AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγρίνιο

Σωκράτης Κωστίκογλου: «Η αγορά θέλει εξωστρέφεια»

[ad_1]

Σωκράτης Κωστίκογλου: «Η αγορά θέλει εξωστρέφεια»


Σωκράτης Κωστίκογλου: Αποχώρησε από τον Εμπορικό Σύλλογο Αγρινίου και μιλώντας στη “Σ” τονίζει πως «η αγορά θέλει εξωστρέφεια». Πολλοί έμποροι αντιλαμβάνονται ότι είναι ένα σημείο καμπής για την εκπροσώπησή τους, λέει ο Σ. Κωστίκογλου

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Την αποχώρησή του από τον Εμπορικό Σύλλογο Αγρινίου μετά από 33 χρόνια, έχοντας πρώτα παραιτηθεί από το Δ.Σ. του, γνωστοποίησε ο Σωκράτης Κωστίκογλου, απόφαση που για πολλούς ήταν αναμενόμενη. Μένει στο επόμενο διάστημα να φανεί αν πρόκειται για κάποια μεμονωμένη κίνηση ή θα υπάρξει περισσότερη δραστηριότητα από αυτή που ήδη καταγράφεται στον τοπικό εμπορικό κόσμο, με τις φήμες να κάνουν λόγο για κινήσεις που ίσως οδηγήσουν ακόμη και σε χωριστή συνδικαλιστική δράση.

Με το κείμενο του, πάντως, ο πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση αυτή και δεν δίνει δείγμα σχετικά με τις σκέψεις του για την επόμενη μέρα, παρά ταύτα η «Σ» επικοινώνησε μαζί του προκειμένου να αποσαφηνιστεί η κίνησή του και τα όσα γνωστοποίησε από όπου αναφέρονται μερικά αποσπάσματα που είναι χαρακτηριστικά:

-«Δεν διαγράφεται εύκολα μια τόσο μακρά διαδρομή με την οποία συνέδεσα τις συνεχείς προσπάθειες μου για το καλό του κλάδου μου».

-«(σ.σ. οι παλιότεροι)Δεν θα περίμεναν ποτέ να δουν τον σύλλογο που υπηρέτησαν και για τον οποίον ένιωθαν υπερήφανοι να έχει οδηγηθεί σε τέτοιο σημείο απαξίωσης εξαιτίας της στάσης και της συμπεριφοράς μιας μερίδας μελών του να εκφράζουν και να εκπροσωπούν τους λίγους, εκτός πολιτισμένων ορίων συνεδριάσεων με την σχέση των μελών του Δ.Σ. να έχουν φθάσει σε σημείο να μην ανταλλάσσουν ούτε καλημέρα».

-«(…)Δεν έχουν σεβαστεί την ιστορία του συλλόγου και τον έχουν μετατρέψει σε χώρο έκφρασης των ιδεολογικών τους πεποιθήσεων».

-«Μαζί με τους συναδέλφους μου στο Δ.Σ. προτάξαμε το «εμείς» για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις της αγοράς μια τέτοια πρωτόγνωρη περίοδο με τόσες πολλές και μεγάλες  συνέπειες για τις επιχειρήσεις. Η συνεχής αυτή προσπάθεια έκανε τον Εμπορικό Σύλλογο Αγρινίου ορατό σε όλη την Ελλάδα, αλλά δυστυχώς αυτό  δεν ήθελε να το αναγνωρίσει η αντιπολίτευση εκείνη την περίοδο στο Δ.Σ. του συλλόγου».

-«Έχω δεχθεί πολλές προσωπικές επιθέσεις όχι μόνο στα Δ.Σ. αλλά και δημόσια από μέλη του προηγούμενου και σημερινού Δ.Σ. που δείχνουν προσωπικές εμπάθειες από ανθρώπους  που μέχρι πριν πολύ λίγα χρόνια ούτε καν τους γνώριζα γιατί είναι πολύ νεότεροι μου, αλλά είναι βέβαιο ότι κάποιοι που έρχονται από το μακρινό παρελθόν καθοδηγούν και συμβουλεύουν ανάλογα τους νεότερους στο πως θα λασπολογούν και θα συκοφαντούν».

-«Θα μπορούσα να επιλέξω να παραμείνω  πρόεδρος του συλλόγου δείχνοντας αδιάφορος και συμβιβασμένος με τις λάθος αποφάσεις της Γ.Σ. που αφορούσαν τα Σάββατα του καλοκαιριού».

-«Δεν αρκεί η ανάγνωση ενός καταστατικού για να μπορεί κάποιος να ασκεί διοίκηση χωρίς καμιά απολύτως εμπειρία, εκτός βέβαια από τις περιπτώσεις που την εμπειρία την καλύπτουν οι κηδεμόνες και οι καθοδηγητές».

Αυτές οι αποστροφές δείχνουν το κλίμα που εδώ και καιρό επικρατούσε στις τάξεις του Εμπορικού Συλλόγου, ο οποίος δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι είναι σε αναβρασμό εδώ και αρκετά χρόνια.

Πότε το πράγμα έφτασε στο απροχώρητο και τι ακολουθεί

Σημείο καμπής ήταν η επιλογή της συγκέντρωσης της απεργίας της 22/11/2023 την οποία έκανε ο Ε.Σ.Α. μπροστά στο κατάστημα του γιατί ως μέλος  του Δ.Σ. μαζί με τους συναδέλφους του συνδυασμού του διαφώνησε στον τρόπο διαμαρτυρίας για το φορολογικό. «Η απεργία είναι δικαίωμα για τον κάθε πολίτη στο δημοκρατικό πολίτευμα και όχι υποχρέωση και εξαναγκασμός», ανέφερε κάνοντας λόγο για αναγνώριση και σεβασμό από πολλούς αλλά και «πόλεμο και λάσπη από κάποιους».

