AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγρίνιο

Δήμος Αγρινίου: Τεχνικό (μεταβατικό) Πρόγραμμα 81 εκατ. ευρώ


Δήμος Αγρινίου: Τεχνικό (μεταβατικό) Πρόγραμμα 81 εκατ. ευρώ


Για «κοιμώμενα» έργα μίλησε ο Π. Καψάλης, απαξίωση των πάντων είδε ο Δήμαρχος

Με τις ψήφους της πλειοψηφίας πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου το Τεχνικό Πρόγραμμα για τη νέα χρονιά.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Αγρινίου για το 2024 φτάνει στα 81,8 εκατ. ευρώ έχοντας κύρια πηγή χρηματοδότησης το ΕΣΠΑ, από το οποίο προέρχονται έργα ύψους 45 εκατ. ευρώ. Ενώ κατά συντριπτική πλειοψηφία το Τεχνικό Πρόγραμμα αφορά έργα συνεχιζόμενα.

Αυτό σύμφωνα με το Δήμαρχο Γ. Παπαναστασίου εξηγείται από το γεγονός ότι βρισκόμαστε στη μετάβαση από τη μια στην άλλη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ.  Από την άλλη όμως ο Γ. Παπαναστασίου εκτίμησε ότι τα στοιχεία του προγράμματος και της απορρόφησης των πόρων δείχνουν το έργο που παράγεται στο Δήμο Αγρινίου. Ο Δήμαρχος Αγρινίου πάντως επανέλαβε το παράπονο πως εν αντιθέσει με προηγούμενες εποχές το Τεχνικό Πρόγραμμα αφορά ουσιαστικά μόνο τα 1,2 εκατ. ευρώ που έχει να διαχειριστεί ο Δήμος Αγρινίου από τη ΣΑΤΑ.

Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο στιγματίστηκε από την αντιπαράθεση που είχαν ο επικεφαλής του «Αγρίνιο Μπορείς» Π. Καψάλης με το Δήμαρχο Γ. Παπαναστασίου με αφορμή την κριτική του πρώτου, που εστίασε στο γεγονός ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα περιλαμβάνονται έργα πολλών εκατομμυρίων που επί της ουσίας είναι «παγωμένα» και δεν έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται. Ο Π. Καψάλης μίλησε για «κοιμώμενο» προϋπολογισμό και «κοιμώμενα» έργα φέρνοντας ως παράδειγμα το έργο του εργοστασίου απορριμμάτων (20 εκατ.) και το μεγάλο έργο της αγροτικής οδοποιίας (6 εκατ. ). Για το λόγο αυτό εκτίμησε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα δεν έχει όραμα και προοπτική για το Δήμο Αγρινίου, πράγμα που κατά τον ίδιο αποτυπώνεται και σε άλλες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες της περιοχής, όπως τα ποσοστά της ανεργίας στην περιοχή και την μηδαμινή τουριστική της επισκεψιμότητας.

Ο Γ. Παπαναστασίου αντιδρώντας στην κριτική του Π. Καψάλη εκτίμησε  ότι αυτή αποσκοπεί στη απαξίωση του έργου της δημοτικής αρχής. «Το Τεχνικό Πρόγραμμα βγάζει μάτια γι’ αυτό μιλάτε για την ανεργία και τον τουρισμό και προσπαθείτε να απαξιώνετε τα πάντα» είπε ο Γ. Παπαναστασίου απευθυνόμενος στον Π. Καψάλη και πρόσθεσε λέγοντας χαρακτηριστικά «είναι λάθος να απαξιώνετε τα πάντα και γι΄αυτό δεν θα ξαναδείτε ποτέ τη δημοτική αρχή».

Ενώ απαντώντας στις αιτιάσεις για έργα που «σέρνονται» επί χρόνια απάντησε ότι το εργοστάσιο απορριμμάτων έχει κολλήσει επειδή οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό ακύρωσαν ο ένας τη συμμετοχή του άλλου στο ΣτΕ και δεν ακυρώθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης του Δήμου Αγρινίου.  Ενώ  σε σχέση με το έργο της αγροτικής οδοποιίας απάντησε εντάχθηκε μόλις το 2022 δεν έχει σταματήσει ο διαγωνισμός από προσφυγές στο ΣτΕ.

Ανταπαντώντας ο Π. Καψάλης κάλεσε το Δήμαρχο να φέρει στοιχεία για τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής, ενώ νωρίτερα και εκείνος με τη σειρά του είχε καλέσει τον Π. Καψάλη να φέρει π.χ. στοιχεία που δείχνουν ότι η ανεργία αυξάνεται.

Η αντιπαράθεση πάντως μεταξύ των δύο ανδρών έφτασε το ζενίθ όταν ο Γ. Παπαναστασίου κάλεσε το Π. Καψάλη να κλείσει το laptop μέσα από το οποίο διάβαζε κάποια από όσα έλεγε, με το Γ. Παπαναστασίου να εκτιμά ότι διαβάζει όσα του έχουν γράψει άλλοι. «Μόνος μου τα έχω γράψει» απάντησε ο Π. Καψάλης και πρόσθεσε με νόημα θα  έπρεπε να σας ενοχλούν αυτά που λέω και όχι αν τα διαβάζω ή όχι».

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα Συνείδηση

Related posts

«Μισό» το ενδιαφέρον για τη ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Αγρινίου – Μ. Αραβανής στο Δυτικά FM 92,8: «Άγονη η διαδικασία για τη θέση του Επιμελητή…»

aitoloakarnanianews

Αγρίνιο: Άρπαξαν πάνω από 1.000 μέτρα καλώδιο από το εργοτάξιο της Μαβίλη

aitoloakarnanianews

Επίσκεψη της χορωδίας «Εμμέλεια» Παντάνασσας στα ελληνόφωνα χωριά της Βορείου Ηπείρου (video)

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο