AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Δυτικη Ελλαδα

Φορολογικές δηλώσεις: Στο δίχτυ της εφορίας έξοδα, καταθέσεις και επενδύσεις

[ad_1]

Δέκα κατηγορίες πληροφοριακών στοιχείων και δεδομένων για συναλλαγές τις οποίες πραγματοποίησαν το 2023 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα οφείλουν να διαβιβάσουν στη Φορολογική Διοίκηση (στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) έξι διαφορετικοί κλάδοι επιχειρήσεων του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, έως αύριο -29/2/2024- και έως τις 31/3/2024.

Τα στοιχεία αφορούν σε κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, πληρωμές μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών που έχουν εκδοθεί από τραπεζικά ή άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού, συναλλαγές μέσα από επενδυτικά χαρτοφυλάκια, ασφάλιστρα ζωής, αποζημιώσεις λόγω εργατικών ατυχημάτων, δίδακτρα, έξοδα διενέργειας ιατρικών εξετάσεων, νοσηλείας και εγχειρήσεων, δαπάνες τηλεφωνίας, ηλεκτρικής ενέργειας και ύδρευσης.

 Στόχος της υποχρεωτικής διαβίβασης των δεδομένων αυτών στην ΑΑΔΕ είναι η αξιοποίησή τους από την Ανεξάρτητη Αρχή:

α) Για την πραγματοποίηση διασταυρώσεων και τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων με σκοπό την αποκάλυψη αποκρυβέντων εισοδημάτων. Οι διασταυρώσεις και οι έλεγχοι αφορούν σε περιπτώσεις φορολογουμένων, στις οποίες οι ετήσιες αποταμιεύσεις στις τράπεζες και σε επενδυτικά προϊόντα ή και οι ετήσιες δαπάνες για ιδιωτική ιατρική περίθαλψη, ιδιωτική ασφάλιση, ιδιωτική εκπαίδευση, κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, τέλη τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και ύδρευση – αθροιζόμενες και με τις καταναλωτικές δαπάνες τους και τις δαπάνες αποπληρωμής δανείων και πιστωτικών καρτών, για τις οποίες τα στοιχεία έχουν ήδη υποβληθεί στην ΑΑΔΕ – υπερβαίνουν κατά πολύ τα δηλωθέντα εισοδήματά τους.

β) Για την προσυμπλήρωση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος με στοιχεία που αφορούν στα ποσά των καταβληθέντων διδάκτρων σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, τα οποία αποτελούν τεκμήρια διαβίωσης καθώς επίσης και για την προσθήκη των ποσών των ιατρικών εξόδων στους κωδικούς 049-050 του πίνακα 7 της φορολογικής δήλωσης, όπου φέτος θα είναι προσυμπληρωμένα αθροιστικά τα ποσά των ετήσιων καταναλωτικών δαπανών των φυσικών προσώπων, τα οποία λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη ποσοστών από 20%-30% επί των ατομικών ετησίων φορολογητέων εισοδημάτων.

Τα στοιχεία SOS από τις τράπεζες

Τα πιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα χρηματοδοτικά ιδρύματα, οι φορείς εκκαθάρισης συναλλαγών με χρήση καρτών πληρωμών και τα ιδρύματα πληρωμών που λειτουργούν στην Ελλάδα, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), το Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων (ΕΛΚΑΤ) Α.Ε. ATHEXCSD) καθώς και οι Εταιρίες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών, υποχρεούνται να διαβιβάσουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 καταστάσεις σε ηλεκτρονικό αρχείο, με στοιχεία που αφορούν δεδομένα καταθετικών λογαριασμών ή/και λογαριασμών πληρωμών φυσικών προσώπων, οι οποίοι εμφάνισαν κατά τη διάρκεια του 2023 είτε συνολική ετήσια κίνηση χρέωσης είτε συνολική ετήσια κίνηση πίστωσης, μεγαλύτερη των 100.000 ευρώ.

