AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΕΚΕΠΕ! ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΣΟΚ! ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΙΚΑ, ΕΦΚΑ!!!!

[ad_1]

ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ  ΟΠΕΚΕΠΕ (opekepe.gr)! ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΣΟΚ! ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ (efka.gov.gr) ΙΚΑ(ika.gr), ΕΦΚΑ!!!!

ΑΓΡΟΤΕΣ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ Πηγη: Θύελλα αντιδράσεων με τις σοβαρές περικοπές επιδοτήσεων στον αγροτικό κόσμο της Κρήτης, διαπιστώνει ο ΣΕΔΗΚ που καταγράφει  διενέξεις ΥπΑΑΤ, ΟΠΕΚΕΠΕ και άλλων φορέων για την ευθύνη των μειώσεων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Ειδικότερα, με άρθρο του ο δρ Νίκος Μιχελάκης* σημειώνει ότι έντονη ήταν η δυσαρέσκεια και θυελλώδεις οι αντιδράσεις των παραγωγών όταν είδαν στους λογαριασμούς τους την σοβαρή μείωση της προκαταβολής 70% της βασικής ενίσχυσης της νέας ΚΑΠ.

Με μεγάλη έκπληξη, σχεδόν όλοι και ιδιαίτερα οι ελαιοπαραγωγοί διαπίστωσαν ότι οι επιδοτήσεις που έπαιρναν επί χρόνια είχαν περικοπεί σε ποσοστά 30-50% και ως ήταν φυσικό αντέδρασαν αναζητώντας απαντήσεις στα σοβαρά ερωτήματα που γεννώνται μετά τη εξέλιξη αυτή

Πρόκειται περί λάθους που μπορεί να διορθωθεί; Η πρόκειται για αποτέλεσμα της εφαρμογής στην πράξη των όσων προβλέφθηκαν με το περίφημο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο (ΕΣΣ) της νέας ΚΑΠ που μετά από πάνω από δύο χρόνια σχεδιασμούς και διαβουλεύσεις προτάθηκε από την Κυβέρνηση και τελικά εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Διένεξη ΥπΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ

Η όλη εξέλιξη προκάλεσε σοβαρές διενέξεις μεταξύ των ηγεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΥπΑΑΤ) και του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) αλλά και άλλων εμπλεκόμενων φορέων.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ (opekepe.gr) με την αρχική ανακοίνωση του για την καταβολή των ενισχύσεων ανάφερε ότι προχώρησε στην πληρωμή της προκαταβολής (70%) της βασικής ενίσχυσης σε 538.768 δικαιούχους με συνολικό ποσό 488,4 εκ. € .

Στην συνέχεια μετά τις αντιδράσεις των παραγωγών, με άλλη δήλωση του διευκρίνισε ότι η συνολική βασική ενίσχυση για το 2023 είναι μόνο 829εκ.€ έναντι 1.048 εκ του 2022, γιατί, η διαφορά των 239 εκ.€ (20,1%) μεταφέρθηκε στην αναδιανεμητική ενίσχυση (178 εκ.€), στις νέες συνδεδεμένες ενισχύσεις και στα τομεακά προγράμματα.

Μετά από αυτά, ο Υπουργός ΥπΑΑΤ κ. Αυγενάκης ζήτησε την παραίτηση όλου του Δ.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ που έγινε αποδεκτή από όλα τα μέλη του έκτος από τον Πρόεδρο του κ. Ευαγ. Σημανδράκο, ο οποίος σε δηλώσεις του ανάφερε: «Δεν παραιτούμαι, υποστηρίζω τις ισχύουσες διατάξεις» και ότι «ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν νομοθετεί αλλά υλοποιεί τις αποφάσεις του ΥπΑΑΤ».

Αντιδράσεις και δηλώσεις φορέων

Ακολούθησαν αντιδράσεις και δηλώσεις κομμάτων και άλλων εμπλεκόμενων φορέων με τις οποίες ο καθένας εξέφραζε τις θέσεις του για το πρόβλημα.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΟΠΕΚΕΠΕ με ανακοίνωση του διατυπώνει την έντονη αγανάκτηση και τον προβληματισμό του, για τη γενικευμένη επίθεση εναντίον του Οργανισμού Πληρωμών και μεταξύ άλλων τόνιζε ότι:

Τα προβλήματα που εμφανίζονται στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ τα τελευταία έτη, οφείλονται στη διελκυστίνδα μεταξύ δύο εταιρειών που διεκδικούσαν την υποστήριξη των πληροφοριακών συστημάτων του. Οι εταιρείες αυτές, τελικά, σύστησαν κοινοπραξία για να αναλάβουν έναντι 20.000.000 € την λειτουργία του Πληροφοριακού Συστήματος του Οργανισμού για την περίοδο 2023-2027 και 5.500.000 € για την υποστήριξη των συστημάτων των προηγούμενων ετών.

