AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Οι ιστορικά κακές συγκομιδές δεν επηρέασαν την ποιότητα του ελαιολάδου – Ελαίας Καρπός

[ad_1]

Αν και υπάρχουν εκατοντάδες σημεία δεδομένων προς ανάλυση, αναδύονται διάφορα βασικά θέματα που δείχνουν ενδιαφέρουσες κατευθύνσεις στον κόσμο του ελαιολάδου.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, η σοδειά 2022/2023 ήταν μία από τις χειρότερες τα τελευταία χρόνια. Η παγκόσμια παραγωγή έφτασε μόλις τους 2,73 εκατομμύρια τόνους, το χαμηλότερο σύνολο από το 2016/2017 και περίπου 17% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας.

Η ξηρασία και οι ακραίες κλιματικές συνθήκες στη λεκάνη της δυτικής Μεσογείου ενοχοποιήθηκαν ευρέως για την πτώση της παγκόσμιας παραγωγής. Ωστόσο, οι χαμηλότερες αποδόσεις δεν φάνηκε να έχουν αντίκτυπο στην ποιότητα. Ο αριθμός των συμμετοχών και των βραβείων έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ στο NYIOOC 2023. Συνολικά, παραγωγοί από 30 χώρες συγκέντρωσαν 850 βραβεία από 1.169 συμμετοχές.

Ο αριθμός των βραβευμένων εμπορικών σημάτων ξεπέρασε κατά πολύ το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 2022 με 801, ενώ ο αριθμός των συμμετοχών ξεπέρασε ελαφρώς τις 1.156 του 2021. Το ποσοστό επιτυχίας 73% ήταν επίσης το δεύτερο υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ, υπολειπόμενο μόλις του ποσοστού 74% που είχε επιτευχθεί το 2022.

Ψάχνοντας λίγο βαθύτερα, η συμμετοχή της Ισπανίας δεν μειώθηκε τόσο σημαντικά όσο υποδηλώνει η απότομη πτώση της παραγωγής της. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Ισπανία παρήγαγε 663.000 τόνους ελαιολάδου το 2022/2023, 53% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας. Ωστόσο, ο αριθμός των συμμετοχών (135) και των βραβείων (106) μειώθηκε πολύ λιγότερο δραματικά από τον μέσο όρο των πέντε προηγούμενων διαγωνισμών, μόλις 9 και 2%, αντίστοιχα.

Η κατάσταση ήταν παρόμοια με τους παραγωγούς από την Ιταλία, οι οποίοι επίσης υπέστησαν μια κακή συγκομιδή που δεν αντανακλάται στον αριθμό των συμμετοχών ή των βραβείων. Στον NYIOOC του 2023, οι Ιταλοί παραγωγοί απέσπασαν 174 βραβεία από 224 συμμετοχές, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί μετά το 2021. Η συγκομιδή ήρθε μετά τη χειρότερη συγκομιδή της Ιταλίας, από άποψη ποσότητας, από το 2018/2019.

Η άνοδος των παραγωγών του νότιου ημισφαιρίου

Μία από τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι διοργανωτές του NYIOOC ήταν η διαφορά στις ώρες συγκομιδής μεταξύ του βόρειου και του νότιου ημισφαιρίου και ο στόχος να αναλυθούν τα δείγματα στο αποκορύφωμα της φρεσκάδας τους. Η συγκομιδή στο βόρειο ημισφαίριο διαρκεί γενικά από τον Σεπτέμβριο έως τον Ιανουάριο, ενώ οι παραγωγοί του νότιου ημισφαιρίου συλλέγουν και μεταποιούν τις ελιές τους από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο.

Φέτος, οι διοργανωτές του NYIOOC χώρισαν τον διαγωνισμό σε δύο τμήματα, κρίνοντας τους παραγωγούς του βόρειου ημισφαιρίου τον Απρίλιο και τον Μάιο και αξιολογώντας τις συμμετοχές του νότιου ημισφαιρίου τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Αν και είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ο αντίκτυπος της αλλαγής, οι παραγωγοί από επτά χώρες σε τρεις ηπείρους στο νότιο ημισφαίριο συγκέντρωσαν συνολικά 101 βραβεία από 121 συμμετοχές-ρεκόρ.