Τα στοιχεία που πρέπει να διαβιβάσουν είναι, ειδικότερα, τα εξής:

α) Τριψήφιος κωδικός τράπεζας όπως ορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος ή επίσημη επωνυμία ιδρύματος πληρωμών ή ΕΛΤΑ,

β) Ονοματεπώνυμο δικαιούχων του λογαριασμού,

γ) ΑΦΜ των δικαιούχων ή όταν δεν υπάρχει, ΑΔΤ ή αριθμ. διαβατηρίου,

δ) Αριθμός λογαριασμού,

ε) Ποσά συνολικής χρέωσης σε ευρώ,

στ) Ποσά συνολικής πίστωσης σε ευρώ,

ζ) Το ποσό της μεγαλύτερης συναλλαγής, χρέωσης ή πίστωσης, ανά λογαριασμό,

η) Υπόλοιπα λογαριασμού σε ευρώ με ημερομηνία 31/12 τόσο για το 2023 όσο και για το 2023,

θ) Κωδικός νομίσματος, σε ISO code 4217,

ι) Ημερολογιακό έτος αναφοράς (2023).

Οι φορείς που αναφέρονται στην παραπάνω παράγραφο 1 οφείλουν επίσης να διαβιβάσουν στην ΑΑΔΕ έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 τα δεδομένα για το χαρτοφυλάκιο φυσικών προσώπων που αφορά σε κινητές αξίες χρηματικής αξίας μεγαλύτερης από 200.000 ευρώ, όπως το χαρτοφυλάκιο αυτό είχε διαμορφωθεί την 31η/12/2023 και την 31η/12/2022.

Τα στοιχεία της περίπτωσης αυτής που πρέπει να διαβιβαστούν είναι, ειδικότερα, τα εξής:

α) Ονοματεπώνυμο δικαιούχων,

β) ΑΦΜ των δικαιούχων ή όταν δεν υπάρχει, Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας ή Αριθμός Διαβατηρίου,

γ) Αριθμός λογαριασμού στο Σ.Α.Τ. (Σύστημα Αϋλων Τίτλων), εφόσον τηρείται τέτοιος αριθμός επ’ ονόματι δικαιούχου ενεργού χαρτοφυλακίου,

δ) Αποτίμηση χαρτοφυλακίου σε ευρώ την 31η/12/2023 και την 31η/12/2022.

Οι φορείς (τράπεζες κ.λπ.) εκκαθάρισης συναλλαγών με χρήση καρτών πληρωμών (πιστωτικών ή και χρεωστικών) συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών ανάληψης σε ελληνικά ΑΤΜ (Αυτόματες Ταμειολογιστικές Μηχανές) πρέπει να διαβιβάσουν στη ΑΑΔΕ έως τις 29-2-2024 στοιχεία που αφορούν σε συναλλαγές έτους 2023, οι οποίες διενεργήθηκαν μέσω καρτών πληρωμών που έχουν εκδοθεί στην αλλοδαπή από πιστωτικά ιδρύματα με έδρα εκτός Ελλάδας.
Τα στοιχεία που πρέπει να υποβάλουν είναι, ειδικότερα, τα εξής:
α) Τριψήφιος κωδικός τράπεζας όπως ορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος.
β) Αριθμός κάρτας πληρωμών τράπεζας εκδότη που δεν λειτουργεί στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας.
γ) Πλήθος συναλλαγών καρτών που εκκαθαρίστηκαν, ανά μήνα βάση της ημερομηνίας συναλλαγής από την Τράπεζα.
δ) Αξία συναλλαγών καρτών σε ευρώ που εκκαθαρίστηκαν, ανά μήνα βάση της ημερομηνίας συναλλαγής από την Τράπεζα. 

Πληρωμές σε ασφαλιστικές

4 Οι επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης οφείλουν να έχουν διαβιβάσει έως τις 29/2/2024 στην ΑΑΔΕ, σε ηλεκτρονική κατάσταση -μέσω διαδικτυακής εφαρμογής ασφαλούς συστήματος μεταφόρτωσης αρχείου- στοιχεία των ασφαλιστικών συμβολαίων ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθενείας που έχουν συνάψει με τους πελάτες τους και αφορούν σε συναλλαγές πληρωμής ασφαλίστρων που διενεργήθηκαν εντός του 2023.
Τα στοιχεία που πρέπει να διαβιβάσουν είναι, συγκεκριμένα, τα ακόλουθα:
α) ΑΦΜ υπόχρεου,
β) Αριθμός συμβολαίου,
γ) Ποσό ασφαλίστρων που κατέβαλε ο υπόχρεος,
δ) Ημερολογιακό έτος είσπραξης.

Οι επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης πρέπει να διαβιβάσουν επίσης στην ΑΑΔΕ, έως τις 29/2/2024 σε ηλεκτρονική κατάσταση – μέσω διαδικτυακής εφαρμογής ασφαλούς συστήματος μεταφόρτωσης αρχείου – στοιχεία που αφορούν σε αποζημιώσεις που έχουν καταβάλει το 2023, βάσει δικαστικής απόφασης σε δικαιούχους, λόγω ανικανότητας για εργασία αιτία ατυχήματος, για την απώλεια του εισοδήματος.
Τα στοιχεία που πρέπει να υποβάλουν είναι, συγκεκριμένα, τα ακόλουθα:
α) Ονοματεπώνυμο δικαιούχου
β) ΑΦΜ δικαιούχου
γ) Ποσό αποζημίωσης
δ) Αριθμός δικαστικής απόφασης
ε) Ημερολογιακό έτος είσπραξης

Ιατρικά έξοδα

6 Τα ιδιωτικά θεραπευτήρια (με εξαίρεση εκείνων της ψυχικής υγείας, καθώς και των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων), πρέπει να διαβιβάσουν στην ΑΑΔΕ έως 31/3/2024 -μέσω διαδικτυακής εφαρμογής ασφαλούς συστήματος μεταφόρτωσης αρχείου- στοιχεία για ιατρικές πράξεις. Τα στοιχεία που πρέπει να αποστείλουν είναι, ειδικότερα, τα ακόλουθα:
α) ΑΦΜ ιατρού που εκτέλεσε την επέμβαση,
β) ένδειξη έμμισθου (1) ή συνεργαζόμενου (2) ιατρού,
γ) ημερομηνία εκτελεσθείσης επέμβασης,
δ) κωδικός πράξης, σύμφωνα με την Κωδικοποίηση Νόσων – Διαγνώσεων (ICD-10)/ιατρικών πράξεων.
Την ίδια υποχρέωση έχουν και όλα τα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα συμπεριλαμβανομένων και των κέντρων πλαστικής χειρουργικής.
Δεν περιλαμβάνονται στα παραπάνω στοιχεία οι αμοιβές που αφορούν διαγνωστικές εξετάσεις, και οι αμοιβές ιατρών, που αφορούν αποκλειστικά επισκέψεις για ιατρικές γνωματεύσεις.

Δίδακτρα για μαθητές

7 Τα ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια), με εξαίρεση τα εσπερινά γυμνάσια και λύκεια, καθώς και τα ειδικά σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες, πρέπει να διαβιβάσουν στην ΑΑΔΕ έως τις 29/2/2024 – μέσω διαδικτυακής εφαρμογής ασφαλούς συστήματος μεταφόρτωσης αρχείου – ηλεκτρονική κατάσταση καταβληθέντων διδάκτρων και πληρωμών για πρόσθετες παροχές (μεταφορά μαθητών, διατροφή, κ.λπ.) για το έτος 2023.

Τα στοιχεία που πρέπει να αποστείλουν ηλεκτρονικά είναι, ειδικότερα, τα ακόλουθα:

α) ΑΦΜ υπόχρεου προς καταβολή. Ως υπόχρεος θεωρείται ο γονέας ή ο κηδεμόνας ή τρίτο πρόσωπο που είχε καταβάλει σταθερά τα δίδακτρα σε όλη τη διάρκεια του έτους.

β) Ονοματεπώνυμο υπόχρεου, εφόσον δεν έχουν δοθεί στοιχεία για το ΑΦΜ αυτού.

γ) Συνολικό ποσό καταβληθέντων διδάκτρων και ποσό αμοιβών για τυχόν πρόσθετες παροχές (εξέταστρα, μεταφορικά, διατροφή, αθλοπαιδιές, κ.λπ.).

Τις παραπάνω υποχρεώσεις έχουν και τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που λειτουργούν νόμιμα στη χώρα ως Πανεπιστήμια, Κολλέγια, Παραρτήματα ξένων Πανεπιστημίων, Ιδιωτικά ΙΕΚ, Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών, Ινστιτούτα Σπουδών, επαγγελματικές και τεχνικές σχολές.

