AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Υγεια

Τι πιθανότητες έχετε να μπείτε στο νοσοκομείο, αν κολλήσετε τώρα κορωνοϊό

[ad_1]

Τι ανακάλυψαν επιστήμονες από τον Καναδά μελετώντας χιλιάδες κατοίκους μιας συγκεκριμένης περιοχής.

Τις πιθανότητες που έχουν να εισαχθούν στο νοσοκομείο ή ακόμα και να χάσουν τη ζωή τους όσοι μολύνονται από τα στελέχη του κορωνοϊού που επικρατούν τους τελευταίους μήνες, υπολόγισαν επιστήμονες από τον Καναδά.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από χιλιάδες κατοίκους μιας περιοχής της Βρετανικής Κολομβίας, διαπιστώνοντας ότι από τα τέλη του 2022 έως και τον Ιούλιο του 2023 σχεδόν οι οκτώ στους δέκα είχαν αντισώματα που υποδήλωναν ότι είχαν περάσει την COVID-19.

Ωστόσο το ποσοστό αυτό παρουσίαζε σημαντική διακύμανση αναλόγως με την ηλικία. Έτσι, τα άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών (συμπεριλαμβανομένων των παιδιών) είχαν αντισώματα σε ποσοστό 80%. Τα ίδια άτομα βρέθηκε ότι είχαν λίγες πιθανότητες να αρρωστήσουν βαριά από τον κορωνοϊό και να χρειασθούν νοσοκομείο.

Ωστόσο στις μεγάλες ηλικίες σημαντικό ποσοστό των ηλικιωμένων δεν είχαν νοσήσει ποτέ από COVID. Το ποσοστό αυτό υπερέβαινε κατά πολύ το 40% στις ηλικίες άνω των 80 ετών (ήταν σχεδόν οι μισοί). Οι άνθρωποι αυτοί είχαν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο να χρειασθούν νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση της Καναδικής Ιατρικής Εταιρείας (CMAJ). Όπως γράφουν οι ερευνητές, οι πιθανότητες εισαγωγής στο νοσοκομείο και θανάτου από τον κορωνοϊό είναι πια 1% και 0,1% κατά μέσον όρο σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι οι περισσότεροι έχουν κάνει και εμβόλια.

Ο κίνδυνος, όμως, δεν είναι ίδιος για όλους. Αυξάνεται αναλόγως με την ηλικία και κορυφώνεται στους υπερήλικες. Οι πολύ μεγάλης ηλικίας ασθενείς αντιπροσωπεύουν τις μισές εισαγωγές στα νοσοκομεία και το 66% έως και 75% των θανάτων από COVID.

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι οι πιθανότητες νοσηλείας και θανάτου αναλόγως με την ηλικία έχουν ως εξής:

  • Στις ηλικίες κάτω των 5 ετών: 1 εισαγωγή στο νοσοκομείο ανά 300 παιδιά που μολύνονταν
  • Στις ηλικίες 70-79 ετών: 1 εισαγωγή ανά 100 μολύνσεις
  • Στις ηλικίες 80 ετών και άνω: 1 εισαγωγή ανά 30 μολύνσεις

Επομένως, ο κίνδυνος των ηλικιωμένων να νοσηλευθούν είναι τουλάχιστον τριπλάσιος απ’ ό,τι των νεότερων ανθρώπων.

Αντίστοιχα, κανένα παιδί ούτε νεαρός ενήλικας έχασε τη ζωή του από τον κορωνοϊό. Ωστόσο από τους κατοίκους ηλικίας 70-79 ετών πέθανε ο 1 ανά 900 που νόσησαν από κορωνοϊό. Και στις ηλικίες 80 ετών και άνω, πέθανε ο 1 στους 80. Επομένως η θνησιμότητα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι τουλάχιστον δεκαπλάσια απ’ ό,τι στους λίγο νεότερους.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η πρώτη φορά που θα πάθουν οι ηλικιωμένοι COVID-19 εξακολουθεί να είναι η πιο κρίσιμη για την υγεία τους, τονίζουν οι ερευνητές. Πόσο μάλλον που με την πάροδο του χρόνου φθίνει η προστατευτική δράση των εμβολίων, γι’ αυτό και συνιστάται επαναληπτική δόση.

Τα καλά νέα, βεβαίως, είναι ότι σταδιακά στην πορεία της πανδημίας μειώθηκε η θνησιμότητα από τον κορωνοϊό. Όχι όμως για όλους…

Φωτογραφία: iStock

[ad_2]

Source link

Related posts

Απαιτούνται 3 ώρες αποκατάστασης την ημέρα για να αναρρώσουν οι ασθενείς

Τα πέντε αντικείμενα που μπορείτε να καθαρίσετε με βρεφικό σαμπουάν

Ιδέες και συμβουλές για να ξεκινήσεις γυμναστική τη νέα χρονιά

Αφήστε ένα σχόλιο