Παράλληλα οι εργαζόμενοι στον ΟΠΕΚΕΠΕ σημείωναν ότι εφαρμογή της ΚΑΠ για την περίοδο 2023 – 2027 γίνεται βάσει του Στρατηγικού Σχεδίου που υποβλήθηκε στην ΕΕ από τις δύο αρμόδιες Γενικές Γραμματείες του ΥΠΑΑΤ, το οποίο καταρτίστηκε από εταιρεία Συμβούλων έναντι 800.000 ευρώ. Το εν λόγω Σχέδιο, για το οποίο ουδεμία ευθύνη φέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι το πλέον περίπλοκο σε σύγκριση με όλες τις χώρες της ΕΕ και προβλέπει μεταξύ άλλων τη μέση μείωση των δικαιωμάτων ενίσχυσης κατά 20%.

. Στην όλη διαμάχη ενεπλάκησαν όμως και διάφορες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ενισχύσεων όπως η ΠΕΦΑΣΥ (Πανελλήνια Ένωση Φορέων Αγροτικών Υπηρεσιών) η οποία με δηλώσεις της στρέφεται εναντίον του ΟΠΕΚΕΠΕ και η «ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» που με δηλώσεις της υποστήριξε ότι αντί για σύγκλιση υψηλών και χαμηλών δικαιωμάτων που προέβλεπε το ΕΣΣ, έγινε άδικη οριζόντια περικοπή (ίδιο ποσοστό) όλων

Δύσκολος ο ρόλος του Υπουργού!

Αν σε όλες αυτές τις ανακοινώσεις προσθέσει κανείς και τις δηλώσεις των κόμματων και βουλευτών διαπιστώνει ότι η υπευθυνότητα είναι διάσπαρτη. Έτσι ο Υπουργός κ. Αυγενάκης παρ ότι πρακτικά δεν έχει συμμετοχή για πράξεις προκάτοχων του, καλείται «να βγάλει το φίδι από την τρύπα». Όμως το να αλλάξει άμεσα το “Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο” είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο! Το να αποκαταστήσει κάποια μικρά λάθη είναι ευκολότερο αλλά όχι και τόσο ικανοποιητικό για τους παραγωγούς!

Το ουσιαστικό και τολμηρό που μπορεί να κάνει είναι να απαλλάξει το Υπουργείο του από τις ασθένειες οι οποίες υποσκάπτουν την υγεία του. Θα τα καταφέρει; Ίδωμεν!

**Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ.

ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΕΚΕΠΕ! ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΣΟΚ! ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΙΚΑ, ΕΦΚΑ!!!! Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Δεκεμβρίου

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από τον e-ΕΦΚΑ (efka.gov.gr), οι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ μισθωτών και μη μισθωτών.

Κατά συνέπεια, οι πληρωμές των κύριων και των επικουρικών συντάξεων του e-ΕΦΚΑ μηνός Δεκεμβρίου 2023 θα διενεργηθούν για μεν τους μη μισθωτούς στις 27/11/2023, ημέρα Δευτέρα, για δε τους μισθωτούς στις 29/11/2023, ημέρα Τετάρτη.

Συγκεκριμένα:

  • Ο  ΟΑΕΕ(oaee.gr) θα καταβάλλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου
  • Ο  ΟΓΑ(oga.gr) θα καταβάλλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου
  • Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου
  • Οι συντάξεις ΕΦΚΑ για όσους είναι συνταξιούχοι (Μισθωτοί & Μη Μισθωτοί) από 1.1.2017 και έπειτα (ν.4387/2016) θα καταβληθούν τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου
  • Το  ΙΚΑ(ika.gr) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023
  • Το  Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023
  • Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν όπως στο Δημόσιο δηλαδή την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου
  • Το ΝΑΤ(nat.gr) και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου
  • Το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου
  • Το ΕΤΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου
  • Η ΔΕΗ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου

Ο ΟΠΕΚΑ (opeka.gr) θα καταβάλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Πηγη ΑΓΡΟΤΩΝ LIVE! ΠΛΗΡΩΜΗ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ!!!

ΕΚΤΑΚΤΟ!! ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ – ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΕΛΓΑ ΕΩΣ 17/11! ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023 ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΦΚΑ!!

Πηγη LIVE-ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΟ 70% ΤΟΥ ΤΣΕΚ! ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΛΗΡΩΜΕΣ- BLACK FRIDAY 2023- ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ!!!

 

[ad_2]

Source link

Related posts

LIVE – Απροσπέλαστη η Αθήνα – Το μεγαλειώδες συλλαλητήριο των αγροτών

Εκτιμήσεις αναλυτών για ανάκαμψη της κινέζικης οικονομίας την άνοιξη

Ρεκόρ εξαγωγών αγροτικών προϊόντων σημείωσε η Ουκρανία το Δεκέμβριο

Αφήστε ένα σχόλιο