AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Tips

Τα δωρεάν του Δεκέμβρη στην Αθήνα

[ad_1]

Οι στολισμοί ξεκίνησαν, το κρύο είναι (κάπως) τσουχτερό και ο Δεκέμβρης, ο μήνας των γιορτών είναι εδώ.

Μαζί του φέρνει πέρα από τα παραπάνω και μια σειρά ωραίων και δωρεάν εκδηλώσεων σε χώρους πολιτισμού της πόλης. Από παραστάσεις και performances, μέχρι σινεφίλ προβολές, εκθέσεις και εργαστήρια για ενήλικες.

Κράτα σημειώσεις.

Led Hula Hoop Show: Όλοι σε κύκλο!

29 Δεκεμβρίου 19.00-19.20 και 19.40-20.00 στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ

Το ΚΠΙΣΝ μας καλεί να ανακαλύψουμε τις αριστοτεχνικές και καλαίσθητες μανούβρες φωτεινών στεφανιών νέας τεχνολογίας (Pixel Smart Hoops και Led Hula Hoops) εμπνευσμένες από τις φωτιστικές εγκαταστάσεις του Χριστουγεννιάτικου Κόσμου του ΚΠΙΣΝ, σε ένα πρωτότυπο περιπατητικό δρώμενο που σε μαγεύει με την απλότητά του.

Trails / Ίχνη στον Πολυχώρο Κέντρου Τηλεοράσεων

15-17 Δεκεμβρίου 18 -21.00 και 12.00 με 15.00

Ο Μαυροπίνακας (Mavropinakas Collective) παρουσιάζει το πρότζεκτ TRAILS / IXNH, μια μοναδική, διαδραστική 3d οπτικοακουστική εγκατάσταση. Το πρότζεκτ αποτελεί μια ηχητική εμπειρία με πυρήνα τα κατά τόπους ηχοτοπία, φυσικά και ανθρωπογενή, και τον τρόπο που αλλάζουν και διαμορφώνονται ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Αναζητώντας τους χαμένους ήχους του παρελθόντος αλλά και τον ήχο του μέλλοντος, οι επισκέπτες θα τεθούν στο επίκεντρο αυτής της οπτικοακουστικής εμπειρίας, αλληλεπιδρώντας με το ηχητικό περιβάλλον της εγκατάστασης, σε μια αναλογία του τρόπου με τον οποίο η ανθρώπινη δραστηριότητα επιδρά στα ηχοτοπία που μας περιβάλλουν. Κρατήσεις θέσεων εδώ. 

Η Ορχήστρα Βιολιώνε στο Θέατρο Καλουτά

13 Δεκεμβρίου στις 20.00

Η ορχήστρα της κατεύθυνσης παραδοσιακής μουσικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε σύμπραξη με το δημοφιλές μουσικό ντουέτο των Βασίλη Σκούτα (τρίχορδο μπουζούκι, τραγούδι) και Δημήτρη Μηταράκη (κιθάρα, τραγούδι), θα πραγματοποιήσει μια μοναδική συναυλία στην Αθήνα, στο Θέατρο Καλουτά.

Στην παράσταση, για πρώτη φορά στην καλλιτεχνική της πορεία, η εικοσαπενταμελής Ορχήστρα θα επιδιώξει να προσεγγίσει με τον δικό της εναλλακτικό τρόπο ερμηνείας, διασκευάζοντας και ανασυνθέτοντας, ενδεικτικά κομμάτια του ρεμπέτικου της περιόδου του γραμμοφώνου (1900-1960), παρουσιάζοντας ένα μουσικό ταξίδι από το παρελθόν στο μέλλον, με στοιχεία τόσο παλαιάς όσο και νέας τεχνοτροπίας, αναδεικνύοντας μια ρομαντική αλλά ταυτόχρονα επικοινωνιακή και εξωστρεφή διάθεση.

Κινηματογραφικά αριστουργήματα και όπερα στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας

11 Δεκεμβρίου στις 20.30

Το “Une bouche aimée”, είναι μια παράσταση από τη σειρά “Οn screen On stage”, που συνδυάζει κινηματογραφικά αριστουργήματα με μεγάλες στιγμές της όπερας. Στη σειρά αυτή παρουσιάζεται ένα μέρος ζωντανής μουσικής και ακολουθεί η προβολή μιας ολόκληρης ταινίας που συνδέεται με το μουσικό κείμενο με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελούν μια θεματική και νοηματική ενότητα. Από τις αναπολήσεις μιας Ρωσίδας εμιγκρέ στο Παρίσι τη δεκαετία του ’60 και από τις Romances των Rachmaninoff και Βοttesini, στην ταινία “Vivre sa vie” του Jean-Luc Godard και από τη συγκινητική ερμηνεία της Viktoria Maifatova, στην ηρωίδα της ταινίας, Αnna Karina.

