AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Χωρίς το ΟΚ του Βερολίνου, η πώληση δεν γίνεται


Διόλου ευχάριστα για την Τουρκία είναι τα μηνύματα που στέλνει το Βερολίνο, σχετικά με τις πληροφορίες ότι ο Τούρκος πρόεδρος που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία, θα ζητήσει από τον Γερμανό καγκελάριο να δώσει το «πράσινο φως» για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon.

Όπως ήδη έγραψε το economico.gr, η Γερμανία φαίνεται να έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να συναινέσει σε ένα τέτοιο αίτημα, παρά το γεγονός ότι Βρετανία και Ισπανία δείχνουν διατεθειμένες να πουλήσουν τα συγκεκριμένα μαχητικά στην Τουρκία. Χωρίς το ΟΚ του Βερολίνου, η πώληση δεν μπορεί να προχωρήσει, καθώς το Typhoon είναι συμπαραγωγή της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας και της Ισπανίας, οπότε χρειάζεται άδεια και από τις τέσσερις χώρες για να εξαχθεί.

Συγκεκριμένη διαδικασία

Εντούτοις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο, Στέφεν Χέμπεστραϊτ, ερωτηθείς σχετικά με το ενδιαφέρον της Τουρκίας να αγοράσει 20+20 Typhoon, προτίμησε να κινηθεί θεσμικά λέγοντας ότι, αν τεθεί τέτοιο αίτημα από την τουρκική πλευρά, υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθείται στη Γερμανία για τις εξαγωγές όπλων, η οποία θα ακολουθηθεί και στην περίπτωση αυτήν.

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος περιέγραψε τη διαδικασία αυτή εξηγώντας ότι οι εξαγωγές όπλων πρέπει να εγκριθούν από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας, οι συνεδριάσεις του οποίου είναι απόρρητες. Στη συνέχεια ενημερώνει για τις αποφάσεις του την Ομοσπονδιακή Βουλή, η οποία και κινείται αναλόγως, αλλά πάντα στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Καμία απόκλιση

Ερωτηθείς, μάλιστα, αν το γεγονός ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ ενδέχεται να παίξει κάποιο ρόλο στην τελική απόφαση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Ασφαλείας της Γερμανίας για τα Eurofighter, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι οι εξαγωγές όπλων εξετάζονται κάθε φορά σαν αυτόνομες περιπτώσεις, ενώ η διαδικασία είναι ίδια για όλες τις περιπτώσεις, χωρίς αποκλίσεις.

Με απλά λόγια: ήταν στραβό το κλίμα, το έφαγε και η υποστήριξη του Ερντογάν στη Χαμάς και οι πιθανότητες το Βερολίνο να πει τελικά «ναι» στην πώληση Eurofighter στην Τουρκία τείνουν στο μηδέν, ενώ ακόμα υπάρχει και η εκκρεμότητα με το αίτημα της Άγκυρας προς τις ΗΠΑ για την αγορά 40 νέων F-16 και 80 κιτ αναβάθμισης για παλιότερα μαχητικά του τύπου αυτού, που είναι και η πλειοψηφία στην πολεμική αεροπορία της χώρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

div style=”margin-bottom: 40px” id=”sas_80652″>


Source link

Related posts

Δικαστικό Μέγαρο Κωνσταντινούπολης: “Τρομοκρατική” η επίθεση

Το “πουλέν” του Ερντογάν για την Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την παραίτησή της μέσω Χ

Εγκαταλείψτε την Χαν Γιούνις στη νότια Γάζα

Αφήστε ένα σχόλιο