Σύμφωνα με τον κ. Κωστίκογλου, ακολούθησε η απόφαση με την οποία «το ποτήρι ξεχείλισε» και έκανε αδύνατη την συνύπαρξή του  πλέον στον ίδιο φορέα. Κι αυτό περιγράφεται στο τελευταίο κομμάτι της ανακοίνωσής του: «(..) Το σημερινό Δ.Σ. αποφάσισε ότι το συμφέρον των επιχειρήσεων της αγοράς ήταν να παραμείνουν κλειστά την Κυριακή  17/12/2023 και στο εορταστικό πρόγραμμα δεν συμπεριέλαβε την συγκεκριμένη ημέρα με Ανοιχτά τα καταστήματα, όπως έκαναν σχεδόν όλοι οι εμπορικοί σύλλογοι στη χώρα. Αγνοούν όμως ότι η αγορά αυτορρυθμίζεται και αυτό συνέβη αυτή την  Κυριακή με πολλά καταστήματα στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμου να παραμένουν ανοιχτά και οι καταναλωτές να στηρίζουν την αγορά κάνοντας τα ψώνια τους από τα τοπικά καταστήματα. Δεν αρκέστηκε όμως το Δ.Σ. στη λάθος απόφαση του, αλλά την ίδια μέρα ο πρόεδρος μαζί με τα μέλη του προεδρείου και τους υποστηρικτές του κυκλοφορούσαν μέσα στην αγορά για να δουν ποιοι είναι ανοιχτοί και ποιοι κλειστοί, πρακτικές που θυμίζουν άλλες εποχές και άλλα καθεστώτα  γεγονός που έγινε αντιληπτό από πολλούς συναδέλφους και σχολιάστηκε πολύ αρνητικά και ασφαλώς τέτοια γεγονότα μόνο στο Αγρίνιο ακόμη γίνονται σε σημείο που ντράπηκε και η ντροπή!»

Στη «Συνείδηση» ο πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου «Ερμής» τόνισε ότι δεν θέλει να προκαταλάβει τις εξελίξεις όμως «είναι σαφές ότι στην αγορά υπάρχει κινητικότητα, αφού πάρα πολλοί έμποροι αντιλαμβάνονται ότι είναι ένα σημείο καμπής για την εκπροσώπησή τους. Όπως έγραψα στην ανακοίνωσή μου, αποχωρώ έχοντας ήσυχη την συνείδηση μου ότι υπηρέτησα για περισσότερο από τρεις δεκαετίες το σύλλογο προτάσσοντας το  ήθος, τις αρχές και τις αξίες μου, με ανιδιοτέλεια και με συνέπεια λόγων και πράξεων  και με αποκλειστικό σκοπό να  φανώ όσο περισσότερο μπορώ  χρήσιμος και όχι αρεστός στους συναδέλφους μου».

Σύμφωνα με τον κ. Κωστίκογλου ένα βασικό κριτήριο για όσους «ταιριάζουν» ή όχι με το πώς αντιλαμβάνεται το σύγχρονο εμπόριο ο Εμπορικός Σύλλογος πρέπει να είναι το πώς κινείται και μέσα σε γιορτές, εκδηλώσεις κλπ. «Η εξωστρέφεια είναι το πρώτο και το κυριότερο. Να ψάχνουμε τρόπους, δράσεις για να ανοίγουμε στον κόσμο τα μαγαζιά μας και την αγορά, όχι να είναι το πρώτο μας μέλημα πως και πότε θα κλείσουμε. Ο Εμπορικός Σύλλογος πρέπει να είναι πρωταγωνιστής των εορταστικών εκδηλώσεων αυτόνομα, μόνος του αλλά και μαζί με το Δήμο, όπως σε πόλεις όπως τα Τρίκαλα και αλλού. Βλέπαμε προχθές στον Πειραιά την «κόκκινη νύχτα» πριν λίγες ημέρες και ζηλεύαμε, όπως έχει συμβεί τόσες φορές. Τα πράγματα αλλάζουν, προχωρούν, το εμπόριο είναι κομμάτι της ζωής.  Λίγη αισιοδοξία δεν βλάπτει, η ψυχολογία είναι το άλφα και το ωμέγα στο εμπόριο, όλοι ξέρουμε τα προβλήματα, κόσμος δεν χρειάζεται άλλη ανάλυση και πολιτικό ανάθεμα, πρωτοβουλίες θέλει», καταλήγει ο κ. Κωστίκογλου.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

«Θερίζουν» κορωνοϊός και λοιμώξεις – Το αδιαχώρητο στα νοσοκομεία, τι λέει ο Νίκος Τζανάκης (βίντεο)

 

[ad_2]

Related posts

Π. Καψάλης για «κοριό» στη ΔΕΥΑ Αγρινίου: «Να γίνει μήνυση και από το Δ.Σ., πέραν του προέδρου»

aitoloakarnanianews

Δείτε live τη διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου

aitoloakarnanianews

EKTAKTO – Αγρίνιο: Γνωστός γιατρός του νοσοκομείου δίνει μάχη για τη ζωή του

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο