AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Σύσκεψη γεωτεχνικών της Ιεράπετρας την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

[ad_1]

«Σχετικά με την διαχείριση του εντόμου Spodoptera frugiperda ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας καλεί όλους τους γεωπόνους της ευρύτερης περιοχής Ιεράπετρας – Μακρύ Γιαλού σε επείγουσα σύσκεψη με θέμα :

«Ανάλυση παραμέτρων στην διαδικασία έκδοσης φυτό-υγειονομικού διαβατήριου για τα προϊόντα καρπών πιπεριάς, μελιτζάνας αλλά και φυτών (ολόκληρων ή κομμένων) χρυσάνθεμων, πελαργονίων και γαρυφάλλων»

–              Παρασκευή 9/2/2024

–              Μικρή αίθουσα διπλά στην  ¨Μελίνα Μερκούρη¨

–              Ιεράπετρα 18:30

 Η παρουσία όλων κρίνεται απαραίτητη.

Σημ.: Στην σύσκεψη θα συμμετέχουν στελέχη από την Δ.Α.Ο.Κ  ν. Λασιθίου»

Σύμφωνα με τον EPPO, τον Ιούνιο 2019 η φυτοϋγειονομική αρχή της Αιγύπτου στα πλαίσια των επισκοπήσεων επιβλαβών οργανισμών σε δίκτυο φερομονικών παγίδων ανακοίνωσε την πρώτη διαπίστωση της παρουσίας του Spodoptera frugiperda στην περιοχή της. Το 2020 εμφανίστηκε σε Συρία, Ιορδανία και Ισραήλ. Έπειτα στα Άδανα της Τουρκίας το 2022.

Τον Ιανουάριο 2023 ανακοινώθηκε η πρώτη διαπίστωση της παρουσίας του Spodoptera frugiperda στην Κύπρο ενώ πρόσφατα, το καλοκαίρι 2023, επιβεβαιώθηκε η παρουσία του στη Χώρα μας στις Π.Ε. Λακωνίας, Αν. Αττικής και Λασιθίου, στο Δίκτυο Φερομονικών Παγίδων του Εθνικού Προγράμματος Επισκοπήσεων.

Το καταστροφικό λεπιδόπτερο έντομο είναι εξαιρετικά πολυφάγο. Έχει καταγραφεί σε πάνω από 350 είδη φυτών ξενιστών σε περισσότερες από 75 οικογένειες. Αν και προτιμά κυρίως τα Poaceae, τα Asteraceae και τα Fabaceae προκαλεί σημαντική ζημιά στις καλλιέργειες σιτηρών, αραβοσίτου, ρυζιού, σόργου, βαμβακιού (Gossypium spp.), σόγιας (Glycine max) και ζαχαροκάλαμου (Saccharum officinarum) σε όλο τον κόσμο.

 Το εύρος των ξενιστών του εκτείνεται στις πατάτες (Solanum tuberosum), τις ντομάτες (Solanum lycopersicum), τα κολοκυθάκια (Cucurbitaceae) και αρκετές άλλες καλλιέργειες λαχανικών και φρούτων.

Μέτρα αντιμετώπισης

Έχουν τεθεί περιορισμοί στην εισαγωγή καρπών των φυτών Capsicum, Momordica, Solanum aethiopicum, Solanum macrocarpon και Solanum melongena (μελιτζάνα), καθώς και φυτών του είδους Zea mays (αραβόσιτος) τα οποία προέρχονται από την Αφρικανική ή την Αμερικανική ήπειρο, έκτος της ζωντανής γύρης, των καλλιεργειών φυτικών ιστών, σπερμάτων και κόκκων.

 

[ad_2]

Source link

Related posts

Αγροτικές Ειδήσεις: Απαλλαγή από την υποχρέωση της αγρανάπαυσης

Νέο επενδυτικό πλάνο για την επόμενη τριετία ύψους 120 εκατ. ευρώ η Lidl Ελλάς

Αύξηση ναύλων έως και 237% για την μεταφορά εμπορευμάτων το 2024

Αφήστε ένα σχόλιο