AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Στον όμιλο Καντώνια πέρασε τελικά ο συνεταιρισμός αγελαδοτρόφων ΘΕΣγάλα

[ad_1]

Πριν λίγες ώρες πραγματοποιήθηκε η σύσταση της εταιρείας COSMOS ΘΕΣ Γάλα Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε. στην οποία μοναδικός μέτοχος είναι η Cosmos Investment, συμφερόντων της οικογένειας του Ξενοφόντα Καντώνια και η οποία θα είναι αυτή που θα απορροφήσει τον Συνεταιρισμό.

Με αυτόν τον τρόπο ο συνεταιρισμός που έκανε γνωστούς τους αυτόματους πωλητές γάλακτος εισέρχεται σε ένα καινούργιο επιχειρηματικό σχήμα, με τη συμμετοχή ενός ισχυρού επενδυτή.  Αρκεί να σημειωθεί ότι ο όμιλος Cosmos Aluminium με έδρα τη Λάρισα, φέτος θα κλείσει με τζίρο πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ, έχοντας εξαγοράσει ποσοστό πλειοψηφίας και στην ΕΤΕΜ με αντικείμενο επίσης τη διέλαση αλουμινίου, της οικογένειας Στασινόπουλου (Βιοχάλκο), την οποία απορρόφησε, με την οικογένεια Στασινόπουλου να αποκτά ποσοστό μειοψηφίας στον όμιλο.

Οι δυσκολίες και τα γεγονότα που προηγήθηκαν

Οι χειρισμοί που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια αλλά και η ταχεία εξάπλωση του εγχειρήματος σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το κόστος επένδυσης για τους πωλητές και τον ευρύτερο εξοπλισμό ήταν ιδιαίτερα υψηλό σε συνδυασμό με το κόστος λειτουργίας, είχαν ως αποτέλεσμα του άνοιγμα του συνεταιρισμού σε τραπεζικό δανεισμό και υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να κάνει μία πρώτη προσπάθεια κατάθεσης σχεδίου εξυγίανσης, το οποίο εγκρίθηκε το 2020 με την απόφαση 5/2020 από το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Λάρισας.

Το συνολικό ύψος οφειλών του συνεταιρισμού ήταν της τάξεως των 20 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά με υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους παραγωγούς, με το σχέδιο να προβλέπει την διεύρυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων και ταυτόχρονα κούρεμα περί του 20% εκ των συνολικών υποχρεώσεων σε λοιπούς προμηθευτές και παραγωγούς γάλακτος που προμήθευαν τον συνεταιρισμό. Από τις συνολικές οφειλές τα 8 εκατ. ευρώ ήταν υποχρεώσεις προς τις τράπεζες και 6 εκατ. ευρώ προς τους παραγωγούς. Ταυτόχρονα ένα μέρος των υποχρεώσεων έχει αποπληρωθεί

από τους συνεταιριστές. Αφενός η έλευση της πανδημίας επηρέασε την κατανάλωση στα σημεία πώλησης του ΘΕΣγάλα, σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό και τις πιέσεις που ακολούθησαν σε ζωοτροφές και πρώτες ύλες, γεγονότα που δεν συνέβαλαν στην εκπλήρωση των όρων του αρχικά εγκεκριμένου από το δικαστήριο σχεδίου εξυγίανσης.

 

Κοινοποιήστε το:


[ad_2]

Source link

Related posts

Αγροτικές Ειδήσεις: Δεν κάνουν πίσω οι αγρότες – Ετοιμάζουν 4ημερη κάθοδο στην Agrotica

Υψηλότερα των εκτιμήσεων κέρδη και έσοδα για την Tyson Foods το πρώτο τρίμηνο του 2024

Γενικά αίθριος ο καιρός σε όλη την Ελλάδα

Αφήστε ένα σχόλιο