Η συμμετοχή στο νότιο ημισφαίριο προήλθε από τους παραγωγούς της Βραζιλίας, οι οποίοι απέσπασαν 48 βραβεία ρεκόρ από 53 συμμετοχές, γεγονός που καθιστά τη χώρα την έβδομη χώρα με τις περισσότερες βραβεύσεις στο διαγωνισμό. Η Χιλή και η Νότια Αφρική απέσπασαν επίσης αριθμό ρεκόρ βραβείων.

Η αυξανόμενη σημασία των βραβείων ποιότητας ελαιολάδου για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές είδε τον αριθμό των συμμετοχών από το Νότιο Ημισφαίριο να αυξάνεται σταθερά από το 2014. Στο διάστημα αυτό, ο αριθμός των συμμετοχών και των βραβείων αυξήθηκε κατά 274% και 72%, αντίστοιχα, ξεπερνώντας την ίδια ποσοστιαία αύξηση των συμμετοχών και των βραβείων από το Βόρειο Ημισφαίριο.

Ως αποτέλεσμα, οι παραγωγοί του Νοτίου Ημισφαιρίου είδαν την επιτυχία τους να αυξάνεται σε σχέση με τη συνολική αύξηση του διαγωνισμού. Φέτος, οι παραγωγοί από το Νότιο Ημισφαίριο αποτέλεσαν το 12% των συνολικών βραβείων και το 10% των συνολικών συμμετοχών, ένα κοινό ρεκόρ.

Το βιολογικό ελαιόλαδο σε άνοδο

Το βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι στη μόδα. Η έρευνα αγοράς δείχνει ότι η αγορά βιολογικού ελαιολάδου αποτιμάται σε 933 εκατομμύρια δολάρια το 2021 και προβλέπεται να αυξηθεί σε 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2031. Οι ειδικοί αποδίδουν τη σημαντική αύξηση της ζήτησης για βιολογικό ελαιόλαδο στην αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σε θέματα υγιεινής διατροφής και βιώσιμης γεωργίας.

Η αυξανόμενη ζήτηση για βιολογικό ελαιόλαδο αντικατοπτρίζεται στα στοιχεία της NYIOOC. Στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό του 2023, το βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο απέσπασε 241 βραβεία-ρεκόρ από 357 συμμετοχές. Οι βιολογικές συμμετοχές είχαν το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας στον διαγωνισμό, 68%.

Επιπλέον, οι συμμετοχές βιολογικών εξαιρετικά παρθένων ελαιολάδων αντιπροσώπευαν το 31% των συνολικών συμμετοχών και το 28% των συνολικών βραβείων. Αν και το τελευταίο αυτό ποσοστό ήταν ελαφρώς χαμηλότερο από το περσινό ποσοστό του 30% και το υψηλό ρεκόρ του 2016 (31%), είναι εμφανής μια ανοδική τάση.

Η παράξενη ιστορία των φετινών μειγμάτων

Κάθε παραγωγός – βραβευμένος ή μη – θα πει ότι η δημιουργία ενός μείγματος έξτρα παρθένου ελαιολάδου συνδυάζει επιστήμη και τέχνη. Προς τιμήν των απανταχού παραγωγών και των master blenders, τα αναμεμειγμένα και μονοποικιλιακά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα έχουν γνωρίσει παρόμοια επιτυχία στον διαγωνισμό όλα αυτά τα χρόνια. Ωστόσο, το 2023 έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί μια κραυγαλέα εξαίρεση.

Φέτος, τα μείγματα σημείωσαν ποσοστό επιτυχίας 64% (352 βραβεία από 546 συμμετοχές), ενώ τα μονοποικιλιακά σημείωσαν εκπληκτικό ποσοστό επιτυχίας 80% (498 βραβεία από 624 συμμετοχές). Η διαφορά των 16 μονάδων μεταξύ των δύο είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ. Το ποσοστό επιτυχίας των μικτών και μονοποικιλιακών ελαιολάδων συχνά διαφέρει κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες ή λιγότερο, κάτι που συνέβη το 2016, το 2017, το 2018, το 2019, το 2021 και το 2022.

Οι μόνες άλλες φορές που η διαφορά μεταξύ των ποσοστών επιτυχίας μονοποικιλιακών και μικτών ελαιολάδων ήταν μεγάλη ήταν το 2015, όταν υπήρχε διαφορά 12 ποσοστιαίων μονάδων από περίπου τις μισές συμμετοχές, και το 2020, που είχε διαφορά εννέα ποσοστιαίων μονάδων από πολύ παρόμοιο αριθμό συμμετοχών. Επιπλέον, το φετινό ποσοστό επιτυχίας 64% για τα μικτά έλαια ήταν το χαμηλότερο από το 2020, ενώ το ποσοστό επιτυχίας 80% για τα μονοποικιλιακά έλαια ήταν ρεκόρ.

Τελειότητα από νοτιοαφρικανούς παραγωγούς

Φέτος, οι παραγωγοί από τη Νότια Αφρική πέτυχαν ποσοστό επιτυχίας 100% – 16 βραβεία από 16 συμμετοχές.

Αυτό είναι ένα απαράμιλλο κατόρθωμα στο NYIOOC. Για να τεθεί το ποσοστό σε προοπτική, οι χώρες έχουν επιτύχει τέλειο ποσοστό επιτυχίας μόνο σε 31 από τις 307 περιπτώσεις από το 2014. Ωστόσο, καμία δεν το πέτυχε, με περισσότερες από επτά συμμετοχές (το πέτυχε η Ιαπωνία το 2021) και 19 από τις 31 χώρες που πέτυχαν το κατόρθωμα, το πέτυχαν με ένα βραβείο από μία μόνο συμμετοχή ή δύο βραβεία από δύο συμμετοχές.

Αν και αυτό είναι το λιγότερο στατιστικά σημαντικό στοιχείο από τα παραπάνω, αξίζει επίσης να σημειωθεί η αντιξοότητα που ξεπέρασαν οι νοτιοαφρικανοί παραγωγοί για να επιτύχουν αυτό το κατόρθωμα. Η συγκομιδή του 2023 αμαυρώθηκε από μια πρωτοφανή χρονιά κυλιόμενων διακοπών ρεύματος, οι οποίες διέκοψαν την άρδευση και ανάγκασαν τους παραγωγούς να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για γεννήτριες και καύσιμα. Η πρόωρη έναρξη ενός κρύου χειμώνα και η ασυνήθιστα υγρή χρονιά εμπόδισαν επίσης την κεφαλόδεση και οδήγησαν σε χαμηλότερα επίπεδα συσσώρευσης πετρελαίου για ορισμένους παραγωγούς.

Παρόλα αυτά, οι παραγωγοί ξεπέρασαν αυτά τα εμπόδια για να κερδίσουν έναν αριθμό ρεκόρ υψηλών διακρίσεων.

Πηγή: OliveOilTimes

Κοινοποιήστε το:


[ad_2]

Source link

Related posts

ΑΓΡΟΤΙΚΑ Πηγη ΣΗΜΕΡΑ: Διαμάχες στον ΟΣΔΕ και αναταραχή μεταξύ των υπουργών – Τι πήγε στραβά στην πληρωμή

Κερδοφόρα η υδατοκαλλιέργεια σολομού το 1ο εξάμηνο του 2024 σύμφωνα με τη Rabobank

Σκληρά λόγια Αυγενάκη σε βιομήχανους, οριοθέτηση για τιμές παραγωγού πρόβειου

Αφήστε ένα σχόλιο