Εταιρίες τηλεπικοινωνιών

Οι εταιρίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας οφείλουν μέχρι τις 31/3/2024 να υποβάλουν στην ΑΑΔΕ, ταχυδρομικώς σε ψηφιακό μέσο αποθήκευσης (cd/dvd), στοιχεία για τα τέλη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας που κατέβαλαν οι συνδρομητές τους το 2023. Στο τηλεπικοινωνιακό κόστος συμπεριλαμβάνονται τα πάγια τέλη και τα τέλη χρήσης για συνδέσεις σταθερής και κινητής τηλεφωνίας ή σύνδεσης στο Διαδίκτυο μέσω σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας, είτε αυτή γίνεται μέσω συμβολαίου είτε μέσω κάρτας. Στο κόστος αυτό δεν υπολογίζονται οι φορολογικές επιβαρύνσεις, καθώς και οι λοιπές επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων.
Τα στοιχεία που πρέπει να διαβιβάσουν οι εταιρίες αυτές είναι τα ακόλουθα:
α) ΑΦΜ υπόχρεου συνδρομητή (ή αριθμός αστυνομικής ταυτότητας εφόσον στερείται ΑΦΜ),
β) Ποσό ετήσιου τηλεπικοινωνιακού κόστους (καθαρή αξία λογαριασμού),
γ) Ημερολογιακό έτος αναφοράς.

Λογαριασμοί ρεύματος και ύδρευσης

Οι εταιρίες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να διαβιβάσουν στην ΑΑΔΕ έως τις 31/3/2024, ταχυδρομικώς σε ψηφιακό μέσο αποθήκευσης (cd/dvd), στοιχεία κατανάλωσης και κόστους ηλεκτρικής ενέργειας των συνδρομητών τους, για το έτος 2023. Στο ετήσιο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας δεν υπολογίζονται οι φορολογικές επιβαρύνσεις, καθώς και οι λοιπές επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων.

Τα στοιχεία που πρέπει να διαβιβάσουν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας είναι, ειδικότερα, τα ακόλουθα:
α) Αριθμός Παροχής,
β) ΑΦΜ συνδρομητή (ή αριθμός αστυνομικής ταυτότητας εφόσον στερείται ΑΦΜ),
γ) Κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος σε κιλοβατώρες (KWh),
δ) Κόστος ηλεκτρικού ρεύματος (καθαρή αξία λογαριασμού),
ε) Ημερολογιακό έτος αναφοράς.

10 Οι εταιρίες ύδρευσης πρέπει να αποστείλουν μέχρι τις 31/3/2024 στην ΑΑΔΕ, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής ασφαλούς συστήματος μεταφόρτωσης αρχείου ή ταχυδρομικώς σε ψηφιακό μέσο αποθήκευσης (cd/dvd), στοιχεία κατανάλωσης και κόστος νερού των συνδρομητών τους για το έτος 2023. Στο ετήσιο κόστος ύδρευσης δεν υπολογίζονται οι φορολογικές επιβαρύνσεις, καθώς και οι λοιπές επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων.
Τα στοιχεία που οφείλουν να διαβιβάσουν, αφορούν μόνο σε συνδρομητές με ετήσια κατανάλωση νερού συνολικής αξίας 1.000 ευρώ και άνω και είναι τα ακόλουθα:
α) Αριθμός Παροχής,
β) ΑΦΜ συνδρομητή (ή αριθμός αστυνομικής ταυτότητας εφόσον στερείται ΑΦΜ),
γ) Κόστος νερού (καθαρή αξία λογαριασμού),
δ) Κατανάλωση νερού σε κυβικά μέτρα (m3),
ε) Ημερολογιακό έτος αναφοράς.

Related posts

Αγρίνιο/Η Λαϊκή Συσπείρωση διαφωνεί με τις αυξήσεις στο νερό

aitoloakarnanianews

Μήνυμα Δημάρχου Μεσολογγίου Κώστα Λύρου για την 50η Επέτειο του Πολυτεχνείου

aitoloakarnanianews

Η δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου  

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο