AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Tips

Τι είναι η τοξική αρρενωπότητα και πώς θα την αντιμετωπίσεις

[ad_1]

Πολλοί άντρες εμφανίζουν αρνητικά, προβληματικά και αυτοκαταστροφικά χαρακτηριστικά που πολύς κόσμος θεωρεί πως αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι αυτού που ονομάζουμε «άντρα παλιάς κοπής». Λάθος.

Κάθε φορά που κάποιος ανασηκώνει τους ώμους του και λέει ότι «έτσι είναι ο άντρας», ταΐζει την επικράτηση της τοξικής και επιβλαβούς αρρενωπότητας στην κοινωνία.

Τι είναι η τοξική αρρενωπότητα;

Ο όρος αφορά μια στάση ή ένα σύνολο από κοινωνικές νόρμες που συνδέονται στερεοτυπικά με τον ανδρισμό και συχνά έχουν αρνητικό αντίκτυπο στους άνδρες, τις γυναίκες και την κοινωνία γενικότερα.

Ο όρος «τοξική αρρενωπότητα» δεν σημαίνει ότι η ιδέα της αρρενωπότητας από μόνη της είναι εγγενώς κακή. Αντίθετα, σκοπός είναι να επισημανθεί ότι ορισμένες συμπεριφορές και τρόποι σκέψης που συχνά συνδέονται με τον ανδρισμό, από την ψυχική και σωματική σκληρότητα μέχρι τον σεξισμό και την ομοφοβία, έχουν αρνητικό και συχνά επικίνδυνο αντίκτυπο στον κόσμο που ζούμε.

Ποια είναι τα σημάδια της

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της τοξικής αρρενωπότητας είναι η ομοφοβία και η πεποίθηση ότι οι γκέι άντρες είναι λιγότερο αρρενωποί ή και κακοί– εξ ου και η υποτιμητική αναφορά σε κάποιον ως «π***η» ή «αδερφή».

Άλλο παράδειγμα είναι ανάγκη ελέγχου. Η τοξική αρρενωπότητα ενθαρρύνει τους άνδρες να διεκδικήσουν τη δύναμη και την κυριαρχία τους. Αυτό το βλέπουμε συχνά στις σχέσεις στο σπίτι. Η έκθεση του 2017 “The Man Box” βρήκε ότι το 34% των ανδρών στις ΗΠΑ πίστευε ότι έπρεπε να έχουν πάντα τον τελευταίο λόγο στη σχέση τους και το 46% πίστευε ότι οι άνδρες άξιζαν να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή πού βρίσκεται η κοπέλα ή η γυναίκα τους.

Η τοξική αρρενωπότητα είναι εκείνη που επαινεί τους άντρες που έχουν πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους, ενώ εκφράζουν αποστροφή στις γυναίκες που κάνουν το ίδιο, και αυτή η οποία κάνει ι τους άνδρες στο να νομίζουν ότι τα γυναικεία σώματα τούς ανήκουν, κάτι που οδηγεί σε σεξουαλικές επιθέσεις και βιασμούς ή, πολύ συχνότερα, σε σεξουαλική παρενόχληση..

Ακρογωνιαίος λίθος της τοξικής αρρενωπότητας είναι ότι το να δείχνεις συναίσθημα είναι σημάδι αδυναμίας και «θηλυκότητας». Οι άνδρες οφείλουν να είναι ψυχικά και σωματικά σκληροί χωρίς να «σπάνε». Χαρακτηριστικό αυτού είναι πως στατιστικά στοιχεία και μελέτες δείχνουν ότι οι άνδρες είναι λιγότερο πιθανό να ακολουθήσουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας όπως η ψυχοθεραπεία, παρόλο που είναι 1,8 φορές πιο πιθανό από τις γυναίκες να αυτοκτονήσουν.

Τέλος, η βία είναι μια ακόμα έκφανσή της. Η τοξική αρρενωπότητα ενθαρρύνει τους άνδρες να χρησιμοποιήσουν επιθετικότητα και βία για να διεκδικήσουν και να αποδείξουν την κυριαρχία και την αρρενωπότητά τους. Η έκθεση «The Man Box» διαπίστωσε ότι το 23% των ανδρών των ΗΠΑ πίστευε ότι, εάν χρειαστεί, οι άνδρες θα πρέπει να γίνουν βίαιοι για να κερδίσουν τον σεβασμό.