Outreach Project 3′ στο Θέατρο Vault

5 – 14 Δεκεμβρίου 18.00 και 19.00

Το “Outreach Project” υποστηρίζει έμπρακτα τους νέους θεατρικούς συγγραφείς, συμβάλλοντας μέχρι σήμερα στην ολοκλήρωση και παρουσίαση στο κοινό δεκατεσσάρων πρωτότυπων θεατρικών έργων, που πραγματεύονται ζητήματα ρευστότητας φύλου και σεξουαλικότητας, σωματικών και ψυχολογικών προκλήσεων, εθνοπολιτισμικής ταυτότητας, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων και κοινωνικών ανισοτήτων.

Πρόγραμμα:

• Τρίτη 5/12

18:00 /19:00 Παπαδιόχος Βαγγέλης “Η μάσκα και ο καθρέφτης”

19:00/20:00 Παντελιά Μαρία “Λόβινγκ … οut ! “

• Πέμπτη 7/12

18:00 /19:00 Εδιάρογλου Βίκυ ” Όταν ο κήπος μας ακούει”

19:00/20:00 Γατσωτή Ευαγγελία “Ο Γιάννης το βούδι”

• Παρασκευή 8/12

18:00 /19:00 Δημόπουλος Σταύρος “Λιόβεργες”

19:00/20:00 Ξένιος Νίκος “Το Δεντρόσπιτο”

• Τρίτη 12/12

18:00 /19:00 Σοφιανού Ειρήνη “Κοπράν”

19:00/20:00 Πανουτσόπουλος Γιάννης “Ζωή χωρίς Κυριακή”

• Πέμπτη 14/12

18:00 /19:00 Δουκουτσέλης Βαγγέλης “Κουνελότρυπα”

19:00/20:00 Χατζηπροκοπίου Μάριος “Schrebermachine”

Μορφωτικές εκδηλώσεις στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

5-19 Δεκεμβρίου στις 19.00

Οι τρεις συναντήσεις των Μορφωτικών Εκδηλώσεων του Δεκεμβρίου θα επικεντρωθούν ειδικά στο πώς η επιστήμη συναναστρέφεται τον πόλεμο. Συγκεκριμένα:

• Τρίτη 5/12/2023

Μη επανδρωμένες πλατφόρμες και σύγχρονες πολεμικές αναμετρήσεις

Διονύσιος Μουζάκης, Καθηγητής, Τομέας Μαθηματικών και Επιστημών Μηχανικού, Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων

Καμουφλαζ, αέρια και ξωτικά-Ο πόλεμος των Χημικών

Κώστας Ταμπάκης, Κύριος Ερευνητής, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

• Τρίτη 12/12/2023

Διασχίζοντας το υγρό παραπέτασμα. Η επιστήμη της ωκεανογραφίας κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου

Γεώργιος Βλαχάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Χημικός πόλεμος

Γεώργιος Μούσδης, Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

• Τρίτη 19/12/2023

Σεξουαλικότητα και ραδιενέργεια στην Αμερική την περίοδο του μεσοπολέμου

Μαρία Ρεντετζή, Καθηγήτρια Ιστορίας της Επιστήμης και Τεχνολογίας, Friedrich-Alexander-Universität, Erlangen-Nürnberg, Γερμανία

Η σκοτεινή πλευρά της μουσικής-από τον Ψυχρό Πόλεμο στον “πόλεμο κατά της τρομοκρατίας”

Άννα Παπαέτη, Επιστημονική Υπεύθυνη του Ερευνητικού Έργου “MUTE: Soundscapes of Trauma: Music, Sound, and the Ethics of Witnessing”, ERC Consolidator Grant, Ινστιτούτο Ιστορικών Σπουδών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Unboxing Callas από την ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ

Καθημερινά 10.00-21.00

Στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης του εικαστικού προγράμματος για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει την έκθεση Unboxing Callas: Μια αρχειακή εξερεύνηση στη συλλογή Πυρομάλλη και το αρχείο της ΕΛΣ, σε επιμέλεια Βασίλη Ζηδιανάκη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στον 2ο όροφο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και στο Φουαγέ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ταυτόχρονα με την έκθεση θα πραγματοποιηθούν και ξεναγήσεις, με ελεύθερη συμμετοχή και κράτηση θέσεων από εδώ. 

Οι Δικές μας 4 Εποχές στο Μέγαρο

Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου 2023, 12.00-13-30

Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2024, 15.00-16.30

Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου 2024, 15.00-16.30

Κυριακή, 10 Μαρτίου2024, 15.00-16.30

Οι 4 Εποχές του Αντόνιο Βιβάλντι συναντούν την κλιματική αλλαγή και μεταμορφώνονται από τα ίδια τα παιδιά. Τέσσερις δάσκαλοι μουσικής, μία τραγουδίστρια, μία ζωγράφος κι ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός με διαφορετικές προσεγγίσεις ,αλλά με την ίδια αγάπη για την κλασική μουσική και την ίδια ευαισθησία απέναντι στην κλιματική αλλαγή ταξιδεύουν με τα παιδιά από την Άνοιξη, το Καλοκαίρι, το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα του Αντόνιο Βιβάλντι στην Άνοιξη, τα Καλοκαίρια, το Φθινόπωρο και τους Χειμώνες της ζωής τους. Απαραίτητη κράτηση θέσης στο 6981542197.

Καρναβάλι – Ο Χορός των Κολασμένων στο Εμπρός

1-3 και 8-10 Δεκεμβρίου στις 21.30

Το Καρναβάλι (ο χορός των κολασμένων) είναι ένα πρωτότυπο έργο, γραμμένο μεταξύ 2012 και 2022. Θέμα του είναι η ιστορία του ανθρώπου, ιδωμένη όμως από τη σκοπιά των “κολασμένων αυτής της γης, δηλαδή όλων εμάς”. Εκεί που η φαντασία βρίσκει ευνοϊκό έδαφος για ν’ αναπτυχθεί και να φέρει τα πάνω κάτω. Εκεί που ο βασιλιάς γίνεται σκλάβος, ο άντρας γυναίκα και η γυναίκα άντρας, ο άνθρωπος ζώο, ο φτωχός πλούσιος κι ο ευσεβής Βελζεβούλ. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα του χορού των κολασμένων, μιας καρναβαλικής λαϊκής πομπής από τους διαχρονικά “χαμένους” στο πέρασμα των αιώνων, που ζητά δικαιοσύνη και αφηγείται την ιστορία από τη δική της οπτική γωνία.

Προβολή της ταινίας Η Μαύρη τού… (La Noire de) του Ousmane Sembene στο Γαλλικό Ινστιτούτο

13 Δεκεμβρίου στις 20.00

Ο κύκλος προβολών “Ciné-Club” του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος επιστρέφει ανανεωμένος και δίνει κάθε τρίμηνο Λευκή κάρτα σε μια καταξιωμένη ελληνική προσωπικότητα του πολιτιστικού χώρου, για να επιλέγει τρεις ταινίες. Για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2023, η Λευκή κάρτα δίνεται στον ταλαντούχο Έλληνα σκηνοθέτη και μουσικό The Boy, aka Αλέξανδρο Βούλγαρη. Πριν από την προβολή θα προηγηθεί παρουσίαση από τον The Boy.

Διάλεξη για τον Ρούμπενς στο Μουσείο Γουναροπούλου

16 Δεκεμβρίου στις 11.00

Νέος κύκλος διαλέξεων Ιστορίας της Τέχνης ανοίγει για το ευρύ κοινό στο Μουσείο Γουναρόπουλου. Οι διαλέξεις του κύκλου Η ζωγραφική του 17ου αιώνα – Το Μπαρόκ, θα πραγματοποιούνται Σάββατο πρωί 11:00-12:00, από τη Διονυσία Γιακουμή, Δρ Ιστορίας της τέχνης και επιμελήτρια του Μουσείου. Στις 16 Δεκεμβρίου, η διάλεξη είναι αφιερωμένη στον Ρούμπενς.

Φτιάχνω τη δική μου DIY διακόσμηση στο Γκαίτε

7 Δεκεμβρίου στις 19.00

Με τα εργαστήρια και τις δράσεις το Ινστιτούτο Γκαίτε συνεργασία με την ομάδα απ’Ουσία, επιδιώκει να πετύχει μακροπρόθεσμη αλλαγή συνηθειών σε επίπεδο κοινότητας στο παρόν και βαθύτερη αλλαγή νοοτροπίας σε επίπεδο πόλης στο μέλλον. Τον Δεκέμβριο, η απ’Ουσία προτείνει ένα εικαστικό εργαστήρι γύρω από τη δημιουργία DIY διακόσμησης για το σπίτι, το γραφείο και άλλους χώρους χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά, παλιά αντικείμενα και ότι άλλο φανταστείτε. Τι να φέρεις μαζί: Παλιά καδράκια, κορνίζες, φελλούς, πόστερ και αφίσες, φωτογραφίες.


[ad_2]

Source link

Related posts

Τι είναι το tech neck και πώς θα το αποφύγεις

Το συγκινητικό τελευταίο τηλεφώνημα του Βασίλη Καρρά στον Νίκο Μακρόπουλο

6 άγνωστες χρήσεις για τα… τσόφλια των αβγών!

Αφήστε ένα σχόλιο