AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Πληρωμές σε συνδεδεμένες και eco-schemes από τις 25 Απριλίου ο στόχος ΟΠΕΚΕΠΕ

[ad_1]

Το χρονοδιάγραµµα δείχνει eco-schemes, συνδεδεµένες ενισχύσεις και ειδική βάµβακος, υπόλοιπα ενιαίας και εκκαθάριση δεσµευµένων ΑΦΜ σε σταδιακές πιστώσεις που θα ολοκληρωθούν µέσα στη Μεγάλη Εβδοµάδα. Όπως φαίνεται, καµία πίστωση δεν θα βγει µέσα στον Μάρτιο, αφού ακόµα και η σίγουρη πληρωµή της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου ορίστηκε για την 1η Απριλίου, µε τους διοικητικούς του Οργανισµού Πληρωµών να «παίρνουν» όλο το χρόνο -που προφανώς και τους χρειάζεται- προκειµένου να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες ενέργειες που αφορούν ελέγχους και διασταυρώσεις στοιχείων και λιστών.

Κάπου εκεί στους ελέγχους µάλλον χάθηκε και η παραδοσιακή εδώ και τόσα χρόνια πληρωµή της ειδικής ενίσχυσης βάµβακος πριν την αργία του Ευαγγελισµού. Και µπορεί οι πρώτες δηλώσεις του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκου Μπαµπασίδη, από το βήµα του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Βάµβακος στη Θεσσαλονίκη να έκαναν λόγο για πληρωµή της ειδικής ενίσχυσης βάµβακος ύψους 183 εκατ. ευρώ έως τα τέλη Μαρτίου, ωστόσο λίγο µετά οι «γραφειοκράτες» του Οργανισµού έσπευσαν να «µπαλώσουν» τα λεγόµενα του προέδρου και να µεταθέσουν την εν λόγω πίστωση ένα µήνα αργότερα, στα τέλη Απριλίου.

Το ζητούµενο, βέβαια, είναι να δοθεί η συνδεδεµένη το συντοµότερο δυνατό προς τους παραγωγούς που έχουν «στεγνώσει» από ρευστό, διότι τα «µπρος – πίσω» µε το χρόνο πληρωµής της, επιβαρύνουν την κατάσταση. Και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στην αίθουσα του συνεδρίου, καθώς οι παριστάµενοι παραγωγοί ξέσπασαν σε χειροκροτήµατα, όταν άκουσαν τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ να δεσµεύεται ότι «η συνδεδεµένη θα πληρωθεί έως το τέλος Μαρτίου» και λίγο µετά να γεύονται τη ψυχρολουσία, όταν ο πρόεδρος της ∆ΟΒ, Ευθύµιος Φωτεινός, ανακοίνωσε πως ενηµερώθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι «ο πρόεδρος εκ παραδροµής είπε τέλος Μαρτίου» και πως «η πληρωµή θα γίνει τέλος Απριλίου, κοντά στο Πάσχα, όπως κάθε χρονιά».

Άλλωστε, ο ίδιος ο πρόεδρος Κυριάκος Μπαµπασίδης φρόντισε να τονίσει τις δυσκολίες που συναντά η ανάρτηση των τιµολογίων για την ειδική βάµβακος αλλά και για τις υπόλοιπες συνδεδεµένες ενισχύσεις, ενηµερώνοντας τους ενδιαφερόµενους παραγωγούς ότι σε λίγες ηµέρες θα ανοίξει η πλατφόρµα καταχωρήσεων, ώστε να προχωρήσει και ο προγραµµατισµός των πληρωµών. Όσον αφορά τώρα την τιµή της εν λόγω ενίσχυσης, οι πληροφορίες µέχρι ώρας κάνουν λόγο για εκτάσεις περίπου 2,3 εκατ. στρέµµατα, οι οποίες µε προϋπολογισµό 183 εκατ. ευρώ δίνουν ενίσχυση περί τα 75 το στρέµµα, ενώ στη σχετική εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ το ποσό της ειδικής ενίσχυσης καθορίζεται στα 73,398 ευρώ ανά στρέµµα επιλέξιµης έκτασης για βασική έκταση καλλιέργειας 2,5 εκατ. στρεµµάτων.

Κατά τα λοιπά, πριν το Πάσχα αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν να περιµένουν τις συνδεδεµένες ενισχύσεις ποσού 245 εκατ. ευρώ, τα 425 εκατ. ευρώ για τα eco-schemes, τα αδιάθετα κονδύλια του προηγούµενου έτους, ύψους 88 εκατ. ευρώ, περί τα 12 εκατ. ευρώ από την αναδιανεµητική, αλλά και  5 εκατ. ευρώ από τη συµπληρωµατική ενίσχυση νέων αγροτών, που «ξέµειναν» από την εξόφληση του ∆εκεµβρίου.

Οι χρόνοι, πάντως, είναι αρκετά περιορισµένοι, αφού ήδη έχουν όλα πάει πολύ πίσω σε σχέση µε άλλες χρονιές. Πάντως, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ενηµερώνουν τους δικαιούχους παραγωγούς και τα Κέντρα Υποδοχής ∆ηλώσεων (ΚΥ∆) ότι το πληροφοριακό σύστηµα θα παραµείνει ανοικτό για την υποβολή τροποποιητικών και διορθωτικών δηλώσεων επί των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης έτους 2023 µέχρι την Κυριακή 10 Μαρτίου και δεν θα δοθεί άλλη παράταση.

Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, οι πληρωµές των συνδεδεµένων θα γίνουν σταδιακά και ενώ η εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ µε τις ενδεικτικές τιµές επί των εν λόγω ενισχύσεων δηµοσιεύτηκε στη ∆ιαύγεια, θέλει ακόµα δουλειά, προκειµένου οι διοικητικοί του Οργανισµού Πληρωµών να προχωρήσουν στους προβλεπόµενους ελέγχους επαλήθευσης των όρων επιλεξιµότητας και κατόπιν στους µηχανογραφικούς διασταυρωτικούς ελέγχους για να καθοριστούν οι δικαιούχοι γεωργοί, να υπολογιστούν οι προσδιορισθείσες επιλέξιµες εκτάσεις και να βγει το ποσό της ενίσχυσης.


Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

[ad_2]

Source link

Related posts

Μήνας Ξινόμαυρου ο Νοέμβριος για το Κτήμα Κυρ-Γιάννη

Στους συμβούλους ρίχνουν την ευθύνη των «πληρωμών» οι εργαζόμενοι ΟΠΕΚΕΠΕ

Αύξηση πρώτης αρωγής από 2 σε 10.000 ευρώ, με εντολή Μητσοτάκη, «θα δούμε» είπε για το αγροτικό πετρέλαιο

Αφήστε ένα σχόλιο