν παράξει, το οποίο δεν τρυγάται στο σύνολό του, αλλά τμήμα του παραμένει στις κυψέλες.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για το τρίτο ελληνικό μέλι ΠΟΠ, μετά από το μέλι ελάτης Μαινάλου Βανίλια και το πευκοθυμαρόμελο Κρήτης, που έχουν ενταχθεί στον σχετικό κατάλογο της Ε.Ε.

[ad_2]

Source link

Related posts

Πτώση κατά 4,8% στα φορολογικά έσοδα τον Σεπτέμβριο

Παγκόσμια έρευνα αποκαλύπτει τις προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας φρούτων και λαχανικών

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ σφυροκοπεί τη Γάζα – Η Χαμάς καλεί τους Παλαιστίνιους «να πάρουν τα όπλα»

Αφήστε ένα σχόλιο