AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Δυτικη Ελλαδα

Bloomberg: Γιατί εκτοξεύτηκαν οι τιμές ακινήτων στην Αθήνα- Οι «hot» περιοχές


Η Αθήνα έχει γίνει μια από τις πιο «hot» αγορές κατοικιών της Ευρώπης, διαπιστώνει το Bloomberg, καθώς από υποβαθμισμένη βιομηχανική περιοχή, το Γκάζι έχει φτάσει να διαθέτει διαμερίσματα σε τιμές αντίστοιχες με εκείνες των πιο πλούσιων ευρωπαϊκών πόλεων, την ίδια στιγμή που πολυτελείς κατασκευές εμφανίζονται κατά μήκος της ακτογραμμής της ελληνικής πρωτεύουσας.

Τα στοιχεία του Bloomberg δείχνουν ότι η αύξηση 12,2% που σημειώθηκε στις τιμές των κατοικιών στην Αθήνα τον Οκτώβριο είναι σχεδόν τριπλάσια σε σχέση με τη μεταβολή στην Στοκχόλμη, την ώρα που οι τιμές σε άλλες πόλεις, όπως στο Παρίσι, υποχωρούν.

Όπως εξηγεί το αμερικανικό πρακτορείο, η άνοδος στις τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα οφείλεται εν μέρει στις επιπτώσεις της κρίσης χρέους. Εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια είναι μπλεγμένα σε διάφορες νομικές υποθέσεις, με αποτέλεσμα η αγορά να είναι ρηχή και οι τιμές στην Αθήνα να ανεβαίνουν πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη.

Πρόκειται για υποθηκευμένα σπίτια σε κόκκινα δάνεια, όπου οι διαπραγματεύσεις για την αποπληρωμή καθυστερούν. Τελικά, τα σπίτια αυτά θα μπορούσαν να βγουν σε πλειστηριασμό, όμως οι διαπραγματεύσεις συμπιέζουν την προσφορά εν τω μεταξύ, επισημαίνει το Bloomberg.

Στεγαστικό πρόβλημα

Tο πρόβλημα της έλλειψης στέγης απασχολεί τις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις, την ώρα που το τέλος της εποχής του φθηνού χρήματος πλήττει την αγοραστική δύναμη. Το Bloomberg City Tracker δείχνει ότι οι τιμές κατέγραψαν πτώση σε Λονδίνο, Παρίσι και Βερολίνο τον τελευταίο μήνα (σε σχέση με πέρυσι), αλλά στο Μιλάνο, τη Μαδρίτη και τη Στοκχόλμη εξακολουθούν να σημειώνουν αυξήσεις άνω του 3%.

«Δεν υπάρχουν ακίνητα στην αγορά», λέει στο Bloomberg ο Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Κτηματομεσιτών Αθηνών-Αττικής. Ο ίδιος συνδέει την άνοδο των τιμών και με τη ζήτηση που έφερε το πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας.

Εκτός από την έλλειψη ακινήτων, η άνοδος των τιμών αποδίδεται και στην ανάκαμψη της οικονομίας, με την οποία οι Έλληνες αποκτούν μεγαλύτερη καταναλωτική δύναμη. Η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί ταχύτερα από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση φέτος και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ επιστρέφει στα προ κρίσης επίπεδα του 2009, ξεπερνώντας τα 21.000 ευρώ φέτος (από το χαμηλό των 16.200 ευρώ στα βάθη της κρίσης).

Λόγω αυτής της δυναμικής, περιοχές όπως το Γκάζι έχουν γίνει περιζήτητες γειτονιές. Εν μέσω έλλειψης στέγης, πρώην αποθήκες έχουν μετατραπεί σε lofts γύρω από την Τεχνόπολη.

Σε άλλα μέρη της Αθήνας, όπως το ακριβό προάστιο της Γλυφάδας, πολυτελή συγκροτήματα κατασκευάζονται για να προσελκύσουν πλούσιους επενδυτές από το εξωτερικό, ειδικά από την Κίνα. Και όπως σημειώνει το Bloomberg, ξεκινούν και οι εργασίες στο Ελληνικό, με την ανάπλαση των 8 δισ. ευρώ να περιλαμβάνει περίπου 10.000 πολυτελή παραθαλάσσια σπίτια και διαμερίσματα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης το 2026.

Εν τω μεταξύ, όμως, το κόστος στέγασης ξεπερνά το ένα τρίτο του διαθέσιμου εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών, την ώρα που ο μέσος όρος σε όλη την ΕΕ είναι 20%.

Οι τιμές στην ελληνική αγορά κατοικιών αναμένεται να συνεχίσουν να ανεβαίνουν, παρά τις αβεβαιότητες στην εγχώρια και παγκόσμια οικονομία, όπως προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδας. Βραχυπρόθεσμα, εκτιμάται ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον, κυρίως από το εξωτερικό, θα παραμείνει ισχυρό.

Related posts

Με στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ακαρνανίας συναντήθηκε ο Μίλτος Ζαμπάρας

aitoloakarnanianews

Τραγωδία στην Ναύπακτο: Απανθρακωμένο ζευγάρι ηλικιωμένο σε κατοικία (βιντεο)

aitoloakarnanianews

Στην κάλπη της Κυριακής με ζέστη και θερμοκρασίες έως 29 βαθμούς Κελσίου

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο