AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Νέο τοπίο στις αγορές σιτηρών μετά το mega deal 26 δισ. Ρωσίας-Κίνας

[ad_1]

Σύμβαση υπέγραψε τον Σεπέμβριο στο 8ο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ η ρώσικη εταιρεία Food Export Trade LLC (FET) για την προμήθεια της Κίνας με 70 εκατομμύρια τόνους σιτηρών, όσπρια και ελαιούχους σπόρους τα επόμενα 12 χρόνια.

Σε συνδυασμό με μια προηγούμενη σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ της FET και της κινεζικής κρατικής εταιρείας China Chengtong, ο όγκος ρωσικών σιτηρών που προβλέπεται να προμηθευτεί η Κίνα φτάνει τους 100 εκατομμύρια τόνους. Η συμφωνία αυτή θα αναδείξει τη Ρωσία σε κορυφαίο προμηθευτή σιτηρών της Κίνας.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της FET, τα σιτηρά θα διοχετεύονται μέσω του Grain Terminal Zabaikalsk (GTZ), ενός σιδηροδρομικού τερματικού σταθμού σιτηρών που βρίσκεται στα σύνορα της Ρωσίας – Κίνας με ικανότητα μεταφόρτωσης 8 εκατομμυρίων τόνων ετησίως και χωρητικότητα αποθήκευσης 80.000 τόνων.

«Πρόκειται για πολύ σημαντική είδηση για τα ρωσικά σιτηρά που πλέον θα αποκτήσουν πολύ μεγάλη πρόσβαση στην κινεζική αγορά, η οποία αναπτύσσεται συνεχώς» σύμφωνα με το Reuters. Και αυτό φυσικά συνιστά κακή είδηση για την Ε.Ε., την Αυστραλία και τον Καναδά, που μέχρι τώρα ήταν οι κυριότερες χώρες πώλησης σιτηρών προς την Κίνα. Μάλιστα, ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, την μεγαλύτερη πίεση θα δεχτεί η Γαλλία, που τα τελευταία χρόνια είχε εξελιχτεί σε έναν από τους κυριότερους προμηθευτές σιτηρών της κινεζικής αγοράς.

Τον Οκτώβριο μάλιστα, η Ρωσία και η Κίνα υπέγραψαν φυτοϋγειονομική συμφωνία, ανοίγοντας το δρόμο για την εισαγωγή ρωσικού μπιζελιού. Ο Gaurav Jain, αναλυτής της AgPulse Analytica, προβλέπει 1,2 εκατομμύρια τόνους εξαγωγών ρωσικού μπιζελιού στην Κίνα το 2023-24, σε σύγκριση με τους ένα εκατομμύριο τόνους από τον Καναδά.

Οι συνολικές αποστολές σιτηρών της Ρωσίας στην Κίνα κατέγραψαν ρεκόρ 3,5 εκατομμυρίων τόνων κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2023 σε σύγκριση με 2,2 εκατομμύρια τόνους για ολόκληρο το 2022, σύμφωνα με το Reuters.

 

Κοινοποιήστε το:


[ad_2]

Source link

Related posts

Ημερίδα για το Ιπποφαές στο Μικρό Ευύδριο την Παρασκευή 22 Μαρτίου

Ανώτερα επίπεδα ισχύος, αυτοµατισµού και ελέγχου για τη νέα Σειρά 9S της Massey Ferguson

ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΟΠΕΚΕΠΕ! ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ BLACK FRIDAY 2023!

Αφήστε ένα σχόλιο