Μάλιστα, κατά την ανάλυση των γυναικοκτονιών στις ΗΠΑ, σχετική μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι:

* 1.604 από 1.801 θύματα ανθρωποκτονιών (89%) σκοτώθηκαν από έναν άντρα που γνώριζαν

* 2.022 ανθρωποκτονίες αφορούσαν μία γυναίκα θύμα και έναν άνδρα δράστη

* Το 60% των θυμάτων που γνώριζαν τον δολοφόνο τους ήταν στενοί σύντροφοι ή πρώην σύντροφοι

* Το 61% των θυμάτων σκοτώθηκαν με όπλο

* Τις περισσότερες φορές, γυναίκες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια καυγά

Πώς την σταματάμε;

Αξίζει να τονίσουμε πως δεν προκαλούνται όλες οι τοξικές συμπεριφορές στους άνδρες από τοξική αρρενωπότητα. Αντίστοιχα, δεν θα πρέπει να αποδίδουμε ευθύνες στην τοξική αρρενωπότητα και να αποφεύγουμε την προσωπική ευθύνη. Πώς μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί;

Κάποιες στρατηγικές πρόληψης που μπορούν να βοηθήσουν τους νεαρούς άνδρες να αποφύγουν να εκφράσουν τοξική αρρενωπότητα είναι οι εξής:

* Δημιουργία εκστρατειών μάρκετινγκ για την αλλαγή των κοινωνικών και πολιτισμικών κανόνων γύρω από τον ανδρισμό

* Εκπαίδευση των γονέων σχετικά με τη ζημιά που προκαλούν στα παιδιά οι τεχνικές σωματικής τιμωρίας και ταπείνωσης

* Εκπαίδευση των γονέων σχετικά με τη σημασία της δημιουργίας ασφαλούς περιβάλλοντος

* Εκπαίδευση των γονέων σχετικά με τη σημασία της διδασκαλίας στα παιδιά όσον αφορά τον έλεγχο των συναισθημάτων τους

* Αναγνώριση και θεραπεία της ψυχολογικής αναστάτωσης

* Δημιουργία προγραμμάτων που ενσωματώνουν με θετικό τρόπο αγόρια και άνδρες στην κοινωνία

* Προώθηση υγιών σχέσεων χωρίς κακοποίηση και βία

Τι μπορείς να κάνεις εσύ;

Σπάσε το στίγμα: Η σύγχρονη κοινωνία, ευτυχώς, τείνει να «σπάσει» πολλά από τα στίγματα που διαιωνίζουν την τοξική αρρενωπότητα, αν και στην Ελλάδα φαίνεται ότι οι ρυθμοί δεν είναι ταχείς. Για παράδειγμα, είναι αρκετά συνηθισμένο πλέον για τους άνδρες να αναζητούν ψυχολογική βοήθεια περισσότερο τώρα από ό,τι πριν από αρκετές δεκαετίες. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη δουλειά που έχει γίνει για να αποστιγματιστεί η θεραπεία ψυχικής υγείας των ανδρών όλα αυτά τα χρόνια. Κάνε αυτό που σου αναλογεί για να πας κόντρα στο ρεύμα που θεωρεί «κακό» να ζητά κάποιος ψυχολογική βοήθεια κατακρίνοντας παρόμοιες προβληματικές συμπεριφορές και συμπεριφορές.

Εναντιώσου στους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων: Τα αντρικά στερεότυπα του παρελθόντος δεν είναι ανεξίτηλα και αλάνθαστα. Οι κανόνες φύλου αλλάζουν μαζί με την κοινωνία στο σύνολό της και η ταυτότητα φύλου είναι ατομική υπόθεση. Μπορείς να δανειστείς τις θετικές πτυχές της παραδοσιακής αρρενωπότητας και να απορρίψεις οποιαδήποτε από τις πιο αρνητικές. Επιμορφώσου ακούγοντας podcast ή διάβασε βιβλία σχετικά με το πώς να καταπολεμήσεις τους επιβλαβείς ρόλους των φύλων κανένα παράδειγμα έχουμε για να παραπέμψουμε;. Σκέψου την τοξική αρρενωπότητα ως μόνο μια πλευρά μιας γενικότερης συμπεριφοράς – υπάρχουν πολλές άλλες υγιείς μορφές αρρενωπότητας που μπορείς να ενστερνιστείς.

Ζήτα βοήθεια: Δώσε βάση στη συναισθηματική σου υγεία και μίλα με κόσμο που μπορεί να είχες πληγώσει εκδηλώνοντας τοξικές συμπεριφορές. Έλα σε επαφή με άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως γυναίκες. Άκουσε τι έχουν να πουν χωρίς να κρίνεις.

Με πληροφορίες από WebMD

 


[ad_2]

Source link

Related posts

Γυμναστική στο κρύο – Κάντο να φαίνεται εύκολο

Κουίζ για διάνοιες: Μπορείς να βρεις το κρυμμένο γάντι σε 11 δευτερόλεπτα; Αν ναι, τότε έχεις υψηλό IQ

Πόσο νερό πίνουμε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση;

Αφήστε ένα σχόλιο